Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Diskmedel oväntat bra till allt - 10 smarta knep

Diskmedel löser fett och är därför en perfekt allrengöring. Lite diskmedel och varmt vatten räcker långt – det går faktiskt att använda till det mesta som behöver rengöras om du inte överdoserar.

Till och med blommor kan må bra av diskmedel. Här är 10 saker du kan använda det till. 

Foto: Getty Images

1. Få finare orkidéer med diskmedel

Fyll en diskho och häll i lite diskmedel. Ställ ner orkidéerna en efter en och låt de plaska i vattnet tills de blir alldeles skummiga och blöta. Låt dem står där i ungefär fem minuter. Orkidéerna kan sedan få rinna av innan du ställer tillbaka dem på sin plats. Växterna älskar detta!

LÄS MER: Helens enkla knep väcker liv i trötta orkidéer  

 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

2. Diskmedel som fönsterputs

Diskmedel biter bra på glas och är därför som gjort för att putsa fönster. Blanda varmt vatten med några droppar diskmedel. Häll över det i en sprayflaska och spreja på fönstret eller spegeln. Torka sedan av med en mikrofibertrasa och skölj med vatten med några droppar ättika i. Simsalabim, fönstret är glasklart.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Få dina smycken skinande rena

Blanda lite diskmedel med bubbelvatten. Det blir ett snabbt och smidigt medel att rengöra smycken med. Lägg dina smycken i blandningen i fem minuter och svep dem sedan omkring dem i löddret en liten stund. Använd en tandborste för att skrubba bort smuts som inte redan försvunnit.

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep

 

Foto: Getty Images / Carlos Gawronski

4. Diskmedel som maskindiskmedel

Är ditt maskindiskmedel slut? Förmodligen har du salt, bakpulver och vanligt diskmedel hemma. Fyll bara diskmaskinen som vanligt. Häll sedan i ungefär tre droppar vanligt diskmedel i facket där du normalt häller i maskindiskmedel. Häll på bakpulver så att det fyller två tredjedelar av facket. Tillsätt salt till facket nästan är fullt. Sätt i gång diskmaskinen som vanligt och du kommer få skinande ren disk!

 

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Rengör hårborstar och kammar

Det har nog inte undgått någon att hårborstar och kammar har en tendens att bli smutsiga av fett hår. Varmt vatten och några droppar diskmedel kommer göra dem som nya igen.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Få bort oljefläckar från betonggolv

Ser du en oljig fläck på garagegolvet? Täck fettfläcken med bakpulver och häll sedan diskmedel över den. Skrubba med en plastborste och låt det sitta kvar där i några timmar. Skölj sedan. Upprepa om det behövs.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Gör ren köksfläkten hur lätt som helst

Lägg delarna till din köksfläkt i hett vatten med några droppar diskmedel. Låt det stå över natten. På morgonen är det bara att tvätta av och låta torka – och du har en superren köksfläkt igen.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Bli av med bananflugor

Diskmedel är ett effektivt sätt för att bli av med envisa och irriterande bananflugor och andra flugor som surrar omkring bland frukten. Gör i ordning en skål med vinäger, några droppar sirap och några droppar diskmedel. Låt det stå ett tag. Flugorna lockas hit och drunknar.

LÄS MER: Så blir dina skor rena – utan att köras i tvättmaskinen

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Ta bort fettfläckar från kläder

Har du råkat stänka salladsdressing på tröjan? Gnugga in lite diskmedel på fläcken och skölj av med vatten. Eftersom diskmedel löser fett är det perfekt för svåra fläckar. Det funkar också utmärkt för att ta bort ringar runt skjortkragen.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Håll disktrasan fräsch längre

Behöver du byta disktrasa men har ingen ren hemma? Koka disktrasan i vatten och lite diskmedel så håller den sig fräsch längre. Du kan faktiskt göra på det sättet en gång i veckan för att trasan ska hålla sig fräschare.

LÄS MER: Din disktrasa är en miljöhjälte – släng den inte i soporna