1 AV 3
89 procent alla kökshanddukar innehåller samma bakterier som många av oss människor har i tarmen.
Foto: Båsta Auktionshall
2 AV 3
Badhanddukar ska du tvätta efter ungefär tre användningar, för att ta bort alla miljontals döda hudceller och för att undvika den unkna lukten.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Kökshandduken ska helst tvättas efter varje gång den används.
Foto: Colourbox

Din kökshandduk är proppfull av bakterier

Byta handdukar gör vi väl lite då och då – men när bytte du din kökshandduk senast?

Om svaret är i dag: bra! Annars är det dags att byta den.

Kökshandduken är nämligen något av det smutsigaste vi har i köket.

Disken blir visserligen skinande ren när du torkat den med kökshandduken. Men faktum är att bakom den blanka ytan döljer sig massor av bakterier. Du har alltså inte alls torkat rent, du har bara spridit bakterierna. Det skriver Huffington Post.

Innehåller innehåller koliforma bakterier

Smuts och bakterier har en förmåga att fastna i tyget på handdukar. 89 procent av alla kökshanddukar innehåller koliforma bakterier, som ofta också finns i tarmen hos människor. Det visade en undersökning som gjordes av University of Arizona.

Inte särskilt trevligt, alltså. Men hur ofta ska man tvätta handdukarna egentligen? Bakteriexperten Kelly Reynolds på University of Arizona har koll.

 

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise Danielsson Tham avslöjar 5 värsta snuskplatserna i ditt hem

Kökshanddukar

Dessa är de mest bakteriefyllda handdukarna i hemmet. Det absolut bästa du kan göra är att tvätta handdukarna varje gång du använt dem. Näst bäst är att doppa dem i lite blekmedel efter varje användning, och sedan låta dem torka. Kelly Reynolds rekommenderar att fylla diskhon med vatten och en skvätt blekmedel.

Om allt detta låter för jobbigt – maskintvätta dem åtminstone varje vecka i 90 grader.

Badhanddukar

Tvätta dem efter ungefär tre användningar, för att ta bort alla miljontals döda hudceller och för att undvika den unkna lukten. Eftersom badhanddukar är extra tjocka stänger de inne fukt och unkna lukter lättare än andra handdukar.

När du tvättar dem kan du gärna använda lite ättika i stället för sköljmedel eftersom det tar bort lukterna. Om du varit sjuk är det dessutom viktigt att desinficera dem.

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du sköljmedel av ättika

 

Foto: Getty Images

Ansiktshanddukar

Byt ut dem efter varje användning, om du inte vill få tillbaka bakterier i dina porer. Men det handlar förstås om hur du använder handdukarna. Torkar du bara av ett rent ansikte kan du använda handduken några gånger innan du slänger den i tvätten. Men tar du bort smink behöver den en riktig tvätt efter varje användning.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du tvätta dina sängkläder