Presenteras av BOSCH

1 av 3: Enkla husmorstips på hur du får bort tomatsås, kaffe, fett och foundation
Vissa fläckar kan vara svåra att få bort i maskin. Men det finns bra husmorsknep att ta till...
2 av 3: Vissa fläckar kan vara svåra att få bort i maskin. Men det finns bra husmorsknep att ta till... Foto: Getty Images / E+
Tomatfläckar löser du exempelvis med diskmedel och vitvinsvinäger.
3 av 3: Tomatfläckar löser du exempelvis med diskmedel och vitvinsvinäger.

Därför ska du tvätta kläderna med raklödder

Panik! Du har fått foundation på nya blusen. Dessutom råkade du skvimpa till kaffekoppen när du upptäckte det och nu är dina byxor täckta av kaffe och fläckarna går inte bort i maskin. 

Lugn. Testa raklödder och ättiksprit! 

Här är fyra smarta husmorsknep som löser dina problem – utan dyra och frätande fläckborttagare. 

Hur får jag bort oljefri foundation från kläderna?

Du kanske inte bryr dig så mycket om plaggen du testar i provrummet i klädaffären. Men när det gäller dina egna kläder vill du ju absolut inte få smink på dem. Särskilt inte foundation som kan vara ganska svårt att få bort. 

Men det är ju lätt hänt att man får foundation på halsringningen när man klär av och på sig kläderna. Det fiffiga är att man kan använda raklödder för att få bort fläckarna. Du täcker helt enkelt bara fläcken med raklödder och gnuggar försiktigt. Tvätta sedan i maskin som vanligt. Smart va?!

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Hur får jag bort tomatsås från kläderna?

Oh no! Du slafsar som en bebis när du äter och i dag glömde du din "mat-tröja" som du alltid brukar dra på dig när du käkar lunch. Efter din smarriga pasta bolognese ser din vita skjorta ut att ha varit med i Stockholms blodbad. 

Men det är ingen fara! Innan du tvättar plagget i maskin kan du stryka på lite diskmedel och vitvinsvinäger. Gnugga sedan med isbitar på fläckarna och tvätta därefter som vanligt så kommer den bli vit som snö igen.

LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg

Hur får jag bort kaffefläckar från kläderna?

Aj som... Att spilla hett kaffe på sig gör både ont och är jäkligt irriterande. Speciellt irriterande är det när man inser att man låtit det skitiga plagget ligga lite för länge i tvättkorgen och fläcken inte gick bort i tvätten. 

Men testa att blötlägga plagget i lika stora delar ättiksprit och alkohol. Tvätta sedan plagget i maskin igen så ska fläcken försvinna. 

Foto: Getty Images / Photodisc

Hur får jag bort fettfläckar från kläderna?

Att få fettfläckar på kläderna är inte helt ovanligt att råka ut för när man står i köket och lagar mat, eller äter mat för den delen... Men precis som med porslinet – och tomatfläckarna – så funkar diskmedel utmärkt för att få bort fettfläckar på tyg. 

Stryk på lite diskmedel på fläcken, häll på lite varmt vatten och gnugga försiktigt. Låt det verka en stund innan du tvättar plagget som vanligt i maskin.  

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

PRESENTERAS AV BOSCH

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Bosch valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!