1 av 3: Billigt, väldoftande och miljövänligt
Vill du ha väldoftande tvätt utan att använda sköljmedel? Då ska du testa det här tricket.
2 av 3: Vill du ha väldoftande tvätt utan att använda sköljmedel? Då ska du testa det här tricket. Foto: Istock
Släng en pappersruta med lite parfym på i torktumlaren tillsammans med din tvätt så har du en hemmagjord variant på sköljmedel.
3 av 3: Släng en pappersruta med lite parfym på i torktumlaren tillsammans med din tvätt så har du en hemmagjord variant på sköljmedel. Foto: Istock

Därför ska du torka tvätten med hushållspapper

Har du någon gång glömt tömma byxfickorna och upptäckt att du tvättat ett gammalt snytpapper? Då vet du hur besvärligt det kan vara att få bort luddet.

Men det finns ett oväntat knep hur du kan använda papper till tvätten på ett smart sätt.

Får du utslag av sköljmedel, tycker att det är en onödig utgift eller bara vill testa något nytt som ger din tvätt en fräsch doft? Ett tips är då att använda ättika som sköljmedel. Men hushållspapper är också ett alternativ till att få väldoftande tvätt. 

I USA har det blivit populärt att köpa tumlardukar, så kallade dryer sheets, för att minska statisk elektricitet, få kläderna mjuka och dofta gott. 

Men det är enkelt att göra egna doftservetter, som de också kallas. Med helt vanligt hushållspapper och lite parfym eller eterisk olja blir det ett miljösmart alternativ till sköljmedel, tipsar Apartment therapy. Dessutom får du dina kläder att dofta precis så som du vill. 

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

Väldoftande tvätt utan sköljmedel

Till skillnad från traditionellt sköljmedel ska inte doftservetter köras samtidigt som kläderna tvättas i maskinen. Först när du tvättat klart och ska lägga de rena kläderna i torktumlaren är det dags att slänga in pappersdukarna.

Hur gör man då egna väldoftande tumlardukar? En pappersruta och några sprut med parfymflaskan eller droppar olja är lagom för att göra kläderna härligt väldoftande. Anpassa mängden parfym eller olja efter hur stark doften är och temperaturen du torkar tvätten i. Högre temperatur ger starkare doft, så då gäller det att hålla igen lite på dropparna.

Så länge pappersduken håller ihop kan du återanvända dina tumlardukar. 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!