1 AV 3
Förmodligen hör du till dem som kastar bort tepåsen när den har gett ditt tevatten tillräckligt med smak. Från och med nu kanske du gör annorlunda. Det finns nämligen massor av smarta sätt att återanvända tepåsen på!
Foto: Colourbox/Nm Bruger
2 AV 3
Ditt hem kan bli mycket mer väldoftande med hjälp av tepåsar.
Foto: Theo Elias Lundgren
3 AV 3
Visste du att en sån här tepåse kan ge dig piggare ögon?
Foto: Colourbox

Därför ska du spara dina gamla tepåsar

Dricker du som vi mycket te?

Vad du än gör, släng inte påsarna!

De ger dig såväl skönhet och hälsa som rent hem.

1. Vackrare växter

En del växter älskar sump och gamla teblad. Speciellt salladsplantor och rosor. Stoppa ned teet i jorden utan påse (alla är inte kompostbara), och ta bort klammern, för att gödsla jorden och avskräcka skadedjur som möss. Eller så kokar du upp påsarna på nytt i vatten och använder det svaga teet för att vattna dina plantor och skydda dem mot svampinfektioner.

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

2. Finare hår

Koka upp vatten med de använda påsarna och häll i håret efter schamponering som balsam. Det ger näring åt både hår och hårbotten och du får blankare hår. Skölj inte ur teet utan torka och stajla som vanligt.

3. Smaksätt maten

Tepåsar med örtte kan ge underbar doft och smak till din mat. Lägg i de använda påsarna i en kastrull med kokande vatten, plocka sedan bort dem och lägg i ris, pasta eller annat spannmål. Använd till exempel jasmin- eller kamomillte till ris, grönt te till pasta, chai- eller kanelte till gröt. Du kan även marinera nötkött i lite kallt te eller tillsammans med några använda tepåsar. Det ger smak och kan göra köttet mörare.

4. Diska lättare

Har du grytor och liknande med beläggningar som är svåra att få bort? Blötlägg dem i varmt vatten och lägg några använda tepåsar där i. Det löser upp fettet och smutsen och du slipper starka kemikalier. Häll på vatten och låt stå ett tag. Sedan går disken som en dans!

Foto: Fotolia

5. Pigga ögon

Ett gammalt och fungerande skönhetstips är att lägga svala och fuktiga tepåsar på ögonen för att minska svullnad, mörka ringar och röda ögon.

6. Rena fönster/speglar

Har du fingeravtryck, damm och flugprickar på fönster och speglar men slut på fönsterputs, eller vill undvika kemikalier? Koka då upp dina gamla tepåsar och spraya på fönster, speglar och annat du vill ha putsat.

Läs också: 10 anledningar att inte kasta silica-påsarna

7. Tar bort stank

Om soppåsen luktar illa, strö gamla teblad i botten av soppåsen. I kylen kan du sätta en skål med fuktiga använda tepåsar för att hålla det fräscht och luktfritt. I kattlådan kan du blanda i torkat använt te så kommer det lukta mycket mindre. Eller så gnuggar du händerna med dina använda tepåsar, om du till exempel hållit på med fisk eller vitlök. Träningsskorna som stinker räddar du enkelt genom att stoppa ned några använda tepåsar i. De kommer att dra åt sig all lukt.

8. Fina fötter och skor

Lägger du påsarna i en bunke med varmt vatten och stoppar i fötterna får du bort dålig odör, förhårdnaderna mjuknar och du får näring till huden. Dessutom kan du rengöra mörka skinnskor med använda och fuktiga tepåsar.

9. Rena mattor

Förvara de använda tepåsarna i en skål med vatten i kylen tills du har tillräckligt många att för att täcka ytan du ska göra ren. Sedan öppnar du påsarna och låter teet torka tills de är bara lite fuktiga. Sprid teet över mattor och lämna det tills det torkat helt. Därefter dammsuger du upp allt. Tebladen tar nämligen med sig damm och smuts.

10. Väldoftande hem

Tillsätt några droppar av din favoritolja på använda torkade tepåsar och plötsligt har du luftfräschare för ditt hem, kontor eller bil. Eftersom de flesta tepåsar har ett snöre är de också enkla att hänga upp. När oljan avtar, är det bara att dutta på lite till. Och då teblad absorberar lukter, kommer dessa kreativa hemmagjorda luftfräschare att jobba dubbelt upp.

Läs också: 11 saker du kan göra med kaffefilter

11. Mot skadedjur

Speciellt möss gillar inte lukten av te. Lägg använda tepåsar i skåp, pentryn och andra områden där du har problem med skadedjur. För extra bra skydd kan du droppa på lite pepparmyntolja. Detta kommer även att hålla både spindlar myror och andra kryp borta, samtidigt som ditt hem luktar fräscht av mint!

12. Mot irriterad hud

Svala, fuktiga tepåsar är perfekta att lugna hudirritationer med. Massera över solbränd hud för att kyla ned och minska inflammation. Lägg på blåmärken för att lindra obehag och påskynda läkning, eller gnid försiktigt över bett för att dra ut giftet och minska smärta och svullnad. Du kan också lägga påsarna på sår, blåsor, vårtor för att minska smärta och påskynda läkningsprocessen.

13. Välgörande bad

Eftersom te innehåller antioxidanter, är det mycket bra för huden att bada med te. Antingen hänger du de använda tepåsarna under kranen när du spolar vatten i badet och låter det rinna igenom påsarna eller så släpper du i dem i badet direkt. Varför inte passa på att använda jasminte så får du en aromdoftande upplevelse samtidigt? Eller kamomillte som fungerar avslappnande.

Läs också: 12 saker du kan göra med din kaffesump

 

När du ska samla på dig tepåsar, tänk på att de bara kan förvaras i rumstemperatur i en dag. Däremot kan du förvara dem i kylen en längre tid för att undvika mögel och bakterier. Du känner på lukten om de blivit gamla.