Vi vet att disktrasan är den största bakteriehärden i hemmet....
1 av 2: Vi vet att disktrasan är den största bakteriehärden i hemmet.... Foto: Getty Images / E+
... därför brukar många av oss mikra den. Men nya rön visar att det hjälper föga. Däremot finns en helt annan anledning att fortsätta göra det...
2 av 2: ... därför brukar många av oss mikra den. Men nya rön visar att det hjälper föga. Däremot finns en helt annan anledning att fortsätta göra det... Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Därför ska du mikra din disktrasa – inte som du trodde

Har du också hört att det inte hjälper att mikra disktrasan och disksvampen?

Glöm det – det finns fortfarande en mycket stark anledning att göra så.

Läs här varför du ska värma upp dem i mikron – det är inte som du trodde!

De flesta av oss känner till tricket med att mikra diskvampar och disktrasor för att desinficera dem. Dock är det så att man på senare tid granskat saken närmare och kommit fram till att mikron bara dödar de värsta bakterierna – de andra mikroberna återkoloniserar trasan/svampen och den är snart lika bakteriefull igen. 

LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg 

Foto: Getty Images

Mikra disksvampen och disktrasan

Men, det finns fortfarande en stark anledning att faktiskt mikra svampen eller trasan, en som kringgår hela frågan hur man ska hålla sina kökstrasor bakteriefria. Att mikra sin trasa eller svamp innan man gör rent kommer nämligen att göra den ångande och het och mycket mer effektiv när kök och badrum ska rengöras.

Ju varmare desto bättre

För att den här tekniken ska fungera måste trasan/svampen vara blöt. Doppa den i vatten, krama ur den så den inte droppar och stoppa den sedan i mikron i 30 sekunder. Du får testa dig fram hur lång tid som krävs för att inte bränna dig, eller ännu hellre – använd handskar.

Ju varmare din trasa/svamp är desto lättare kommer den att avlägsna fett, lossa mat som fastnat och annat svårt. Använd den som den är eller ihop med rengöringsspray eller ett lättare slipmedel som bikarbonat.

Foto: Getty Images

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

Bra ställen att testa göra rent på:

Insidan av mikrovågsugn.

Matstänk på väggen nära mixer och liknande.

Insidan av kylen.

Väggkaklet i köket.

Matstänk på väggen vid köksbordet.

Stolpinnarna och armstöden på köksstolarna.

Glasdörrarna i duschen.

Duscharmaturer.

 Källa: Apartmenttherapy.com 

LÄS MER: 10 saker som gör dig sjukt avundsjuk på grannen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!