1 av 3: Hör du till de som tar med sig mobilen in på toaletten? Då kanske du ska tänka om. Många mobiltelefoner är riktiga bakteriehärdar – på grund av att de följer med in på toaletten. Foto: Shutterstock
2 av 3: En undersökning på 30 vanliga mobiltelefoner visade att telefonerna hade ohälsosamma mängder bakterier på sig. Kanske värt att tänka på nästa gång du sitter på toa och surfar. Foto: Shutterstock
3 av 3: Enligt Trygghansa tappar hundratals personer sin mobiltelefon i toaletten varje år. Foto: Colourbox

Därför ska du inte ta med mobilen på toa

Din mobiltelefon är en riktig bakteriehärd och kan vara hälsovådlig.

En av anledningarna är att folk tar med sig den in på toaletten.

Sluta med det – du kan bli allvarligt sjuk eller smitta andra.

Enligt en undersökning som telekomföretaget 3 gjort tar hela åtta av tio mobilanvändare med sig telefonen in på toaletten. 70 procent uppger att de till och med surfar när de sitter där. Värst är 70- och 80-talisterna där 80 respektive 85 procent toalettsurfar.

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep!

Ohälsosamma mängder bakterier

Enligt den brittiska tidningen Which som lät en hygienexpert undersöka 30 vanliga mobiltelefoner visade det sig att telefonerna hade rent ohälsosamma mängder bakterier på sig.

Den allra värsta telefonen hade mer än tio gånger mer bakterier än vad hygienexperten ansåg var acceptabelt. Och, inte nog med det, den hade även 170 gånger för höga nivåer av en speciell sorts tarmbakterie som finns i avföring. Flera mobiler hade också E-colibakterier (en annan tarmbakterie), stafylokocker (kan orsaka matförgiftning) och salmonellabakterier.

LÄS MER: 12 platser som är snuskigare än toaletten

Toalettsitsen är renare än mobilen

Oavsett om du tvättar händerna så tar du ju i telefonen sen igen. Och håller den mot ansiktet och munnen. Bakterierna åker fram och tillbaka och till slut blir man sjuk. Faktum är att både toalettsitsen och spolknappen har färre bakterier än din mobil.

Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittsskyddsinstitutet (SMI) har i Expressen berättat att mobiltelefonen kan sprida såväl vinterkräksjuka som influensa.

Dessutom, risken att tappa mobilen i toaletten är mycket stor. Enligt Trygghansa tappar hundratals sin mobiltelefon i toaletten varje år

LÄS MER: Hänga upp toarullen – vilket sätt är korrekt?

8 tips som minskar risken att bli sjuk av mobilen:

 Gör rent mobilen med en desinfektionsservett (om ytan klarar det). Det tar död på bakterier och förkylningsvirus, men hjälper inte mot vinterkräksjuka.
 

 Speciella rengöringsdukar som säljs i elektronikbutiker rengör bra från smuts och  ett och vissa av dem lyckas få bort 99 procent av smittoämnena.
 

 Har du telefon med knappsats kan du göra rent den med tops doppad i sprit.
 

 Använd handsfree i stället för att lägga telefonen mot kinden. Kom ihåg att göra rent snäckan (gärna efter varje samtal).
 

 Lägg inte telefonen på handfatet när du går på en offentlig toalett. Ha den hellre i fickan.
 

 Förvara telefonen i en skinnpåse.
 

 Låna inte en telefon från en extremt snuvig person. Håll telefonen för dig själv.
 

 Ta inte med den in på toaletten!
 

Källor: Nyteknik.se, Goodhousekeeping.com, Aftonbladet.se. Smittskyddsinstitutet