Därför ska du INTE slänga bort vatten du sköljt ris med

Vitt ris har överskott av stärkelse som du kan använda i städningen.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Vitt ris har överskott av stärkelse som du kan använda i städningen.

Risvattnet ska vara extra bra att diska i eller putsa smutsiga ytor med.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Risvattnet ska vara extra bra att diska i eller putsa smutsiga ytor med.

Brukar du skölja av riskornen lite snabbt under rinnande vatten innan du slänger dem i kastrullen? 

Då kan det vara dags att se över dina vanor.

Vattnet som du låter rinna ner i vasken är nämligen effektivt mot smuts och ingrodda matrester.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

För att riset inte ska bli för klibbigt, bränna fast i botten av kastrullen eller innehålla arsenik blötlägger många kockar kornen i kallt vatten innan de kokar dem. Efter 20–30 minuter när riset färgat det en gång klara vattnet vitt, silar de grynen och slänger dem i en kastrull med nytt kallt vatten.

En stor anledning till att alltid skölja riset före matlagning är också att ris innehåller arsenik. För att minska mängden arsenik sköljer du antingen riset före matlagning, eller kokar riset med ett stort överskott av vatten.

Putsa köksmaskinerna med risvatten

Men det finns ytterligare en anledning att lägga riset i blöt innan matlagning, som inte har med matupplevelsen att göra. Det vitfärgade vattnet är nämligen extra bra att diska i eller putsa smutsiga ytor med, enligt hälsobloggaren Sabrina Wang. 

– Undvik basmatiris och brunt ris eftersom de typerna av ris inte innehåller så mycket stärkelse, vilket är det som gör risvatten till ett så bra rengörningsmedel, säger hon till Apartment therapy

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen 

Eftersom stärkelsen från riset gör vattnet syrligt kan du använda det i stället för citron eller ättika på allt ifrån kopparpannor till köksmaskiner och redskap. Sabrina Wang använder även vattnet när hon diskar och torkar av smutsiga bänkar. Är porslinet eller bänken nergrisad med fett undviker hon dock det. Risvatten biter inte på fett och kombinerar du det med diskmedel så fungerar diskmedlet sämre än i rent vatten. 

Recept på risvatten

1. Blötlägg riset i dubbel mängd vatten. Använd gärna vitt ris som är rikt på stärkelse.

2. Vänta 20–30 minuter.

3. Sila av riset (som du tillagar enligt förpackningen) och använd blötläggningsvattnet till städningen. 

4. Du kan spara vattnet i en burk i kylskåpet i en vecka. 

LÄS MER: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen 

LÄS MER: Så diskar du klimatsmart – med enkelt och billigt knep

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande