Stopp i toaletten - här är det magiska knepet

Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep

Panik! Stopp i toaletten – och kanske väntar du dessutom besök? 

Det kan också vara både svårt och dyrt att anlita en rörmokare.

Här är räddaren i nöden!

Att få stopp i toaletten är inte roligt och kan lätt skapa panik. Det vet alla som varit med om det, speciellt när vattnet stiger för varje försök till spolning och riskerar att ta sig vidare ut på golvet...

Tack och lov finns det rörmokare, men vad händer om man inte får tag i någon just när det behövs? Kanske är det också kvällstid eller helg vilket gör det ännu svårare. Har du en vaskrensare ska du så klart testa den först, men vad gör man om inte det heller fungerar? 

Det är här vårt husmorstips kommer in i bilden. Allt du behöver är diskmedel och väldigt hett vatten. Tipset är alltså nästan helt gratis – till skillnad mot en rörmokare – och väldigt enkelt! 

Men kolla gärna miljömärkningen på diskmedlet först. Exempelvis storsäljaren Yes förlorade sin Svanen-märkning för några år sedan och bedöms ha ”skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. 

Så löser du stopp i toaletten med diskmedel och vaskrensare: 

Foto: Istock

1. Värm vatten 

Fyll en kastrull med fyra liter vatten och sätt på spisen. Vattnet ska vara varmt, men inte kokande. Kokande vatten kan nämligen spräcka toalettstolen.

2. Minst en deciliter diskmedel

Häll i minst en deciliter diskmedel i toalettstolen och låt det vara där till dess att vattnet är redo. 

3. Häll försiktigt

Häll försiktigt i det heta vattnet i toaletten och titta på när diskmedlet hjälper till att ”lösa upp” toaletten. 

Om du är orolig för att det är för mycket vatten i toaletten när du ska spola igen så kan du stänga av vattentanken (bakom toaletten).

4. Vänta 15 minuter

Det kanske låter för otroligt för att vara sant – men faktum är att det fungerar för de allra flesta. Du kan dock behöva vänta upp till 15 minuter för att ”stoppet” ska lätta. Ser du inget hända efter den tiden, då kan du testa en gång till, även med vaskrensaren – annars blir du nog tvungen att ringa en rörmokare. 

LÄS MER: Slipp fästingar i sommar – med smarta klädknepet 

Därför fungerar det

Det hela är egentligen ganska enkelt. Precis som kombinationen diskmedel och hett vatten hjälper till att lösa upp matrester som sitter fast på porslin, grytor och diskhoar kommer det här att göra detsamma med det som fastnat i toaletten.

(Behöver du fler tips på hur du löser stopp i avloppet? Här hittar du massor av knep hur du löser olika typer av stopp – bland annat med ättika och bikarbonat!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!