1 AV 2
Nu behöver du aldrig mer kasta ägg för att du inte hinner äta upp dem. Se alltid till att äggen förvaras ”upp och ned”, det vill säga med spetsen nedåt. Då kommer du nämligen att fördubbla hållbarhetstiden
Foto: Istock
2 AV 2
Nu behöver du aldrig mer kasta ägg för att du inte hinner äta upp dem. Se alltid till att äggen förvaras ”upp och ned”, det vill säga med spetsen nedåt. Då kommer du nämligen att fördubbla hållbarhetstiden
Foto: Istock

Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen

Nu behöver du aldrig mer kasta ägg som blivit dåliga för att du inte hinner äta upp dem.

Se till att förvara äggen så de alltid står ”upp och ned” – med spetsen nedåt. Då fördubblar du nämligen hållbarhetstiden.

Här får du veta allt om hur du egentligen ska förvara ägg. 

Många gillar att äta ägg och använda det i matlagningen. Men det är också ett känsligt livsmedel där förvaring i kylskåp förlänger hållbarheten väsentligt. En del väljer ändå att förvara äggen i skafferiet pågrund av platsbrist för att de vet att de kommer konsumera dem relativt snabbt. En dag i rumstemperatur sägs motsvara fyra dagar i kylskåpet.

Men, oavsett om du förvarar dem i eller utanför kylskåpet kan det vara bra att veta om detta ”trick” som inte så många känner till. Se alltid till att äggen förvaras ”upp och ned” , det vill säga med spetsen nedåt. Då kommer du nämligen att fördubbla hållbarhetstiden, de kan till och med hålla tre månader enligt företaget Svenska ägg. Ägg i dag levereras olika, en del levererar dem ”korrekt", andra inte, så kolla när du handlat.

Får äggen att hålla sig färska i minst två månader

Varför? I ett färskt ägg är gulan centrerad till mitten av ägget och hålls på plats av två elastiska snoddar, men ju äldre ägget blir desto mer töjs snodden på ena sidan och gulan strävar uppåt. Luftblåsan bildas alltid i äggets trubbiga ände så vänder du då på ägget så spetsen hamnar nedåt kommer luftblåsan överst och därmed förhindras kontakten mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet, vilket gör att ägget håller längre.  

På äggkartongen står bäst före datum som enligt EU-regler är 28 dagar efter värpdagen. Vad gäller svenska ägg som förvarats på rätt sätt har de dock en hållbarhet som är mycket mer än så. Har du dessutom äggen med spetsen nedåt kommer de att hålla sig färska i två till tre månader!

Foto: Istock

Hur länge håller ägg och hur ska de förvaras?

Tänk också på att alltid förvara äggen i kartongen eftersom skalet är poröst och ägget annars kan suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier. Förvara andra starkt luktande livsmedel i burkar med lock. Utöver det, om du förvarar äggen löst i kylskåpsdörren ska man veta att det är varmare där vilket också kortar hållbarheten.

Har du hårdkokta ägg ska de alltid förvaras i kylskåpet och håller sig minst en vecka. Vill du kolla om ett ägg är färskt eller gammalt kan du lägga det i ett glas vatten: lägger det då sig på botten är det färskt. Ett ägg som är drygt en vecka gammalt kommer ställa sig upp medan ett ännu äldre ägg flyter upp till ytan. Men, du behöver inte alltid kasta det bara för att det flyter upp, knäck det först och lukta. 

LÄS MER: Därför ska du inte slänga bort vattnet du sköljt ris med

Se även: