Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tror du att du kan allt om tvätt? Kanske inte. Foto: Adobe Stock

Därför ska du alltid stänga dragkedjan när du tvättar

Trodde du att du kan allt om tvätt? Kanske ändå inte.

Att tvätta ”rätt” är en konst och detta har vi inte tänkt på.

Läs här varför du alltid ska dra upp alla dragkedjor!

Även om du kan allting om hur man sorterar tvätt i mörkt och ljust, och hur man ska tvätta och torka olika sorters fabrikat, så finns det en grej du förmodligen inte vet om eller tänkt på. En sak som faktiskt kan förstöra både dina kläder och din tvättmaskin.

Det handlar om att se till att alla blixtlås/dragkedjor på jeans, tröjor, klänningar och annat är helt stängda innan du stoppar in dem i tvättmaskinen.

Förklaringen till små hål i plagg 

Har du inte dragit upp dragkedjan kan nämligen deras "tänder” och vassa kanter lätt fastna och riva upp känsliga textilier när tvätten blandas och tumlar runt. Där har du förklaringen till de små hålen i olika plagg du kanske undrar var de kommer ifrån.

Har du mycket tvätt att ta hand om kan du klara dig om du kör bara denim i en maskin då det är ett tåligt tyg. Men då ska man vara medveten om att blixtlås som ej är uppdragna också kan göra repor på insidan av tvättmaskindörren.

Det allra bästa är därför att införa en ”blixtlåsregel” där hemma, då är du alltid på den säkra sidan. 

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor 

Stänger du inte dragkedjan i dina kläder innan du tvättar dem kan de bland annat orsaka hål i andra kläder. Foto: Shutterstock

 

3 andra saker att kolla av innan varje tvätt:

1. Töm fickorna

Har du inte det som rutin att alltid kolla igenom alla fickor på kläderna innan tvätt så börja med det nu. Skriv en lapp och sätt fast på maskinen tills det blir till en vana. 

2. Knäpp bh:n!

Behåar som inte är knäppta kan också fastna i och förstöra andra klädesplagg. Dessutom tenderar banden att slingra sig runt annan tvätt och trassla till det totalt, vilket resulterar i att det inte blir riktigt rent. 

Det allra bästa är att köpa en behå-påse och lägga dem i, då slipper du alla problem och behåarna kommer dessutom att hålla mycket längre. 

3. Knäpp inte några knappar på kläder som ska tvättas

Här gäller motsatsen till blixtlås-regeln, knäpp inte några som helst knappar! Detta för att inte påverka trådarna så att knapparna faller av.

Detta kan tyckas som petitesser, men vi lovar, du kommer spara både tid och pengar om du följer dessa råd.