1 av 2: Ägg är ett fantastiskt livsmedel på många sätt. Nyttigt, mättande och gott. Här får du veta hur du får dem perfekt kokta. Foto: Shutterstock
2 av 2: Det finns ett supertrick för att få till perfekta ägg. Och det enda du behöver är häftstift! Läs nedan hur du gör. Foto: Shutterstock

Därför ska du alltid sätta häftstift i äggen

Äggen är ett av våra mest populära livsmedel i Sverige. 

Men det kan vara svårt att få det ”rätt” kokt och lättskalat.

Här får du veta hur häftstift hjälper dig att få de perfekta äggen.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel på många sätt. Nyttigt, mättande och gott – samtidigt som det går att göra så mycket olika rätter av. I Sverige äter vi över 200 ägg om året per person. Men det finns gånger när det både stinker, smakar illa och knappt går att skala.

Överkokta ägg varken smakar eller luktar gott. Ägg som kokats för länge får en grågrön nyans som en reaktion på svavel- och järnföreningarna i ägget. Perfekt kokta ägg däremot är både luktfria och smakar så mycket bättre.

Men hur gör man då för att få perfekt kokta ägg? Det finns lite olika sätt men detta enkla supertrick känner inte så många till. Dessutom gör husmorsknepet att äggen blir mer lättskalade – vilket är en mycket bra bonus. 

Så här gör du för att få perfekt kokta ägg:

Foto: Shutterstock

1. Rumstemperatur innan kokning
Ta fram äggen från kylskåpet minst 20 minuter innan du använder dem. Är de rumstempererade blir inte chocken lika stor när de sedan ska värmas, och risken för sprickor minskar. 

2. Häftstift på den rundare sidan eller salt i vattnet
Allt du behöver är häftstift. Tryck in stiftet på äggets rundare sida, motsatsen till den spetsiga, för det är där luften samlas. Det här kommer att lätta på trycket i ägget vilket gör att skalet inte spricker.
Tycker man att det är för omständigt med ett häftstift i äggen kan man också hälla i en tesked salt i vattnet. Då kommer äggvitan inte att rinna ut om ägget skulle spricka under kokningen. En skvätt ättika i vattnet fungerar också. 

LÄS MER: Få äggen att hålla betydligt länge – så gör du 

3. Inte för hög temperatur
Använd en sked och sänk försiktigt ned äggen i det kokande vattnet. Låt det inte koka för hårt på hög temperatur – det kommer göra äggen hårda och gummiaktiga.

4. Skaka kastrullen tills sprickning
Töm ut vattnet men låt äggen vara kvar. Skaka kastrullen så äggen slås ihop och skalen spricker. 

5. Stoppa kokprocessen
Nu häller du på iskallt vatten på äggen och låter dem vara i fem minuter. Detta stoppar kokprocessen.

6. Skala under kallt vatten
Du kan sedan skala dem under rinnande kallt vatten så vattnet kommer under skalet. Det gör dem än mer lättskalade. Lycka till och smaklig spis!

LÄS MER: Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen 

LÄS MER: Superenkla knepet: Så får du ut det sista ur tandkrämen 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!