Därför ska du ALDRIG städa med livsmedel

Enligt bland annat KTL (Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet) är livsmedel inte alltid är så hälso-, hud- och miljövänligt som vi tror, inte ens mer hållbart...

Enligt bland annat KTL (Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet) är livsmedel inte alltid är så hälso-, hud- och miljövänligt som vi tror, inte ens mer hållbart...

Foto: Fotolia

1 av 3

Älskar du också att städa med citroner? Hela 7 av 10 svenskar städar då och då med naturliga råvaror enligt en undersökning. Men nu varnar experterna för det...

Älskar du också att städa med citroner? Hela 7 av 10 svenskar städar då och då med naturliga råvaror enligt en undersökning. Men nu varnar experterna för det...

Foto: Fotolia

2 av 3

...  inte om man jämför med vanliga miljömärkta rengöringsmedel i alla fall. Läs nedan varför!

... inte om man jämför med vanliga miljömärkta rengöringsmedel i alla fall. Läs nedan varför!

Foto: Fotolia

3 av 3

Att städa med livsmedel har blivit väldigt populärt.

Vi har fått höra att det är miljövänligt, hälsosamt och fungerar lika bra som vanliga rengöringsmedel.

Men nu säger experterna precis tvärtom. Här förklarar vi varför du inte ska städa med livsmedel!

Andra har också läst

Det här med att skippa starka rengöringsmedel innehållande kemikalier och i stället använda naturliga livsmedelsprodukter så som ättika, citron, bakpulver, vinäger och bikarbonat har blivit väldigt populärt på senare år. Det anses vara bättre för både miljö och hälsa. Och gör lika rent ändå. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska mannen ALLTID sköta städningen i hemmet 

Foto: Fotolia

Hela 7 av 10 svenskar städar med livsmedel

Hela sju av tio svenskar städar då och då med naturliga råvaror enligt en undersökning som Apoteket låtit göra. Nu menar flera experter, bland annat KTF (Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet) att livsmedel inte alltid är så hälso-, hud- och miljövänligt som vi tror, inte ens mer hållbart. Inte om man jämför med vanliga miljömärkta rengöringsmedel i alla fall.

LÄS OCKSÅ: Här är städ-skamfläckarna som finns i alla hem

Foto: Fotolia

Experterna tycker vi ska hålla oss till att äta maten i stället

Som exempel tar man citronen som innehåller ämnet limon som är irriterande och även kan framkalla allergier för huden på människan. I djurvärlden klassas den som giftig för både fiskar, kräftdjur och alger. En annan sida är transporten och miljöpåverkan. 

Foto: Fotolia

– Man bör låta livsmedel få fortsätta vara det de primärt är till för, det vill säga till att äta. Skulle alla svenska hushåll gå över till att städa sitt badrum med en citron varannan vecka skulle Sveriges citronimport behöva öka med nästan det dubbla, sa Anna Melvås från KTF, på ett seminarium i slutet av året.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett bättre sexliv med hjälp av städning 

”Inte mer hållbart eller miljövänligt än köpta rengöringsmedel”

Foto: Fotolia

Helena Grennberg, professor i organisk kemi vid Uppsala Universitet, förklarade att det är samma kemiska substans som verkar rengörande i citronen, i avkalkningsmedlet som i många rengöringsmedel. Och att det är hur substansen tas fram och transporteras till Sverige som avgör hållbarheten. Därmed är inte citroner hållbart på grund av den långa transportsträckan. 

– Visst kan husmorstips fungera i vissa situationer, men det är inte mer miljövänligt eller hållbart än ett rengöringsmedel, säger Helena Grennberg.

LÄS OCKSÅ: Med Kon Mari-metoden behöver du aldrig städa igen

Varnar för användning av ättika

Foto: Ankara/Wikimedia

När det sedan gäller ättika så varnar Giftinformationscentralen för användningen då vätskan är frätande på både hud och ögon, förutom att den även är brandfarlig. Då det är frätande påverkar den även avloppsrören. 

Bakpulver däremot för rengöring av diskhon anses vara ofarligt. Och definitivt mer miljövänligt än de köpta propplösemedlen. Även om bakpulver består av natriumvätekarbonat och är därmed också är en kemikalie. 

LÄS OCKSÅ: Forskaren: därför är städning helt meningslöst

Foto: Fotolia

Enligt KTF är det bästa sättet att städa miljövänligt, att använda rätt rengöringsmedel på rätt plats samt dosera rätt. Håller man dessutom efter smutsen och gör rent direkt så den inte ”gror in” kan man använda mindre mängd rengöringsmedel. 

Källa och artikelinspiration: Kemivarldenbiotech.se, Måbra.com 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer