1 AV 2
Så här ska du inte gör om du spiller rödvin på mattan...
Foto: Erwin Wodicka Colourbox
2 AV 2
Saltet kan nämligen fastna och göra en ännu större fläck i längden.
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Därför ska du aldrig hälla salt på rödvinsfläckar

Det är dags att sluta upp med att springa efter saltet när rödvinet spillts ner på mattan. 

Trots att en del av rödvinet sugs upp kan saltet göra att fläcken sätter sig i mattan och drar åt sig smuts. 

Det menar konsumentexperterna på Good Housekeeping institute, som listar några vanliga husmorsknep som det är dags att sluta med.

Vi är nog många som varit i den desperata situationen att vi öser salt över den nyblivna rödvinsfläcken på mattan. Men enligt konsumentexperterna på Good Housekeeping instituite kan det alltså göra städjobbet ännu svårare. 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle

Foto: Getty Images/iStockphoto

Saltet kan suga upp den röda färgen från vinet, men enligt konsumentexperterna kan fläcken sätta sig på mattan. Det är också en risk att saltkornen fastnar i mattan och fungerar som en smutsmagnet.

LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg

Vatten på rödvinsfläckar är inte heller en bra idé

Att använda vatten för att torka upp en fläck på mattan, precis som man torkar andra fläckar, kanske också förefaller sig naturligt. Men det kan skapa större fläckar, eftersom fläcken breder ut sig när vätskan kommer i kontakt med mattan, enligt städexperterna. 

Vattnet kan också göra ännu mer skada om man använder för mycket, då det kan tränga genom mattan och ner till golvet och ge fuktskador. 

I stället gäller det att ha tålamod och först suga upp vätskan med papper för att sedan spraya lite sodavatten och badda på fläcken.  

Foto: Getty Images/iStockphoto

Vinäger – inte den allrengörare vi trott

Vinäger sägs ofta vara den naturliga allrengöraren som kan användas till allt. Men det gäller att komma ihåg att hushållsprodukten faktiskt innehåller syra. 

Syran kan skapa slipmärken och förstöra trä och natursten, skriver Good Housekeeping. Så håll vinäger borta från bänkskivan om den är gjord av sten eller trä.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Fönsterspray är inget för datorskärmen

Att rengöra datornskärmen med vanlig fönsterspray är ingen bra idé. Enligt konsumentexperterna på Good Housekeeping institute kan det skada skärmen. 

Ingredienserna i fönsterrengöringen består ofta av ammoniak och alkohol, vilket kan ta bort anti-reflexbehandlingen som många skärmar är behandlade med och kan också skapa en suddig yta på skärmen. 

Så se upp med vilka traditionella hushållsknep du använder!

LÄS MER: Lägg ägg! Så här snabbt har du aldrig skalat förr