ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips
Publicerad 7 jan 2018 14.00

Därför ska du aldrig ha syntet i kläderna

”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall, säger husmor Karin Högström. 
Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.

”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall, säger husmor Karin Högström. Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.

1/3

Foto: Fotolia

Det är stor skillnad på syntet- och naturmaterial på kläder...

Det är stor skillnad på syntet- och naturmaterial på kläder...

2/3

Foto: Fotolia

Enligt Leva & Bo:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.

Enligt Leva & Bo:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.

3/3

Foto: Skärmdump Leva & Bo video

Syntetmaterial i kläder är det värsta vi kan utsätta kroppen för.

Ett plastmaterial som inte suger fukt och gör oss kalla och svettiga.

– Man betalar för dynga, säger Leva & Bo:s egen husmor – Karin Högström. 

Kläder görs i många olika material. Även om det vanligaste är bomull finns en hel del gjort i syntet, så kallat konstgjort material. Syntetiska material produceras på konstgjord väg via kemiska reaktioner, till skillnad från naturmaterial som kan utvinnas ur naturen utan att det sker någon kemisk reaktion.

Foto: Fotolia

Ett vanligt syntetmaterial i kläder är akryl – något av det värsta vi kan utsätta våra kroppar för, enligt Leva & Bo:s egen husmor Karin Högström som menar att det är som att ta på sig plast:

– Jag kan inte fatta att man ens gör kläder i akryl. Tänk dig själv att ta på det här på kroppen, det är som att ta på sig en plastsäck. Nej, jag är helt emot!

LÄS OCKSÅ: Husmorstipsen du trott på – därför funkar de inte 

Kung Carl XVI Gustaf i svart plastsäck på Victoriadagen i Borgholm, Öland.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Du betalar för dynga – bortkastade pengar”

– Det är i princip ett plastmaterial. Det finns ingen förmåga alls att suga upp fukt, och en väldigt liten förmåga att skapa värme. Då vi människor svettas hela tiden kommer plagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall, säger Karin.

Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut, enligt Karin. 

Syntetmaterial som akryl har också en förmåga att klia på kroppen.

Foto: Fotolia

– Man kan ju tycka att en akryltröja ser ut att vara varm och skön, men nej, det är varken varmt eller skönt. Köper du en sådan betalar du för ingenting, akryl är ett värdelöst material – du betalar för dynga! Det är riktigt bortkastade pengar om man jämför med ylle eller bomull. 

LÄS OCKSÅ: Så överlever du årets fattigaste månad – 7 tips 

Bomull – en miljöfarlig produktion

Foto: Fotolia

I stället för syntetmaterial ska man i stället alltid sikta på naturmaterial. 

– Det är jättestor skillnad och man får det man betalar för. Det första man ska göra innan man tittar på prislappen är att titta på lappen där det står vad tröjan är gjord av för material, säger Karin Högström och fortsätter:

– Bomull är ju bäst men nu är det så att bomull är en jättemiljöfarlig produktion. Om man köper bomull så bör man betala för det, man ska då köpa ekobomull. Andra material som är underbara är ylle och siden.

LÄS OCKSÅ: Smartaste knepet – så ger du favoritbuketten evigt liv

”Man behöver knappt tvätta siden – magiskt material”

Foto: Fotolia

Siden är ett naturmaterial som har alla de perfekta egenskaperna enligt Karin. 

– Det är svalt när det är varmt, varmt när det är kallt och transporterar bort fukten från kroppen. Man behöver knappt tvätta siden heller – det är ett magiskt material. 

Karin visar upp ett underställ i siden som hon hade när hon plockade svamp i fjällen nyligen och då svettades jättemycket – det luktade ändå aldrig svett.

– Man hänger bara ut och vädrar det. Om man sköter det, liksom sitt ylleplagg, kan man ha det i åratal. De fungerar lika: det blir inga noppor, de håller formen och behöver inte tvättas så ofta. Man hänger ut och vädrar det och tar in och så är det som nytt igen.