Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall”, säger husmor Karin Högström. 
Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall”, säger husmor Karin Högström. 
Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall”, säger husmor Karin Högström. 
Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.
Enligt LEVA&BO:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.Enligt LEVA&BO:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.Enligt LEVA&BO:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.
1 AV 3
Husmor Karin berättar om skillnaden mellan syntet- och naturmaterial
2 AV 3
”Då vi människor svettas hela tiden kommer akrylplagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall”, säger husmor Karin Högström. Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Enligt LEVA&BO:s Husmors-Karin ska man aldrig köpa akryl: ”Det är som att sätta på sig en plastsäck, du betalar för dynga”, säger hon.
Foto: Skärmdump Leva & Bo video

Därför ska du aldrig ha syntet i kläderna

Syntetmaterial i kläder är det värsta vi kan utsätta kroppen för.

Ett plastmaterial som inte suger fukt och gör oss kalla och svettiga.

– Man betalar för dynga, säger LEVA&BO:s egen husmor Karin Högström. 

Kläder görs i många olika material. Även om det vanligaste är bomull finns en hel del gjort i syntet, så kallat konstgjort material. Syntetiska material produceras på konstgjord väg via kemiska reaktioner, till skillnad från naturmaterial som kan utvinnas ur naturen utan att det sker någon kemisk reaktion.

Ett vanligt syntetmaterial i kläder är akryl – något av det värsta vi kan utsätta våra kroppar för, enligt Karin Högström som menar att det är som att ta på sig plast:

– Jag kan inte fatta att man ens gör kläder i akryl. Tänk dig själv att ta på det här på kroppen, det är som att ta på sig en plastsäck. Nej, jag är helt emot!

Foto: Getty Images / E+

”Du betalar för dynga – bortkastade pengar”

– Det är i princip ett plastmaterial. Det finns ingen förmåga alls att suga upp fukt, och en väldigt liten förmåga att skapa värme. Då vi människor svettas hela tiden kommer plagget bara att lägga sig på huden som en kall hinna så att du blir jättekall, säger Karin.

Utöver det blir det fort fula noppor vilket gör att den ser ”jätteskabbig” ut, enligt Karin. 

– Man kan ju tycka att en akryltröja ser ut att vara varm och skön, men nej, det är varken varmt eller skönt. Köper du en sådan betalar du för ingenting, akryl är ett värdelöst material – du betalar för dynga! Det är riktigt bortkastade pengar om man jämför med ylle eller bomull. 

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor 

Foto: Fotolia

Ekologisk bomull är bäst

I stället för syntetmaterial ska man i stället alltid sikta på naturmaterial. 

– Det är jättestor skillnad och man får det man betalar för. Det första man ska göra innan man tittar på prislappen är att titta på lappen där det står vad tröjan är gjord av för material, säger Karin Högström och fortsätter:

– Bomull är ju bäst men nu är det så att bomull är en jättemiljöfarlig produktion. Om man köper bomull så bör man betala för det, man ska då köpa ekobomull. Andra material som är underbara är ylle och siden.

LÄS MER: Inredningsbloggaren: Därför ska du inte köpa fuskpäls

 

Foto: Fotolia

”Man behöver knappt tvätta siden – magiskt material”

Siden är ett naturmaterial som har alla de perfekta egenskaperna enligt Karin. 

– Det är svalt när det är varmt, varmt när det är kallt och transporterar bort fukten från kroppen. Man behöver knappt tvätta siden heller – det är ett magiskt material. 

Karin visar upp ett underställ i siden som hon hade när hon plockade svamp i fjällen och då svettades jättemycket – det luktade ändå aldrig svett.

– Man hänger bara ut och vädrar det. Om man sköter det, liksom sitt ylleplagg, kan man ha det i åratal. De fungerar lika: det blir inga noppor, de håller formen och behöver inte tvättas så ofta. Man hänger ut och vädrar det och tar in och så är det som nytt igen.

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

LÄS MER: Smartaste knepet – så ger du favoritbuketten evigt liv