1 AV 2
Vill du ha en välmående tvättmaskin som håller över tid bör den stå tom mellan tvättarna.
Foto: / Getty Images / E+
2 AV 2
Även forskning bekräftar teorin om att det är ohygieniskt att lagra tvätt i maskinen.
Foto: / Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Därför ska du aldrig förvara kläder i tvättmaskinen

Brukar du gömma smutsiga kläder i din tvättmaskin? Då är det läge att tänka om! 

Forskning visar att tvätt i maskinen i värsta fall kan leda till hälsoproblem. 

Vi är nog många som förvarar våra smutsiga kläder i tvättmaskinen i väntan på att den ska bli full. För visst känns det logiskt? Att placera tvätt i maskinen – där de ändå senare ska hamna. Men hur bra är det egentligen? 

LÄS OCKSÅ: Du har tvättat jeans fel i hela ditt liv

"Kan i värsta fall orsaka lätta hälsoproblem" 

– Jag rekommenderar inte att du lagrar dina kläder i tvättmaskinen. Det minskar flödet av ljus och luft och gör det svårare för maskinen att torka mellan tvättarna. Fukt främjar tillväxten av mögel i både maskin och på kläder, och kan i västa fall orsaka lätta hälsoproblem, säger Jim Ireland, som driver städföretaget White Glove Elite, till sajten Apartment Therapy

Har du ingen tvättkorg är det hög tid att investera i en. Foto: / Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Forskning bekräftar

Det finns även forskning som bekräftar teorin om att det är ohygieniskt att lagra tvätt i maskinen. Chuck Gerba, professor i miljöbiologi på University of Arizona, undersökte flera tvättmaskiner och hela 44 procent hade spår av mögel.

Eftersom att tvättmaskiner är naturligt fuktiga är det redan från början en gynnsam miljö för bakterier. Så även om det inte är direkt skadligt att förvara smutsiga kläder i maskinen kan det påskynda bakterietillväxten i maskinen och därmed minska dess livsslängd. 

– Vill du ha en välmående tvättmaskin som håller över tid bör den stå tom när den inte används. Jag rekommenderar även att dörrluckan alltid står på glänt mellan tvättarna, säger Jim Ireland. 

LÄS OCKSÅ: Snusket du drar in med skorna kan göra dig sjuk