Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.
Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga? Därför har vi ställt samman en lista, dessa saker kan du göra dig av med direkt. Läs nedan!Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga? Därför har vi ställt samman en lista, dessa saker kan du göra dig av med direkt. Läs nedan!Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga? Därför har vi ställt samman en lista, dessa saker kan du göra dig av med direkt. Läs nedan!
När gick du igenom ditt smink och andra skönhetsprodukter senast? De kan inte sparas hur länge som helst och blir snabbt fulla med bakterier.När gick du igenom ditt smink och andra skönhetsprodukter senast? De kan inte sparas hur länge som helst och blir snabbt fulla med bakterier.När gick du igenom ditt smink och andra skönhetsprodukter senast? De kan inte sparas hur länge som helst och blir snabbt fulla med bakterier.
Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.
Det här är en riktig klassiker. Sladdar som ligger och skräpar och som ingen vet vad de hör till.Det här är en riktig klassiker. Sladdar som ligger och skräpar och som ingen vet vad de hör till.Det här är en riktig klassiker. Sladdar som ligger och skräpar och som ingen vet vad de hör till.
Mat i frysen glöms lätt bort. Rensa! Och märk upp med datum, samt sätt de som går ut först, närmast dörren.Mat i frysen glöms lätt bort. Rensa! Och märk upp med datum, samt sätt de som går ut först, närmast dörren.Mat i frysen glöms lätt bort. Rensa! Och märk upp med datum, samt sätt de som går ut först, närmast dörren.
1 AV 6
Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.
Foto: Fotolia
2 AV 6
Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga? Därför har vi ställt samman en lista, dessa saker kan du göra dig av med direkt. Läs nedan!
Foto: Getty Images
3 AV 6
När gick du igenom ditt smink och andra skönhetsprodukter senast? De kan inte sparas hur länge som helst och blir snabbt fulla med bakterier.
Foto: Fotolia
4 AV 6
Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra.
Foto: Getty Images
5 AV 6
Det här är en riktig klassiker. Sladdar som ligger och skräpar och som ingen vet vad de hör till.
Foto: Fotolia
6 AV 6
Mat i frysen glöms lätt bort. Rensa! Och märk upp med datum, samt sätt de som går ut först, närmast dörren.
Foto: Fotolia

Dags att rensa hemma? Här är prylarna du kan slänga direkt!

Våren är snart på intågande. Tiden då många vill rensa hemma.

Men vad ska man kasta? Var ska man börja? Känns det motigt?

Vi gör det enkelt för dig – här är 16 saker du kan slänga direkt!

Finns det något härligare än känslan efter att ha rensat eller städat hemma? Och med tanke på hur vi konsumerar idag behöver man verkligen rensa, helst två gånger om året. Och våren brukar vara en av dessa tider. Ny tid, ut med gammalt – känn friheten!

Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man går tillväga? Därför har vi ställt samman en lista, dessa saker kan du göra dig av med direkt:

 

LÄS OCKSÅ: Snusket i ditt hem – 5 okända platser

1. Kantstötta tallrikar

Kantstötta tallrikar och annat porslin varken ser snyggt ut eller är speciellt hygieniskt. Det blir en bakteriehärd. Släng!

2. Reklam, post, tidningar och gamla manualer

Har du inte en skylt med ”Nej tack till reklam” på din dörr kan det vara läge att införskaffa en sådan nu, det kommer att bespara dig mycket jobb och irritation. Gå igenom alla högar där hemma och rensa hårt, släng reklam, gamla tidningar, magasin (har du inte läst dem nu kommer du aldrig göra det), betalda räkningar, kontoutdrag med mera. Kasta även gamla instruktionsmanualer, vars apparater du inte har kvar längre.

3. Gammalt smink

Om du inte visste det så är det inte bara hudkrämer utan också smink och andra skönhetsprodukter som har ett sista förbrukningsdatum. Mascara ska man till exempel aldrig ha mer än sex månader och läppstift max ett år. Använder du dem ofta kan de behöva slängas tidigare. De kan vara rena bakteriehärdarna och orsaka ögoninflammationer. Kasta!

Foto: Colourbox

4. Kläder du inte använder

Man brukar säga att har du inte använt ett plagg på ett år är det läge att rensa bort det. Skänk till vänner, Stadsmissionen eller Myrornas så det kommer till användning och kan hjälpa andra. Här ingår även skor. Hur många använder du egentligen? Kanske är också en del så slitna att de inte ens går att laga.

5. Gammal elektronik

Många har dille på elektroniska produkter och har köpt på sig en hel del genom åren som sedan bara ligger där och skräpar. För att du helt enkelt inte behöver den eller för att den är halvtrasig. Är fallet så, och garantin har gått ut, lämna till återvinning. Passa även på att göra dig av med din gamla mp3-spelare som du aldrig mer kommer att använda.

6. Gamla lakan och handdukar

Textilier slits, och speciellt lakan och örngott som man ligger på varje natt och tvättar ofta, handdukar likaså. De tappar färg och går sönder. Släng eller riv till tygtrasor som du kan putsa fönster och annat med. Kanske är kuddarna också gamla och behöver bytas ut?

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina mysiga sängkuddar 

7. Sentimentala saker

Det här kan vara den svåraste punkten av alla. Titta dig omkring, har du mycket prydnadssaker och souvenirer? Är svaret ”ja” på den frågan, fråga då dig själv ”Skulle jag sakna den här prylen om den försvann”? Om inte, ge bort, skänk eller släng. Är det svårt av just ”sentimentala” skäl, ta då fram en kartong och lägg dem där, bär ned i förrådet och låt dem vara. Har du sedan inte tagit upp dem på ett år, eller ens tänkt på dem, betydde de förmodligen inte så mycket som du trodde. Släng!

8. Utgången medicin

När gick du igenom dina mediciner senast? Där finns säkert en hel del gammalt. Rensa och lämna in på närmaste apotek.

9. Gamla mobiler och laddare

Vi byter mobiler ofta i dag. Det betyder också att många har en hög med mobiler som ligger i något skåp eller låda hemma och skräpar. Skänk dem till behövande. Fungerar de inte, lämna till återvinning eller elektronikkedjor som tar hand om dem åt dig.

Foto: Getty Images

10. Kvitton, biljetter, kuponger, papperslappar

Inte alls ovanligt att man sparar på kvitton (för att kolla mot faktura senare), biljetter (nostalgi), kuponger (datumet har gått ut) och andra papperslappar. Släng!!

11. Gamla sladdar/kablar

Det här är en riktig klassiker. Sladdar som ligger och skräpar och som ingen vet vad de hör till. Ändå vågar man inte kasta dem, utifall... Har du inte behövt dem på så länge är de förmodligen bara rester till gamla prylar som du inte använder längre, eller redan har gjort dig av med. Släng!

12. Gamla smycken

Till att börja med så menar vi inte arve-smycken eller sådant som du har fått i present. Utan billigare krim-krams som är halvtrasiga, tappat färg eller dylikt, och som du inte använder längre. Skänk (om det är helt), eller kasta!

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipset för att trassla ut halsbandet

Foto: Getty Images

13. Gamla kartonger/lådor

Tillhör du dem som sparat på gamla kartonger och lådor för att det ”kan vara bra att ha”? Om du inte planerar att flytta så gör dig av med dem, de tar bara upp en massa onödig plats!

14. Gamla böcker

Om det inte är så att du har ett bibliotek hemma utan snarare har ett problem med att få plats med alla böcker är det läge att se över. Gör dig av med pocketböcker och de som är slitna och gamla (om de inte är klassiker som du vill behålla). Skänk eller kasta!

15. Rensa mat

Gå igenom frysen ordentligt, saker glöms lätt bort här. Har du koll på datumen? Kanske ligger det gamla grejer längst där bak. Likadant i kylskåpet och skafferiet. Har datumen gått ut – släng direkt! Och märk tydligt när du fryser in mat om den inte har märkning.

16. Gammal färg

Gammal färg som står och skräpar och tar upp plats? Kanske den till och med har torkat ut. Kör till tippen.

Foto: Getty Images

 

LÄS OCKSÅ: 

15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal

Så får du prylarna sålda på en timme! 

10 myter alla har hört om städning