1 av 2: Viktigast att tänka på – steg för steg
2 av 2: Varje år uppstår allvarliga bränder i våra hem, bränder som kostar både liv och emotionella värden. Foto: Shutterstock

Brandmännens varning för farliga prylarna i hemmet

Varje år uppstår allvarliga bränder i våra hem, bränder som kostar både liv och emotionella värden. 

Det vi vet är att många av bränderna hade kunnat undvikas. 

För med rätt kunskap och information går det att minska risken.

Brandfarliga föremål i hemmet finns det gott om, vissa mer eller mindre uppenbara. Även om det är svårt att föreställa sig så kan faktiskt flera av de prylar vi använder dagligen, som diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare utgöra en ren fara. 

För att jobba förebyggande och på så vis skydda dig och din familj så är det viktigt att ha koll på hur olika elektriska apparaterna i hemmet ska hanteras. 

Förra året gick flera brandstationer ut med med en varning om vad man aldrig får göra i hemmet. Här är deras tips på hur du undviker bränder – och som kan rädda liv! 

Töm luddet från torktumlaren 

Kvarglömt ludd i torktumlaren kan förvandla tvättstugan till en konfliktzon – men också leda till allvarliga bränder. När tumlaren går varm samlas enormt mycket brandfarligt ludd och damm som kan överhettas och ta eld, då luftcirkulationen täpps till. Samma sak gäller de flesta elektriska apparater. Så var noga med grundlig rengöring med jämna mellanrum. 

Kvarglömt ludd i torktumlaren kan leda till allvarliga bränder. Foto: Shutterstock

Diska och tvätta aldrig under natten 

Det är inte helt ovanligt att diskmaskinen sätts i gång lagom till läggdags. Eller hur? Men det är ingen bra idé! Det finns nämligen exempel på både diskmaskiner och tvättmaskiner som plötsligt fattat eld. Tvätta och diska därför alltid under någorlunda uppsikt, så att du lätt kan agera om något går fel. 

Använd inte ugnen när du är full eller trött

Att slänga in en pizza i ugnen efter att ha viglat hem från en festkväll på stan är en fruktansvärt dålig idé. Risken för att du ska somna ifrån din kvällsmat är stor, och kan ge allvarliga konsekvenser. 

Att använda ugnen kräver full uppmärksamhet då den kan fatta eld på grund av flera olika orsaker. Exempelvis kan bakplåtspapper fatta eld eller fettrester överhettas. Du måste vara alert och beredd att agera om något skulle hända. 

LÄS MER: Experten spolar brandtipset som sprids på nätet 

Sätt aldrig in något i ugnen utan uppsikt. Foto: Shutterstock

Använd aldrig datorn i sängen 

Som många kanske upplevt har laptops en tendens att bli extremt varma undertill. Riken finns alltid att datorn blir överhettad och på så vis leder till brand. Skulle du dessutom ha råkat somna från den så märker du ju inget förrän det eventuellt är för sent.

Ladda aldrig telefonen i sängen eller på natten 

Många väljer även att ladda sina mobiler under natten. Inte sällan hettas laddaren upp rejält och riskerar bli så varm att lakanen i värsta fall antänds. 

Det finns dessutom fara för att även själva laddaren ska fatta eld, speciellt om du använder en modell som inte är gjort av samma tillverkare som din mobiltelefon. 

Att ladda mobilen i sängen innebär livsfara. Foto: Shutterstock

Täck aldrig över elelement 

”Får ej övertäckas”. Varningstexten som ofta ses på äldre värmeelement har säkerligen förebyggt många potentiella bränder. Men även de som saknar de påklistrade varnande orden behöver stå fria från kläder och annat som lätt kan överhettas och börja glöda. 

Inga grenuttag för apparater över 1000 watt

Ett grenuttag är en serie eluttag monterade i en och samma dosa, med eller utan strömbrytare. I den bästa av världar ska elektriska apparater helst anslutas direkt till ett vägguttag. Men används ändå grenuttag är det viktigt att välja CE-märkta varianter. Dessa är EU-godkända och ska ha bra kvalitet – något som minskar brandrisken. Sätt heller aldrig flera tunga apparater i samma dosa, och aldrig de över 1000 watt. 

Installera brandvarnare 

En brandvarnare är en viktig investering som kan rädda både liv och värdesaker från att gå upp i rök. Placera och installera brandvarnare i närheten av både tvättmaskinen, diskmaskinen och i rum med spis. Även brandslackare kan vara en god idé att ha hemma om faran skulle vara framme. 

En brandvarnare är en viktig investering som kan rädda både liv och värdesaker från att gå upp i rök. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Därför ska du alltid stänga dörren innan du somnar  

LÄS MER: Därför ska du alltid ha en torr handduk i torktumlaren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande