1 AV 3
LISTA: Sant och falskt om att tvätta
2 AV 3
Hur ofta ska man egentligen tvätta sina handdukar? Säkert oftare än vad du tror!
Foto: Istock
3 AV 3
Luktar de illa har det gått för långt...
Foto: Istock

7 snuskiga men vanliga misstag du gör med dina handdukar

Blir dina handdukar lätt slitna, noppriga och luktar illa? 

Då kanske du inte sköter dem på rätt sätt. 

Här är de vanliga misstagen som alldeles för många av oss gör.

Handdukar är lätta att bara kasta åt sidan och glömma bort. Vissa gånger ligger de kvar lite halvfuktiga i strandväskan efter en dag vid havet eller sjön. Och när du torkat dig efter en dusch är det inte alltid det hinns med att hänga badlakanet där det ska vara. Men bara genom att ändra rutinen lite grann kan du få dina handdukar att hålla mycket längre och bli mindre smutsiga. Här är de vanliga missarna vi gör. 

1. Flera handdukar på kroken

De flesta av oss hänger upp handduken på en krok efter dusch eller bad, och det är okej, så länge du inte hänger flera på varandra. Fukt och smuts blir kvar och gör att bakterier som älskar mögel växer. Det allra bästa är om man har en handdukstorkare eller kan hänga handduken luftigt på annat ställe till att den torkat, rejält uthängd.

2. Tvättar för sällan

Handdukar blir väldigt fort smutsiga (snabbare än du tror), illaluktande och bakteriefyllda. Därför bör du tvätta dem efter var tredje användning. Handdukarna för händerna blir snuskiga fortare och ska därför bytas ut och tvättas ännu oftare. Helst varje dag. Här kan du läsa mer om hur ofta du egentligen bör tvätta handdukar, lakan och annat du har hemma.

3. Använder samma handduk för ofta

Det räcker inte att äga en handduk per person i hushållet, även om du tvättar ofta. Mindre användning och tvättning betyder också att handdukarna slits mindre och håller längre.

4. För mycket tvättmedel

Det kan vara lockande att hälla i lite extra tvättmedel när du vill få någonting riktigt rent. Men det är helt bortkastat eftersom förpackningens rekommendation är allt du behöver. Plus att handdukar är gjorda för att absorbera vilket gör att de drar åt sig onödigt mycket av överskottsskummet. Sköljs de sen inte ordentligt kan överblivet tvättmedel få bakterier och mögel att gro. Det kan också göra att handduken blir onödigt hård och knastrig.

5. Inte tillräckligt hett vatten

Kolla in tvättanvisningen och tvätta handdukarna på den varmaste temperaturen de tål för att verkligen få dem rena och döda bakterierna. Dock är det bra att veta att tvättar man i lägre temperaturer än 60 grader dör inte bakterierna. Det kan också vara bra att tvätta i högre temperaturer då och då

6. Du skakar inte handdukarna

Förmodligen skakar du tvätten innan du viker och lägger in den i garderoben. Men du ska också skaka handdukarna innan du stoppar in dem i torktumlaren. Det hjälper till att hålla dem fluffiga och skakar bort damm, smuts och överblivet tvättmedel.

7. Överdriver med sköljmedlet

För mycket sköljmedel riskerar att påverka handukens absorptionsförmåga. Den bästa lösningen här är helt enkelt att inte använda sköljmedel alls. Eller i alla fall dra ner på användandet. Du kan också prova att göra eget, miljövänligt sköljmedel av ättika. Måste du av någon anledning ändå använda vanligt sköljmedel, så testa att ha det mer sällan, det vill säga inte i varje tvätt. Eller att spä ut det med vatten.

LÄS MER: Få badkläderna att hålla sig snygga längre – enkla knepen som hjälper 

LÄS MER: Bästa tricken för att få tvätten vit igen

Se även: