1 AV 2
Nu är värmen här och det med besked, här är fyra bra tips på hur du får det svalare i hemmet.
2 AV 2
Har du också svårt att sova i värmen? Det finns smarta knep att ta till för att få det så svalt som möjligt hemma.
Foto: Istock

Få svalt inne! Bästa knepen för att fixa svalka hemma

När sommarvärmen kommer är det trist att klaga.

Men när huset eller lägenheten förvandlats till en bastu och det är svårt att sova kan vem som helst bli frustrerad.

Vilken tur att det finns mängder med knep för att få det svalare inne! Vad du än gör – försök inte vädra genom att öppna fönstret. Här berättar vi om hur du håller värmen borta från huset och i stället får det svalt när solen gassar.

LEVA&BO Redaktionen

Stäng ute solen

Plötsligt blir det sommar, värmen kommer som en chock och det blir svårt att komma undan den. Många öppnar fönster och dörrar i tron om att det kyler ner hemmet, men nej – stopp! Det enda du gör är att du släpper in värmen. Tänk tvärtom. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen, så stänger du ute solens hetta.

Häng lakan eller filt över fönstret

Solfilm på fönstren, markiser i aluminium och solisolerade gardiner ger ännu bättre skydd mot solens värme. Du kan också hänga lakan eller en filt för fönstren om de vanliga persiennerna inte räcker till. Kanske inte det mest estetiska valet – men det gör sitt jobb och att slippa bastuvärme när det är läggdags kan vara värt det.

Gör inte misstaget att ha fönster öppna för att få in luft dagtid. Stäng fönster och dra för gardiner för att hålla solen ute. Foto: Istock

Öppna upp fönster sent på dagen

När det är svalare ute och solen inte längre ligger på kan du öppna fönstren för att få in lite kyla. Sov alltid med fönstret öppet. Välj de fönster som är strategiskt bäst placerade, så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Ha gärna innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor kan göra att hettan inte lagras och att det går snabbare att få svalt på kvällen.

Blöt ner lakan för att få extra svalka

Om det ändå inte räcker att öppna fönstren på kvällen, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner.

Fixa korsdrag – enda gången öppen dörr är bra på dagtid

Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persiennerna på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker. Behöver du svalka dig så ställ dig i draget och njut av vinden. Har du dörrar i var sin del av ditt hus kan du öppna dem också

En bordsfläkt kan vara värt att investera i. Foto: Shutterstock

Köp en fläkt som svalkar dig

Luftkonditionering är skönt och lyxigt – men kanske inte helt nödvändigt på våra breddgrader. För de varma sommardagarna vi har kan det räcka med att satsa på en takfläkt eller en vanlig bordsfläkt eller golvfläkt. Placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.

LÄS MER: Guide till populära bordsfläktar och golvfläktar

Få svalka på natten – välj rätt lakan i sovrummet

Bomull andas, och ja, det gäller även bomullslakan. Välj därför bort dina fina satinlakan under sommarhettan för en stund och prioritera bomullen och sömnen.  

Visste du att du kan få ner värmen ännu mer med hjälp av en skål med is? Foto: Shutterstock

Gör en egen luftkonditionering – med en fläkt och en skål med is

Har du ingen AC – ordna en egentillverkad luftkonditionering. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra i gång den. I takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.

Stäng av datorn och andra värmekällor

Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad i stället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge. Skippa gärna torktumlaren och låt inte den nykörde diskmaskinen stå öppen och släppa ut all värme.

Se även: