1 av 2: De allra flesta gillar basilika och andra färska örter som man köper i affären och har i maten. Problemet är att de bara håller i några dagar... Foto: Getty Images
2 av 2: Men Alf har kommit på en genial lösning för att få dina örter att hålla väldigt lång tid, har du tur – i flera år. Läs nedan hur du ska göra! Foto: Privat

Alfs smarta tips – får dina färska örter att hålla för alltid

Är du också trött på färska örter som dör efter bara några dagar?

Man köper hem nya och nya hela tiden – men helt i onödan faktiskt.

Läs om Alfs supermagiska tips som får din basilika att hålla för evigt!

Färska örter i matbutiken är populärt och de säljer också som smör med tanke på utbudet av både mängd och olika sorter. Men det är inte bara för att vi älskar att ha dem i matlagningen, det är för att vi måste köpa nya hela tiden då de dör, blir vissna eller dåliga efter bara några dagar. Eller så äter vi upp dem och tror att de är ”förbrukade” sedan. 

Allt detta är totalt borkastad tid, pengar och slöseri på resurser. Och vi lever dessutom i en tid där vi verkligen bör tänka på att konsumera mindre. 

Lösningen är enklare än man tror – med Alfs tips kan de hålla i flera år

Foto: Getty Images

Det bästa av allt är att lösningen är så enkel! Alf Jonsson, 59, från Växjö vet hur du ska göra för att aldrig mer behöva köpa nya örter. När du väl köpt en kan du få den att hålla, om inte för evigt – så i alla fall väldigt lång tid. Har du tur, i flera år. 

– Vi köper hem väldigt mycket basilika och timjan till oss, berättar Alf. Vi älskar basilikan just för att det är en så fantastisk ört och krydda som faktiskt går att använda i all sorts mat – den funkar till allting. 

LÄS OCKSÅ: 8 saker du inte trodde du kunde använda iskubsfacken till 

Glömmer att vattna eller övervattnar – örterna dör efter några dagar

Foto: Getty Images

Man tar hem den och andra örter, sätter dem i fönstret och det funkar i några dagar. Glömmer man sedan bort att vattna en dag eller två så är det kört. Man kan också övervattna dem och det klarar de inte heller. 

– Vilket slöseri att kasta och köpa nytt hela tiden, som jag tror de allra flesta gör. Så även vi. Men inte numera.  

Allt började med att de nyligen skulle resa bort och vara borta i fyra dagar och Alf undrade hur de skulle göra med alla härliga örter de hade inhandlat.

”Kom att tänka på något jag läst på 80-talet om bomullsgarn...”

Foto: Privat

– Blommor och andra växter är ju inget problem under så få dagar, de klarar sig då de är mycket tåligare. Det var då jag kom att tänka på något jag läst på 80-talet om bomullsgarn...

Alf började med att plantera örterna i riktiga krukor med jord. Därefter fyllde han en bunke med vatten och klippte av en massa trådar med bomullsgarn – vars ena ändar han satte i vattnet och de andra ändarna i jorden där basilikan var planterad. 

– När vi sedan kom hem efter fyra dagar var allt vatten borta, och det var en halv liter som basilikan hade druckit upp, och den blomstrade som aldrig förr! Den var så fin. Vilken överraskning.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag att undvika när du odlar egna kryddor 

Örtkryddan basilika behöver mycket vatten – men i sin egen takt

Foto: Privat

Alf som aldrig någonsin provat detta tidigare kommer nu att fortsätta även om han är hemma. Garnen och skålen bredvid ska få vara kvar, de får bli en del av ”dekorationen”, han ska leta efter snygga skålar.

– Då dricker örterna precis så mycket de behöver och jag behöver inte vara rädd för att döda den genom att glömma vattna eller vattna för mycket. Basilikan behöver nämligen mycket vatten, men i sin egen takt – den är väldigt känslig. 

Alf har köpt fler örter och planterat i krukor med jord och behandlar dem numera som ”riktiga krukväxter”, som han säger. 

LÄS OCKSÅ: Här är 12 kryddor och örter du kan odla själv hemma inomhus 

Alfs bonustips med parmesanostens kant som förhöjer din måltid

– Örterna mår så mycket bättre i en vanlig kruka och jag har aldrig haft en så fin basilika som nu, den har till och med börjat blomma. Dessutom har jag även tagit de som var halvdöda innan och satt dem i vatten och de har fått rötter och ska planteras i kruka de med. 

Sedan har Alf också ett annat tips han vill dela med sig av när det kommer till slöseri, tänka på resurser och att ta till vara på mat.

– Parmesanostens hårda kant brukar ju alla slänga men det fick jag lära mig av en lokal osthandlare att det ska man absolut inte göra. Spara kanten, skär den i små bitar och lägg det i någon neutral olja som rapsolja till exempel. Då får man en fantastisk parmesanolja att använda på sallad och annat. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!