Bosch

9 saker du alltid haft i kylen – men som inte borde vara där

1 av 3: LISTA: Dessa 9 livsmedel mår bättre utanför kylskåpet

Foto: Getty Images

2 av 3

Foto: Getty Images

3 av 3

Det är inte lätt att hålla koll på hur våra olika livsmedel bäst förvaras. 

Ett säkert kort blir oftast kylskåpet – men det är inte alltid bästa lösnigen. Hittar man tomat eller gurka i din kyl? Då ska du tänka om! 

Här är nio saker du inte ska förvara i kylen! 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Tomat

Att förvara tomater i lägre temperaturer avstannar mognadsprocessen och tomaterna förlorar dessutom både smak och näring. För att undvika detta är det bättre att lägga tomaterna i en skål. Både snyggt som dekoration och ger saftiga och nyttiga tomater. 

2. Potatis 

Potatis ska helst förvaras i en papperspåse, gärna svalt och mörkt. I kylskåpet finns det risk att rotfruktens stärkelse omvandlas till socker. 

Foto: Getty Images

3. Lök och vitlök 

Lök är inget att lägga i kylen. Klimatet där gör den mjuk och möglig och den kan lätt börja gro. Löken ska förvaras i rumstemperatur men inte i plastpåse. 

4. Gurka

Gurkan blir lätt både köldskadad, vattnig och mjuk av att ligga för kallt. Den optimala temperaturen är 12-15 grader. Behöver man ändå förvara gurkan i kylen bör det vara i en plastpåse.

LÄS OCKSÅ: Så får du ordning och reda i kylskåpet 

5. Bröd

I kylen blir mjukt bröd smuligt och torrt. Det bästa är att i stället förvara i en praktisk brödlåda. 

6. Banan

Bananer ska förvaras i rumstemperatur – inte i kylskåp. Kylan gör de annars gula, söta bananerna hårda och missfärgade. 

Foto: Getty Images

7. Avokado

När det gäller avokadon avstannar mognadsprocessen av att låta den ligg kallt. Dessutom kan den få bruna fläckar. Hållbarheten på mogna avokador blir dock längre av att ligga i kylen. 

LÄS OCKSÅ: Superknepet: Därför ska du hälla mjöl i diskhon 

8. Melon

Melon i kylskåp går inte ihop. Åtminstone inte då frukten fortfarande är orörd. Melonen förlorar lätt sin smak och kan bli köldskadad. Är den däremot uppskuren passar det bra att förvara inplastad i kylen.  

Foto: Getty Images

9. Kaffe

Förvisso ska kaffe förvaras svalt och mörkt – men inte så svalt som i kylen. Där förlorar kaffet sin smak och drar dessutom till sig andra smaker och lukter. 

LÄS OCKSÅ: Så får du ett helt luktfritt och fräscht kylskåp 

PRESENTERAS AV BOSCH

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Bosch valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande