Lavendeln är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger. Utöver det har växten dessutom flera både hälsofördelaktiga och praktiska egenskaper
Lavendeln är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger. Utöver det har växten dessutom flera både hälsofördelaktiga och praktiska egenskaper Foto: Shutterstock

7 supertips på vad du kan göra med lavendel

Den inte bara doftar gott, lavendeln har fler fördelar än så! Här kommer några enkla tips på vad du kan göra med den älskade växten. 

Lavendeln är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger. Utöver det har växten dessutom flera både hälsofördelaktiga och praktiska egenskaper. Det finns egentligen inga gränser för vad du kan göra med lavendeln – men här är några kreativa förlag! 

1. Doftpåsar mot mal 

Att tillverka doftpåsar av lavendel är inte svårt. Det finns heller inget givet sätt att göra det på. Men den förmodligen enklaste metoden är att bara fylla en överbliven strumpa med torkad lavendel och knyta åt. Den lilla påsen blir både en härlig doftspridare i byrålådan, och har dessutom egenskapen att hålla malarna borta

Att tillverka doftpåsar av lavendel är enkelt. Foto: Shutterstock

2. Locka fjärilar till trädgården 

Fjärilar är vackra att titta på, och de gör dessutom nytta i trädgården. Ett hett trädgårdstips är därför att göra din tomt så fjärilsvänlig som möjligt. Och en av de perenner som fjärilarna gärna drar sig till är just lavendeln. Så ut och plantera! 

Lavendeln tillhör en av fjärliens favoriter. Foto: Shutterstock

3. Hål myggen borta 

På samma sätt som lavendeln kan locka till sig insekter, så kan de också hålla dem på avstånd. Myggorna är ett exempel på kryp som inte uppskattar den lila skönheten på samma sätt som vi. Det går med andra ord att plantera sig fri från myggen. Den bästa sorten är lavandin, som har en hög koncentration av kamfer, vilket håller både myggor och andra ovälkomna insekter borta.

4. Använd som braständare

Det är nog inte alla som känner till att torkade lavendelstjälkar fungerar utmärkt till att sätta fyr på brasan. Lägg de vissnade eller torkade stjälkarna i brasan, och det kommer garanterat att spraka till. En bonus är att det dessutom kommer dofta gott! 

5. Föröka med sticklingar 

Det är enkelt att förälska sig i sin lavendel. Och tänk vilket sammanträffande – växten är nämligen lika enkel att föröka. Med hjälp av sticklingar. Det går dessutom både snabbt och är billigt. Med lite tålamod har du nya plantor redan till nästa säsong. 

Gör så här: 

Klipp eller dra av ett skott, ungefär tio centimeter.
Låt bara bladen i toppen vara kvar, restendrar drar du av.
Fyll en kruka med sandblandad jord och vattna.
Stick försiktigt ner sticklingarna i jorden och placera varmt.
Efter några veckor är det dags att plantera om – men det är först då sticklingarna rotat sig. 

Tänk på att man gör lavendelsticklingar av skott med blad, inte blomstänglar.

Att föröka lavendel med sticklingar är både snabbt och billigt. Foto: Shutterstock

6. Fixa hemmagjord lavendelolja

Lavendeloljans doft är en sak, men utöver den fantastiska lukten har den även fördelar för hälsan. Den kan nämligen fungera både lugnande, ångestdämpande och smärtlindrande. Och den sägs dessutom ha antiinflammatoriska egenskaper. 

Det går att köpa lavendelolja färdig i exempelvis hälsokostbutik. Men att göra själv är ju alltid roligare! 

Det du behöver är:

Torkad lavendel
Olivolja eller solrosolja
En liten glasburk 

Lägg lavendel tillsammans med olja i glasburken och låt blandningen stå i solljus. Efter tre dagar skakas burkens innehåll om och hälls av till en annan burk genom sil eller kaffefilter. Svårare än så är det inte! Men kom ihåg, oljan skall aldrig förtäras. Den är till för utvärtes bruk. 

7. Bli kvitt stanken i skorna  

Fotsvett och illaluktande skor är inte helt ovanligt – speciellt inte sommartid. Tur att det går att döda stanken med hjälp av vår kära lavendel. Lavendelknepet är mycket enkelt och effektivt, just på grund av blommans förmåga att eliminera odörer. 

Placera bara några kvistar lavendel i vardera sko. Ställ sedan ut skorna i friska luften. Efter något dygn är de redo att användas igen. Förhoppningsvis helt luktfria.

LÄS MER: 5 krukväxter som får dig att sova bättre  

LÄS MER: 6 enkla knep som får ditt hem att dofta gott 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!