Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lavendeln finns i 47 kända arter och är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger.Lavendeln finns i 47 kända arter och är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger.Lavendeln finns i 47 kända arter och är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger.
Förutom det rent dekorativa och estetiskt vackra, finns det massor av saker man kan använda denna fantastiska blomma till.Förutom det rent dekorativa och estetiskt vackra, finns det massor av saker man kan använda denna fantastiska blomma till.Förutom det rent dekorativa och estetiskt vackra, finns det massor av saker man kan använda denna fantastiska blomma till.
1 AV 2
Lavendeln finns i 47 kända arter och är en populär blomma som förgyller många trädgårdar och balkonger.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Förutom det rent dekorativa och estetiskt vackra, finns det massor av saker man kan använda denna fantastiska blomma till.
Foto: Shutterstock

Ljuvliga lavendel! Så tar du tillvara på vackra växten

Den inte bara doftar gott, är vacker att titta på och lockar till sig fjärilar och bin.

Lavendeln är en blomma med så otroligt många användningsområden.

Här har vi samlat massor av tips på vad du kan göra med den älskade och uppskattade växten.

Lavendeln – en av våra mest älskade växter som förgyller mångas trädgårdar och balkonger. En vacker och intensiv lila blomma som skapar en medelhavskänsla och lockar till sig fjärilar och bin. 

Många glömmer eller vet inte att den faktiskt är en köksträdgårdsväxt och låter den stå kvar i frost över vintern i stället för att skörda, vilket är synd – det finns massor av saker du kan använda lavendel till. Här tipsar vi om några sätt du kan ta vara på blomman.

Skörda och torka lavendel

När är då bäst tid att skörda? Svaret på den frågan är: Det beror på vad du ska använda den till. Vill du torka lavendeln för att till exempel binda kransar ska du skörda blommorna när de är knoppiga, då blir de som vackrast. Annars hinner kronbladen slå ut, torka och falla av och det ser risigt ut.

Vill man torka blommor för att använda i bakning och matlagning ska man skörda när blommorna nästan blommat över och kronbladen börjar falla av. Då har nämligen lavendeln som mest eterisk olja i sig. 

Färska lavendelblad kan du skörda när du vill under säsongen för att ha som krydda när du lagar mat.

Ett bonustips är att sedan spara de överblivna stjälkarna och kvistarna i vinterns vedförråd om du har ett sådant. Det blir härligt när du ska elda i öppna spisen under vintern - vilken sommardoft!

Färska lavendelblad kan du skörda när du vill under säsongen för att ha som krydda när du lagar mat.Färska lavendelblad kan du skörda när du vill under säsongen för att ha som krydda när du lagar mat.Färska lavendelblad kan du skörda när du vill under säsongen för att ha som krydda när du lagar mat.
Färska lavendelblad kan du skörda när du vill under säsongen för att ha som krydda när du lagar mat. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Lyckas med lavendel – så sköter du om blomman

Gör doftpåsar med lavendel att ha i garderoben

Att tillverka doftpåsar av lavendel är inte svårt. Det finns heller inget givet sätt att göra det på. Men den förmodligen enklaste metoden är att bara fylla en överbliven strumpa med torkad lavendel och knyta åt. Alternativt köper du tomma doftpåsar eller använder såna där små tvättpåsar för behåar och nylonstrumpbyxor. Den lilla påsen blir både en härlig doftspridare i byrålådan eller linneskåpet och har dessutom den fina egenskapen att hålla malarna borta.

Plantera lavendel för att locka fjärilar och bli av med mygg

Fjärilar är vackra att titta på, och de gör dessutom nytta i trädgården. Ett hett trädgårdstips är därför att göra din tomt så fjärilsvänlig som möjligt. Och en av de perenner som fjärilarna gärna drar sig till är just lavendeln. Så ut och plantera denna både vackra och nyttiga blomma! 

På samma sätt som lavendeln kan locka till sig insekter, så kan de också hålla dem på avstånd. Myggorna är ett exempel på kryp som inte uppskattar den lila skönheten på samma sätt som vi gör. Det går med andra ord att plantera sig fri från myggen. Den bästa sorten är lavandin, som har en hög koncentration av kamfer, vilket håller både myggor och andra ovälkomna insekter borta.

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård

Gör braständare av lavendel

Det är nog inte alla som känner till att torkade lavendelstjälkar fungerar utmärkt till att sätta fyr på brasan med. Lägg de vissnade eller torkade stjälkarna i brasan, och det kommer garanterat att spraka till. En bonus är att det dessutom kommer dofta gott! 

Göra egen lavendelolja

Lavendeloljans doft är en sak, men utöver den fantastiska lukten har den även fördelar för hälsan. Den kan nämligen fungera både lugnande, ångestdämpande och smärtlindrande. Och den sägs dessutom ha antiinflammatoriska egenskaper. Är det en bra framställd eterisk olja lindrar det även klåda och sveda vid till exempel insektsbett, och kan hjälpa till vid sömnproblem.

Det går att köpa lavendelolja färdig i exempelvis hälsokostbutik. Men att göra den själv är ju alltid roligare! 

Det du behöver är:
Torkad lavendel
Olivolja eller solrosolja
En liten glasburk 

Lägg lavendel tillsammans med olja i glasburken och låt blandningen stå i solljus. Efter tre dagar skakas burkens innehåll om och hälls över till en annan burk, genom sil eller kaffefilter. Svårare än så är det inte. Men kom ihåg, oljan skall aldrig förtäras. Den är till för utvärtes bruk. 

Att göra sin egen lavendelolja är både roligt och enkelt. Och vilken nytta den kan göra sen!Att göra sin egen lavendelolja är både roligt och enkelt. Och vilken nytta den kan göra sen!Att göra sin egen lavendelolja är både roligt och enkelt. Och vilken nytta den kan göra sen!
Att göra sin egen lavendelolja är både roligt och enkelt. Och vilken nytta den kan göra sen! Foto: Shutterstock

Gör egen lavendelsprej 

Är du känslig mot hudprodukter kanske detta funkar för dig. Här gör du ditt eget hud- och ansiktsvatten av lavendel. Du lägger torkade lavendelblommor i uppkokat vatten som du sedan häller i en sprejflaska. Perfekt om din hud är torr eller irriterande, och kan även lindra eksem. Lavendeln, som innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden, stimulerar celltillväxten och är dessutom bra mot finnar. Därför finns den också i många hudvårdspreparat.

Göra tvål med lavendel

Under antiken var det väldigt vanligt med lavendel i både parfym och tvättvattnet. Och faktum är att lavendeloljan (som utvinns ur blommorna) även i dag används vid tillverkning av parfym, eau de cologne och tvål. Vill du göra egen ekologisk tvål hittar du ett enkelt recept HÄR. Du kan också läsa hur du enkelt gör ditt egna miljövänliga sköljmedel på ättika och lavendel HÄR. 

Få bort dålig lukt i skor med lavendel  

Fotsvett och illaluktande skor är inte helt ovanligt – speciellt inte sommartid. Tur att det går att döda stanken med hjälp av vår kära lavendel. Lavendelknepet är mycket enkelt och effektivt, just på grund av blommans förmåga att eliminera odörer. 

Placera bara några kvistar lavendel i vardera skon. Ställ sedan ut skorna i friska luften. Efter något dygn är de redo att användas igen. Förhoppningsvis helt luktfria.

LÄS MER: 6 knep på hur du får dina stinkande skor fräscha igen 

Laga mat med lavendel

Det här är spännande! Visste du att du kan använda lavendel ungefär som rosmarin och timjan i matlagningen, på en köttbit exempelvis, eller i en kalvsteksmarinad?! Ta inte i för mycket dock då den har en väldigt tydig smak som kan ta över. 

Gillar du att baka kan du varva socker och blommor i en lufttät behållare och låta dra några veckor innan användning. Samma här, ta inte i för mycket så den blommiga smaken tar överhanden. Du kan testa att ha i lite av det i din hemmagjorda glass och sorbet. Det är också vackert och trevligt att dekorera kakor, tårtor och desserter med färska lavendelblommor. 

Lavendel-te gör du enkelt på två deciliter hett vatten och två teskedar lavendelblommor som du låter dra i fem minuter. Lugnande effekt.

Så lugnar lavendelblomman orolig mage

Har du problem med orolig och uppsvälld mage? Då kan lavendel vara något för dig. Antingen tar du torkade lavendel-blommor som du strör över yoghurten eller så kan du dricka en lavendelinfusion (kokhett vatten, inte kokande, hälls över ett par teskedar blommor, låt dra i fem minuter innan du silar). Det går också bra att tugga på några lavendelblad.

Man både sover bättre och blir lugnare av lavendelns doft. Ha en bukett bredvid sängen om du har svårt att somna.Man både sover bättre och blir lugnare av lavendelns doft. Ha en bukett bredvid sängen om du har svårt att somna.Man både sover bättre och blir lugnare av lavendelns doft. Ha en bukett bredvid sängen om du har svårt att somna.
Man både sover bättre och blir lugnare av lavendelns doft. Ha en bukett bredvid sängen om du har svårt att somna. Foto: Shutterstock

Lavendel mot sömnproblem

Många är de som vittnar om att de sover bättre och blir lugnare av lavendel. Och faktum är att forskare nu också har kunnat bevisa hur kraftfull lavendel kan vara som hjälpmedel mot just sömnbrist. Doften av lavendel minskar stressnivåerna och därmed slappnar man av och sover bättre. Något som många skönhetstillverkare tagit fasta på och därför har lavendel i sina kvällsprodukter, både krämer, sprejer för kudden och andra dofter för hemmet. 

Annars behöver det inte vara svårare än att man ställer en bukett med lavendel på nattduksbordet eller droppar en till fyra droppar lavendelolja på en sockerbit, alternativt en droppe på huvudkudden. Att fylla kudden med lavendelblommor eller droppa olja i vattnet i en doftlampa någon timme innan sänggående är också bra tips. Har du oroliga barn kan du droppa sex droppar olja i badvattnet innan läggning, så kan det göra att barnen kommer lättare till ro. 

Se även: