Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Städutrustningen behöver också rengöras eller bytas ut.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
De flesta kan inte säga när de gjorde rent sin fjärrkontroll, lampskärmar, glödlampor eller gardinstänger senast, säger Sue Moore.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Levande ting behöver också dammas av ibland. Hur ofta brukar du rengöra dina blommor?
Foto: Shutterstock

7 ställen du garanterat glömmer när du städar

Hur många gånger har du rengjort din städutrustning eller fjärrkontrollen till tv:n? Här är ställena du borde ta en extra titt på nästa gång du städar!

Enligt Sue Moore, som har pratat med Cosmopolitan och som är VD för städföretagen Bright & Beautiful i Storbritannien, finns det flera ställen i hemmet som vi glömmer att göra damma och torka av. 

Smutsig dörrmatta

Du kanske är noga med att göra rent bland skorna och hyllorna i hallen, men hur fräsch är dörrmattan egentligen? Den är ju det första som får ta emot smutsen utifrån. 

– Dörrmattor och mattor brukar flyttas runt när vi dammsuger, men de rengörs sällan, säger Sue Moore till Cosmopolitan.

 

LÄS OCKSÅ: Det är det lilla hålet på baksidan av din Iphone till för 

Foto: Shutterstock

Fjärrkontrollerna 

Oftast glömmer man bort de där små sakerna som liksom smälter in i omgivningen i hemmet, som fjärrkontrollen till exempel. Tänk vad många som har fingrat på den med chipsfeta fingrar. Fräscht. Dags att torka av!

– De flesta kan inte säga när de gjorde rent sin fjärrkontroll, lampskärmar, glödlampor eller gardinstänger senast, säger Sue Moore Cosmopolitan

Det är extra viktigt att titta på sådana här ställen om du har djur, menar Sue Moore, eftersom pälsen och håret från dem hamnar överallt. 

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket insekter äter vi varje år 

Dina växter

Ta en titt på dina plantor och växter där hemma och titta noga. Från avstånd kanske de ser gröna och fräscha, men du kanske borde ta fram vippan och damma av dem. 

Ställ dem i duschen och spola av, eller använd en hårblås som kan ställas in på kall luft för att få bort smutsen. 

Foto: Shutterstock

Dina böcker

– Saker som böcker blir som tapeter för oss när vi ser dem varje dag. Men om de blir kvar i bokhyllorna i flera års tid, kan papperet faktiskt försämras, säger Sue Moore till Cosmopolitan.  

Ta bort alla böcker från bokhyllorna och rengör både böckerna och hyllorna. Om du har en större boksamling tycker Sue Moore att man ska damma och torka av där minst en gång per år. 

Lampknapparna

Det kanske låter skumt att behöva göra rent lampknapparna. Men tänk efter, hur många gånger om dagen fingrar man inte på dessa? Damma av och torka av så får du bort bakterierna. 

 

LÄS OCKSÅ: Så snyggt kan Ikeas populära leksakskök bli 

Foto: Shutterstock

Städutrustningen 

Kan du komma ihåg när du bytte moppskaft senast? Inte? Då kanske det är dags att skaffa en ny!

– Det är inte precis den mest glamorösa shoppinglistan, men kökssvampar, moppar, dammsugarpåsar och dammvippor behöver alla rengöras med desinfektionsmedel och varmt vatten och bytas ut regelbundet, säger Sue Moore till Cosmopolitan

 

LÄS OCKSÅ: Ikeas oväntade roll i Game of Thrones

Klädstängerna

Stängerna i garderoben eller i hallen får oftast ingen uppmärksamhet. Men här kan det samlas fukt och smuts från ytterkläderna. Så ge dem lite omsorg.