Ägget är ett omåttligt populärt livsmedel med flera användningsområden i köket. Allt från att äta kokt till frukost, till att göra omelett av eller som ingrediens i bakverk. Foto: Shutterstock

7 smarta knep som gör livet enklare för alla äggälskare

Är ägg en självklar ingrediens i ditt liv? Då får du inte missa de här smarta life-hacksen som vänder sig till alla äggälskare. 

Ägget är ett omåttligt populärt livsmedel med flera användningsområden i köket. Allt från att äta kokt till frukost, till att göra omelett av eller som ingrediens i bakverk. 

Med tanke på hur mycket ägg vi stoppar i oss varje år är det inte svårt att föreställa sig hur mycket tid vi också sammanlagt lägger på att skala, tillaga och allt där till.

Men hur gott det än är så skapar ägget ofta frustration, som när de aldrig blir tillräckligt krämiga, eller värst av allt – när skalet vägrar lossna. 

Men som med det mesta finns genvägar att ta för att göra livet lite enklare. Och det går dessutom att använda skalresterna till mer än vad man kan tro. 

1. Koka ägg med bakpulver

Att skala hårdkokta ägg kan kännas näst intill omöjligt. Men det finns en lösning på problemet. Nämligen att koka ägget tillsammans med bakpulver. I och med bakpulvrets alkaliska egenskaper kommer effekten blir att äggets pH höjs. Det gör dem sedan enklare att skala. 

Tillsätt bara en tesked i vattnet och koka som vanligt. Skala sedan när ägget svalnat ordentligt. Du kommer inte bli besviken. 

2. Blanda skal i jorden 

Ägg är inte bara gott att äta, de har fler användningsområden än så! Speciellt när det gäller skalet. Det består nämligen av kalk och andra mineraler som kan fungera som bland annat näringstillskott för växter. 

Blanda ner finkrossande äggskal i jorden eller låt skalen stå i en kanna över natten innan du vattnar. 

Äggskalen i jorden kan dessutom på grund av sin speciella lukt avskräcka skadedjur så som sniglar. Ytterligare en bonus är att även rådjur hatar lukten av ägg. 

3. Godare kaffe med hjälp av ägg 

Tycker du morgonkaffet känns lite bittert? Det låter kanske märkligt, men det kan gå att råda bot på den störande smaken– med hjälp av äggets naturliga förpackning. Skalet. Det är bara att lägga lite krossat äggskal i kaffefiltret. Brygg sedan som vanligt och din kopp smakar mindre beskt. Släng sedan filtret och allt i komposten.

4. Perfekt ägg med hjälp av häftstift 

Leva & Bo har tidigare skrivit om det här smarta tricket som bildrar till det perfekt kokta ägget. Allt du behöver är ett eller flera häftstift. Häftstiftet trycks in vid äggets rundade sida. Det är där all luft samlas. Genom att släppa ut luften minkar också trycket i ägget och risken för att skalet ska spricka under kokningen minskar. 

5. Skala flera ägg på samma gång

Det är inte alltid man nöjer sig med bara ett ägg, eller så finns det hungriga barn som väntar på mat. Då är det härligt att kunna effektivisera i vardagen och skala flera samtidigt. 

Ta en flaska med lock – tillräckligt stor för att några ägg ska få plats och fyll på med vatten. Skaka sedan runt äggen en stund. Äggen som sedan kommer ut är nu så lättskalade att du kan göra det bara genom att gnugga med tummen. Har du tur kan de till och med komma ut färdigskalade. 

6. Separera äggvita med pet-flaska 

Ett smart sätt att skilja äggulan från vitan är att använda sig av en tom petflaska. 

Tricket är inte svårt. Knäck äggen försiktigt i en skål. Det är vikigt att gulan inte går sönder. Gör dom det är det tyvärr kört! 

Tryck lite på den tomma petflaskan och håll sedan över äggulan. Den kommer överraskande lätt sugas in genom flaskmynningen. Tryck sedan på flaskan igen för att gulan ska ploppa ut. Helt fantastiskt. Och enkelt dessutom. 

7. Testa äggets hållbarhet

Äggen har relativt lång hållbarhet och är oftast ätbara även efter bäst före datum. Men för att alltid vara på den säkra sidan kan det vara värt att testa hållbarheten för att på så vis ta reda på om det fortfarande går att äta. 

Släpp ner ägget i ett glas vatten. Om det sjunker är det fräscht, men om det däremot skulle flyta upp bör ägget definitivt slängas. 

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen  

LÄS MER: Spara tid när du sopsorterar – undvik vanliga misstagen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!