1 av 4: Diskmedel går att använda till så mycket mer än disk. Men det finns en del saker du ska undvika att använda det till. Foto: Getty Images / E+
2 av 4: Diskmedel är inte bra för huden. Därför ska du aldrig använda det för att tvätta änderna med. Foto: Getty Images / E+
3 av 4 Foto: Getty Images/iStockphoto
4 av 4 Foto: Getty Images / E+

7 saker du aldrig ska använda diskmedel till

Diskmedel går att använda till så mycket mer än disk.

Men det finns områden där du absolut inte ska göra det.

Här är 7 ”big nono's” med diskmedel!

Många är vi som upptäckt att diskmedel är suveränt till så mycket mer än att diska med. Som att ta bort fläckar på kläder till exempel. Men, den har faktiskt sina begränsningar. Här är några områden där du absolut inte ska använda diskmedel.

1. Diska gjutjärnspannan

Gjutjärnspannor ska inte diskas med diskmedel eftersom det förstör stekpannans yta och gör att mat bränner fast. Använd grovt salt och hett vatten om du behöver rengöra den mer grundligt. HÄR kan du läsa om hur du gör.

2. Tvätta bilen

Föredrar du att tvätta bilen själv med slang och hink se då till att ha riktigt biltvättmedel. Diskmedel är för tufft och hårt och kan förstöra lacken på bilen. Köp riktigt rengöringsmedel för bilar i stället. 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

3. Tvätta händerna 

Det är lätt att man tar till diskmedel när man står köket och behöver tvätta händerna. Men om din bil inte tål diskmedel förstår du kanske att dina händer inte gör det heller. Ett tips – ställ en flaska med handtvål på diskbänken. 

4. Diskmedel i diskmaskinen

Det kan vara frestande att ta till handdiskmedel när det ordinarie för diskmaskinen har tagit slut. Men gör inte det! Det är alldeles för löddrigt. Maskindiskmedel är framtagna för att löddra mycket lite, just för att fungera bättre i maskinen och kunna sköljas av ordentligt från allt porslin.

LÄS MER: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen 

 

Foto: COLOURBOX

5. Diskmedel i tvättmaskinen

Precis som med diskmaskinen, kan diskmedel i tvättmaskinen göra att det ”svämmar över” av lödder. Vilket gör att kläderna inte kommer att bli genomsköljda tillräckligt. Plus att det inte är tillräckligt starkt för att få kläderna rena. Så här rengör du tvättmaskinen på lättaste sättet.

6. Diskmedel på kläder som kräver kemtvätt

Diskmedel kan vara bra som en första nödlösning vid fläckar på kläder. Men, det är absolut inte något du bör använda om det är ett dyrare plagg som kräver kemtvätt. Har du otur kan det förstöra plagget. Ta det i stället till en kemtvätt.

7. Diska mokabryggaren

Diskar man mokabryggaren med diskmedel försvinner kaffeoljorna. Det låter kanske bra, men saken är den att oljorna bara gör att kaffet smakar bättre med tiden. Så därför rekommenderar tillverkaren att man helt enkelt bara använder hett vatten när man rengör bryggaren.

LÄS MER: Därför ska du alltid vända äggen upp och ner  

 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

 

Källor: Goodhousekeeping.com, Apartmenttherapy.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!