1 AV 3
Sneakers går oftast att tvätta i tvättmaskin – men var försiktig.
Foto: Istock
2 AV 3
3 AV 3

Smarta knepen som får dina stinkande sneakers fräscha igen

Fotsvett är inget ovanligt – speciellt inte på sommaren. Men tyvärr blir det ofta ett problem för både en själv och dem i ens omgivning. 

Som tur är finns det knep att ta till för att bli av med stanken! 

Lovisa Dahlström

Stinkande skor är egentligen inget konstigt alls. Våra fötter är fulla med både bakterier och döda hudrester. Att sedan sätta ner dem i ett par varma fuktiga skor, ja vad som händer sen säger ju sig självt. 

Men för att undvika att sprida den obehagliga doften och få skorna fräscha igen, så finns flera saker att testa. 

1. Stoppa skorna i frysen

Av hygieniska skäl, börja med att lägga skorna i en plastpåse. Frys sedan in dem över natten. På så vis kommer bakterierna att dö ut och den dåliga lukten blir ett minne blott. Skulle skorna fortfarande kännas äckliga – låt dem ligga en natt till. 

2. Lägg tepåsar i skorna

Tepåsar har förmågan att suga åt sig dålig lukt, vilket är passande när det gäller svettiga skor. Det är inte svårare än att du tar några torra tepåsar och stoppar i vardera sko. Låt sedan stå över natten. 

3. Döda doften med lavendel 

Det här knepet är mycket effektivt. Lavendel är nämligen en av många växter som effektivt eliminerar odörer. 

Det enda som behövs göras är att placera några kvistar lavendel i varje sko. Ställ sedan ut skorna i friska luften. Efter något dygn är de redo att användas igen. 

Att lägga lavendel i skorna är ett bra sätt för att få bort obehagliga odörer. Foto: Istock

4. Hemmagjord ättiksblandning

Blanda två deciliter ättika i en hink som du fyllt med varmt vatten. Lägg ner skorna och massera dem så att vätskan verkligen tränger in. Lämna skorna i hinken några timmar. Skölj därefter med vatten och låt torka. 

5. Tricket med bakpulver 

Det här knepet är väldigt enkelt. Det enda som ska göras är att du strör lite bakpulver i skorna för att sedan låta de stå över natten. Efteråt dammsugs resterna av pulvret upp. Bakpulver neutraliserar pH-värden, vilket betyder att det neutraliserar och tar bort dåligt lukt. 

6. Maskintvätta skorna 

Ytterligare ett givet sätt att bli av med stanken är att helt enkelt tvätta dina sneakers i tvättmaskinen. Risken är dock att detta sliter onödigt mycket på skorna, och på miljön. Framförallt om de är gjorda i PU- eller PVC-material. De flesta skor tål inte mer än 30 grader, vilket också innebär att alla bakterier inte dör. Tvättmaskinen är med andra ord lite av en kortskiktig lösning. Vill du ändå köra skorna i maskinen. Tänk på att läsa tvättråden, ta ut innersulan och skydda maskinen genom att tvätta skorna tillsammans med gamla handdukar. Ta också bort grus från sulorna innan du stoppar in dem i maskinen. 

LÄS MER: Så blir du av med äckliga lukter hemma – bästa husmorsknepen samlade 

LÄS MER: 9 oväntade saker att diska i diskmaskinen