Sneakers går oftast att tvätta i tvättmaskin – men var försiktig.
Sneakers går oftast att tvätta i tvättmaskin – men var försiktig. Foto: Shutterstock

6 smarta knep som får dina stinkande skor fräscha igen

Fotsvett är inget ovanligt – speciellt på sommaren. Men tyvärr blir det ofta ett problem för både en själv och ens omgivning. 

Som tur är finns det knep att ta till för att bli av med stanken! 

Stinkande skor är egentligen inte konstigt alls. Våra fötter är fulla med både bakterier och döda hudrester. Att sedan sätta ner dem i ett par varma fuktiga skor, ja vad som händer sen säger ju sig självt. 

Men för att undvika att sprida den obehagliga doften och få fräscha skor igen så finns flera saker att testa. 

1. Stoppa skorna i frysen

Av hygieniska skäl, börja med att lägga skorna i en plastpåse. Frys sedan in dem över natten. På så vis kommer bakterierna att dö ut och den dåliga lukten blir ett minne blott. Skulle skorna fortfarande kännas äckliga – låt dem ligga en natt till. 

2. Lägg tepåsar i skorna

Tepåsar har förmågan att suga åt sig dålig lukt, vilket är passande när det gäller svettiga skor. Det är inte svårare än att du tar några torra tepåsar och stoppar i vardera sko. Låt sedan stå över natten. 

LÄS MER: Så blir skorna rena – utan att köras i tvättmaskin  

3. Döda doften med lavendel 

Det här knepet är mycket effektivt. Lavendel är nämligen en av många växter som effektivt eliminerar odörer. 

Det enda som behövs göras är att placera några kvistar lavendel i varje sko. Ställ sedan ut skorna i friska luften. Efter något dygn är de redo att användas igen. 

Att lägga lavendel i skorna är ett bra sätt för att få bort obehagliga odörer. Foto: Shutterstock

4. Hemmagjord ättiksblandning

Blanda två deciliter ättika i en hink som du fyllt med varmt vatten. Lägg ner skorna och massera dem så att vätskan verkligen tränger in. Lämna skorna i hinken några timmar. Skölj därefter med vatten och låt torka. 

5. Tricket med bakpulver 

Det här knepet är väldigt enkelt. Det enda som ska göras är att du strör lite bakpulver i skorna för att sedan låta de stå över natten. Efteråt dammsugs resterna av pulvret upp. Bakpulver neutraliserar pH-värden, vilket betyder att det neutraliserar och tar bort dåligt lukt. 

6. Maskintvätta skorna 

Ytterligare ett givet sätt att bli av med stanken är att helt enkelt tvätta dina sneakers i tvättmaskinen. Risken är dock att detta sliter onödigt mycket på skorna. De flesta skor tål inte mer än 30 grader, vilket också innebär att alla bakterier inte dör. Tvättmaskinen är med andra ord lite av en kortskiktig lösning.

LÄS MER: Tvätta med bikarbonat – ett riktigt superknep 

LÄS MER: 9 oväntade saker att diska i diskmaskinen  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!