1 AV 4
Två enkla husmorsknep för att få dina lakan vita igen
2 AV 4
Många gör flera vanliga misstag när de tvättar sina sängkläder. Att köra dem på för hög temperatur och att låta dem ligga kvar i tvättmaskinen är två vanliga missar du borde undvika.
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
3 AV 4
Tvätta inte sängkläder tillsammans med handdukar...
Foto: Getty Images / E+
4 AV 4
Handdukarna procuderar nämligen en hel del ludd som lätt fastnar på dina sängkläder.
Foto: Getty Images/Zoonar RF / Zoonar RF

5 tvättmissar du gör med dina sängkläder

Tillhör du en av dem som tvättar sängkläder på fel sätt? Här hittar du de vanligaste tvättmissarna vi gör – och hur du undviker dem. Dessutom har vi tipset som gör att du kan ställa strykjärnet på hyllan!

Emmy Lundström

1. Tvättar i för låga temperaturer 

Sängen kryllar av kvalster och bakterier och måste därför tas om hand på rätt sätt. Men många av oss är dåliga på det. Enligt städexperten tvättar många alldeles för sällan och i alldeles för låga temperaturer. Rekommendationen är att tvätta i minst 60 grader för att bakterier ska dö och då och då tvätta i 90 grader för att de ska bli riktigt rena. 

2. Tvätta lakan tillsammans med handdukar

Handdukar kan producera en hel del ludd som lätt fastnar på dina fina sängkläder. Dessutom kan handdukarna ge upphov till en hel del friktion som sliter på lakan och påslakan. Tvätta därför sängkläder och handdukar var för sig!

LÄS MER: Så blir du av med dålig lukt i handdukarna

Foto: Shutterstock

3. Använda för mycket tvättmedel

Dina lakan blir vanligtvis inte lika smutsiga som dina jeans eller träningskläder, och behöver därför inte lika mycket tvättmedel. Gör både plånboken och miljön en tjänst genom att måtta tvättmedel med måtta!

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

4. Lämna sängkläderna i tvättmaskinen

Tillhör du dem som hatar att stryka? Undvik skrynkliga lakan genom att plocka ut dem ur tvättmaskinen så fort de är klara och skaka dem innan du stoppar dem i torktumlaren. Sprid ut dem på sängen när de fortfarande är varma och du får skrynkelfria lakan!

LÄS MER: Så äcklig blir din bäddmadrass – år för år

5. Att inte tvätta madrasskyddet

Glöm inte att även tvätta madrasskyddet regelbundet, så att det håller sig fräscht. Skyddet går dessutom att tvätta i 60 grader, en temperatur som dödar alla kvalster.