1 AV 3
Städa med kökssvampar – en självklarhet. Men det kanske inte är riktigt lika självklart att det går att få bort husdjurens hår från mattor?
Foto: Fotolia
2 AV 3
Kökssvamparna går att använda till roligare saker än städning. Till vattningen av blommor till exempel. Eller för att få bort noppor på kläderna.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Om du har en kökssvamp som luktar äckligt kan du dränka den i vatten blandat med vitvinsvinäger och citronsaft. Kör den sedan i mikrovågsugnen i en minut. Det här kommer inte bara ta bort lukten, utan också desinficera svampen.
Foto: Colourbox/Julija Sapic

5 saker du kan göra med en kökssvamp

Kökssvamp för att slippa noppiga kläder? Javisst!

Kökksvampar är inte bara fantastiska när det handlar om städning – det finns mycket mer du kan göra med dem.

Här är några tips!

1. Lagom mycket vatten till växterna

Har du problem med att dina växter blir övervattnade? Det finns en lösning! Stoppa en kökssvamp under växten. Det gör att svampen kommer suga upp överflödigt vatten när du vattnar blommorna och förhindrar växternas rötter från att drunkna i vatten. Dessutom är det perfekt om du glömmer att vattna blommorna – då finns svampen där med fukt.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du kan göra med kaffesump

2. Få nopp-fria kläder

Tröjor och andra kläder som har blivit alldeles noppiga går att få fina igen – med en helt vanlig kökssvamp. Dra bara svampen lite försiktigt över plagget för att få bort nopporna.

3. Få bort husdjurets hår

En fuktig svamp är det enda du behöver för att få bort katt- eller hundhår från mattan. Dra svampen lätt över matten och håret fastnar i svampen.

 

LÄS OCKSÅ: Ännu fler sätt att få bort djurhår från möblerna

4. Perfekt assistent när du målar naglarna

Klipp bitar av svampen och lägg dem mellan dina tår när du målar naglarna. På så vis kommer nagellacket inte kladda innan det torkar.

5. Desinficera kökssvampen

Det är bra att byta svamp ofta. Men du kan faktiskt desinficera svampen. Om du har en kökssvamp som luktar äckligt kan du dränka den i vatten blandat med vitvinsvinäger och citronsaft. Kör den sedan i mikrovågsugnen i en minut. Det här kommer inte bara ta bort lukten, utan också desinficera svampen.

 

Källa: Good Housekeeping

 

LÄS OCKSÅ: Fuskstäda och få skinande rent ändå

Se även: