1 av 3: Ställer du in nästintill rena tallrikar i diskmaskinen så fungerar den inte optimalt. Foto: Shutterstock
2 av 3: Att fylla varenda liten vrå i maskinen är inte heller så smart om du vill att allt ska bli rent. Foto: Shutterstock
3 av 3

Misstagen du gör med diskmaskinen – varje dag

Sköljer du alltid av frukostskålen eller skrubbar av middagstallrikarna innan de åker in i diskmaskin? Då kan det vara dags att lägga den tiden på något annat i stället. Det är ett av fem misstag många gör – dagligen.

1. Du sköljer av disken innan den körs i maskin

Matrester ska så klart skrapas av innan disken ställs in i maskinen, annars fastnar resterna i avlopp och filter, men att skölja bort yoghurt, sås och andra feta rester är inte bara tidskrävande, det är kontraproduktivt. När du väl kör i gång maskinen fungerar nämligen diskmedlet inte lika effektivt om det inte finns något fett i maskin som enzymerna i medlet kan ta tag i. Fettet smörjer även maskinen så den håller längre. Vill du ge maskinen ytterligare skjuts kan du även hälla några droppar eterisk citronolja på botten av maskinen innan du drar i gång den. 

LÄS MER: Så använder du citronolja – 4 smarta knep

2. Kör maskinen halvfull

Vi vet, det är lockande att köra i gång maskinen efter en stor måltid trots att den inte är full. Men att köra en halvfull maskin är faktiskt bara slöseri med vatten och ökar dessutom risken för att saker ska gå sönder eftersom för mycket utrymme får saker att röra på sig. Lasta den inte överfull, som sagt, men skippa att starta den utan att ens ha fyllt hälften.

3. Laddar maskinen med saker som inte hör hemma där...

Ibland är det faktiskt handdisk som gäller, hur gärna vi än vill spara på krafterna och använda maskinen. Köksprylar i till exempel aluminium missfärgar diskmaskinen och en del artiklar i koppar, stål, trä, fint porslin och gjutjärn kan slitas eller förstörs av att köras i maskin. Kopparkastruller tappar sin färg och blir mörkare. Vassa knivar, skalare och rivjärn blir ofta slöa. Knivar kan dessutom skära sönder plasten i diskmaskinen om man har otur. Träslevar, spatlar, skärbrädor och andra träredskap kan böja sig, tappa formen och bli matta. Handmålat porslin kan tappa färg och gjutjärnspannor slits snabbare av att köras i maskin.

LÄS MER: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen

4. .... eller ser inte diskmaskinens potential  

Men det finns även en hel del saker som ”traditionellt” kanske inte hör hemma i diskmaskinen som absolut kan köras tillsammans med glas, tallrikar, bestick och andra köksmaskiner och pryttlar. Nästa gång du laddat maskinen kan du till exempel passa på att slänga med disktrasan så att du slipper byta den så ofta. Eller varför inte diska köksfläktsfiltret, kylskåpslådorna, plastleksaker eller verktyg som har metall- eller plasthandtag? För fler tips, spana in listan över oväntade saker att köra i diskmaskinen.

Tänk på att ställa knivarna med bladet nedåt så att du eller någon annan i familjen eller vänskapskretsen inte skär sig på dem. Foto: Shutterstock

5. Fyller maskinen på fel sätt 

Att köra en halvtom maskin är bara slöseri med vatten, men att fylla vartenda litet fack och vrå i maskinen är faktiskt inte heller så effektivt, om man vill att all disk ska bli ren under ett och samma program. I stället för att trycka i så mycket som möjligt i diskmaskinen, och riskera att behöva diska om en del av grejerna, är det bra att ställa muggar, tallrikar och skålar en liten bit ifrån varandra så att diskmedlet har möjlighet att göra sitt jobb. Har du en korg för bestick kan du även ställa några skedar och gafflar uppåt, andra nedåt, så att diskvattnet kommer åt lättare. 

6. Du rengör inte diskmaskinen

Diskmaskinen, i synnerhet silen, behöver vara ren om disken ska bli det. Så kolla silen vid avloppet då och då och ta bort eventuella matrester som fastnat i gallret eller filtret! Ju oftare du kör maskinen desto viktigare är det att kolla silen. Ha som tumregel att se över den en gång i veckan, fyra gånger så ofta som du rengör resten av maskinen – vilket är superenkelt! För att ta bort kalk, fett och dålig lukt kan du köra maskinen utan disk med 1 deciliter ättika och en matsked bikarbonat. Det går också bra att rengöra maskinen med 2 matskedar citronsyra, men då är det viktigt att köra maskinen en gång till utan disk efteråt. Pilla också bort eventuellt smuts som fastnat och täpper igen de små hålen som sitter i de snurrande armarna.

LÄS MER: Enkla knepet fick äckliga diskmaskinen att bli skinande ren

LÄS MER: Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!