Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blir disken inte ren trots att du ställer in nästintill rena tallrikar i maskin? Här nedan får du veta varför.Blir disken inte ren trots att du ställer in nästintill rena tallrikar i maskin? Här nedan får du veta varför.Blir disken inte ren trots att du ställer in nästintill rena tallrikar i maskin? Här nedan får du veta varför.
1 AV 2
7 tips: Så maxar du utrymme och effekt
2 AV 2
Blir disken inte ren trots att du ställer in nästintill rena tallrikar i maskin? Här nedan får du veta varför.
Foto: Istock

Misstagen du gör med diskmaskinen – varje dag

Sköljer du alltid av frukostskålen eller skrubbar av middagstallrikarna innan de åker in i diskmaskin? Då kan det vara dags att lägga den tiden på något annat i stället. Det är ett av fem misstag många gör – dagligen.

1. Varför blir inte min disk ren? Jo, du sköljer för mycket!

Matrester ska så klart skrapas av innan disken ställs in i maskinen, annars fastnar resterna i avlopp och filter, men att skölja bort yoghurt, sås och andra feta rester är inte bara tidskrävande, det är kontraproduktivt. När du väl kör i gång maskinen fungerar nämligen inte diskmedlet lika effektivt om det inte finns något fett i maskin som enzymerna i medlet kan ta tag i. Fettet smörjer även maskinen så den håller längre. Vill du ge maskinen ytterligare skjuts kan du hälla några droppar eterisk citronolja på botten av maskinen innan du drar i gång den. 

2. Kör maskinen halvfull

Vi vet, det är lockande att köra i gång maskinen efter en stor måltid trots att den inte är full. Men att köra en halvfull maskin är faktiskt bara slöseri med vatten och ökar dessutom risken för att saker ska gå sönder eftersom för mycket utrymme får saker att röra på sig. Lasta den inte överfull, som sagt, men skippa att starta den utan att ens ha fyllt hälften.

3. Laddar maskinen med saker som inte hör hemma där...

Ibland är det faktiskt handdisk som gäller, hur gärna vi än vill spara på krafterna och använda maskinen. Köksprylar i till exempel aluminium missfärgar diskmaskinen och en del artiklar i koppar, stål, trä, fint porslin och gjutjärn kan slitas eller förstörs av att köras i maskin. Kopparkastruller tappar sin färg och blir mörkare. Vassa knivar, skalare och rivjärn blir ofta slöa. Knivar kan dessutom skära sönder plasten i diskmaskinen om man har otur. Träslevar, spatlar, skärbrädor och andra träredskap kan böja sig, tappa formen och bli matta. Handmålat porslin kan tappa färg och gjutjärnspannor slits snabbare av att köras i maskin. Här kan du läsa mer om vad du INTE ska köra i diskmaskinen.  

4. .... eller ser inte diskmaskinens potential  

Men det finns även en hel del saker som ”traditionellt” kanske inte hör hemma i diskmaskinen som absolut kan köras tillsammans med glas, tallrikar, bestick och andra köksmaskiner och pryttlar. Nästa gång du laddat maskinen kan du till exempel passa på att slänga med disktrasan så att du slipper byta den så ofta. Eller varför inte diska köksfläktsfiltret, kylskåpslådorna, plastleksaker eller verktyg som har metall- eller plasthandtag? För fler tips, spana in listan över oväntade saker att köra i diskmaskinen

5. Fyller maskinen på fel sätt 

Att köra en halvtom maskin är bara slöseri med vatten, men att fylla vartenda litet fack och vrå i maskinen är faktiskt inte heller så effektivt, om man vill att all disk ska bli ren under ett och samma program. I stället för att trycka i så mycket som möjligt i diskmaskinen och riskera att behöva diska om en del av grejerna, är det bra att ställa muggar, tallrikar och skålar en liten bit ifrån varandra så att diskmedlet har möjlighet att göra sitt jobb. Har du en korg för bestick kan du även ställa några skedar och gafflar uppåt, andra nedåt, så att diskvattnet kommer åt lättare. Bråkar ni hemma om hur man ska ställa in i diskmaskinen? Här kan ni läsa mer om vilket sätt som är rätt! 

6. Du rengör inte diskmaskinen

Diskmaskinen, i synnerhet silen, behöver vara ren om disken ska bli det. Så kolla silen vid avloppet då och då och ta bort eventuella matrester som fastnat i gallret eller filtret. Ju oftare du kör maskinen desto viktigare är det att kolla silen. Ha som tumregel att se över den en gång i veckan och rengöra hela diskmaskinen en gång i månaden. Här kan du läsa om hur enkelt du rengör diskmaskinen. 

LÄS MER: Slut på maskindiskmedel? Så här lätt gör du eget 

LÄS MER: Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

Se även: