1 AV 3
Plastfolie går att använda till fler smarta saker än att slå in mat med.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Plastfolie kan exempelvis skynda på avokadons mognad. Placera avokadon i en skål och täck med plastfolie.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Den här smarta hushållsprylen går dessutom att använda för att skydda glassen.
Foto: Shutterstock

4 smarta saker du kan göra med plastfolie

Plastfolie har vi alla och använder kanske mest till att täcka maten med.

Men den har också helt andra användningsområden.

Här får du fyra smarta tips på hur du använder plastfolie i köket.

1. Kontrollera fruktens mognad

Vissa frukter, som äpplen, avokado och bananer utsöndrar etylengas när de mognar. Etylenet sätter också fart på mognaden av andra frukter i närheten, vilket inte alltid är så kul. Gillar man inte mosiga och bruna bananer kan man sakta ned mognaden genom att linda in den i plastfolie.

Samtidigt kan plastfolie skynda på mognanden också. Nästa gång du har stenhårda persikor som du längtar efter att äta upp, placera dem i en skål med några avokado och täck med plastfolie. Då stannar etylengasen och blir koncentrerad i skålen.

 

LÄS OCKSÅ: 12 anledningar till att alltid ha folie hemma

 

2. Fixar dåligt vin

Den kemiska föreningen i dåligt vin heter 2,4,6-trikloranisol (TCA). Det är inte farligt på något sätt men ger vinet en unken smak, och enligt Systembolaget är cirka tre procent av alla naturkorkade vinflaskor förstörda. Men lugn, det går också att åtgärda med hjälp av plastfolie. Häll över vinet i en kanna som du täckt inuti med plastfolie. Skaka runt vinet mellan fem och tio minuter, beroende på hur unket det smakar. Dra sedan ut plasten när du är klar. I vissa fall kan du behöva upprepa proceduren med ny plast. Sedan är det bara att avnjuta vinet vars TCA sugits upp av plasten.

 

3. Godare glass

Glass med olika smak är gott. Så länge en av smakerna inte är från själva frysen. Men bevarar man glass i frysen en längre tid bildas det kristaller i glassen, och vad som händer då är att smaker från frysen upptas. Det kan du skydda glassen från genom att täcka den med plastfolie direkt på ytan innan du sätter på locket.

 

4. Perfekt pocherat ägg

Lägg plastfolie i en kopp, spraya med lite smör och knäck ägget däri. Knyt ihop det till en liten säck och stoppa i det sjudande vattnet. Sedan har du ett perfekt format och pocherat ägg!

 

Källa: Latimes.com, Tastingtables.com, Dn.se

 

LÄS OCKSÅ:

 6 oväntade saker du kan göra med ketchup
 

 Gör rent våffeljärnet med en diskvåffla
 

 10 anledningar till att ha citroner hemma