Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Flera undersökningar visar att toaletten faktiskt inte är så bakteriefylld som vi föreställer oss. Det finns betydligt äckligare saker att vidröra.
Foto: Robban Andersson
2 AV 3
Tangentbord kan i bland vara upp till 200 gånger smutsigare än din toalettsits. Här kryllar det av bakterier.
Foto: Robban Andersson
3 AV 3
Den värsta platsen i kylskåpet är grönsakslåda, som i ett test hade från 8 000 ända upp till 129 000 bakterier per kvadratcentimeter.

12 platser som är äckligare än toaletten

Tror du att toaletten är den smutsigaste platsen?

Nej då, både mattor, kylskåp och tandborstar har mer bakterier.

Läs listan på vad som är snuskigare än toaletten!

1. Kylskåpet

Våra kylskåp är långt ifrån så rena som vi tror. När företaget Microban Europe 2011 genomförde en grundlig undersökning fann man tarmbakterien E Coli, men även Salmonella och listeria.

Den värsta platsen var grönsakslådan som hade från 8 000 ända upp till 129 000 bakterier per kvadratcentimeter – 750 gånger över det som är rekommenderad nivå. Standardrekommendationen för "ren" mathantering är mellan 0-10 bakterier per kvadratcentimeter.

 

2. Restaurang-is

Enligt en undersökning som brittiska forskare gjorde 2013 visade sig 70 procent av isen på snabbmatsrestauranger innehålla mer bakterier än restaurangernas toaletter. I fyra fall ansågs bakteriemängden så hög att den var en "hygienrisk". Det kan bero på att toaletterna städas oftare än ismaskinerna och att personalen inte tvättar händerna.

 

Läs också: Här är de 10 snuskigaste platserna i ditt kök

Läs också: Ikea hyllar toaborsten och badrumsmattan

 

3. Tangentbordet

Tangentbord kan i bland vara upp till 200 gånger smutsigare än din toalettsits. Flera företag, bland annat Expressen, har låtit laboratorietesta prover från tangentbord och toasitsar. Toaletterna klarade sig utan anmärkning medan det kryllade av bakterier på tangentborden. Stoppar man fingrarna i munnen efter först ha skrivit på dem kan man bli sjuk.

 

4. Mobiltelefonen

Mobiltelefoner har i genomsnitt tio gånger mer bakterier än en toalett. Och du tar den mot ansiktet hela tiden. Enligt en undersökning 2011 hade 16 procent av mobilerna till och med avföring på sig.

 

5. Menyer

Restaurangmenyer har 100 gånger mer bakterier än en offentlig toalett. Menyer rengörs i stort sett aldrig! Tv-programmet ”Good morning America” skickade ut ett team för att ta prover på olika saker på restaurangbord, på 12 olika restauranger. Det visade sig att just menyer innehöll över 185 000 bakterier.

 

Läs också: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen

 

6. Heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor innehåller 4 000 gånger mer smuts än en toalett. Människor tappar över 1,5 miljoner hudceller i timmen, något som föder bakterier i mattan.

 

7. Tygkassar

Shoppingkassar som du återanvänder, typ tygkassar, innehåller mer avföring än dina underkläder. De sistnämnda tvättar du åtminstone. Tvätta kassarna så ofta du kan.

 

8. Fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen är det snuskigaste du har i ditt hem. I en studie från University of Virginia hittade man på sex av tio fjärrkontroller rhinovirus som orsakar cirka hälften av alla förkylningar. Förkylning smittar i synnerhet när du får virus på fingrarna som sedan förs över till mun eller näsa.

 

Läs också: 11 snuskigaste platserna i ditt hem

 

9. Tandborstar

När du spolar toaletten, tänk då på att bakterierna ”sprutar” ut flera meter och kan leva upp till två timmar. En del av dem hamnar på tandborstarna. Stäng alltid toalettlocket vid spolning. Sedan samlas det alltid snusk i tandborstmuggen som får gro och klättrar upp på borsten.

 

10. Madrassen

Efter tio år kommer din sovmadrass att ha dubblerat sin vikt från död hud och kvalsterbajs. Tvätta täcken och kuddar, och vädra madrassen så ofta du kan.

 

11. Sedlar

Sedlar har 200 000 bakterier på sig. Tvätta alltid händerna efter att ha handskats med pengar.

 

12. Handväskan

En handväska är en enda stor bakteriehärd efter att ha släpats runt på alla möjliga ställen och dessutom bär på din smutsiga mobiltelefon, pengar och andra smutsiga prylar.

 

Källa: Viralnova.com, Ebaumsworld.com, Hbl.fi, Iform.se

 

Läs mer:

 Så gör du rengöringsmedlet själv
7 oväntade saker att använda handsprit till
Slipp lukter i köket och badrummet