1 AV 3
Folie är inte bara bra när du ska frysa in mat. Det kan också hjälpa dig när du exempelvis...
Foto: Colourbox
2 AV 3
...stryker! Ta bort överdraget på din strykbräda, och placera en lång bit av aluminiumfolie på brädan, innan du sätter på skyddet igen. Folien kommer att reflektera hettan och halvera din stryktid eftersom båda sidor av plagget får värme.
Foto: Fotek - Fotolia / FOTEK - FOTOLIA 114245847
3 AV 3
Ska du måla hemma kan du skydda handtag, dörrknoppar och annat genom att vira foliepapper runt.
Foto: Shutterstock

12 anledningar till att alltid ha folie hemma

Hur skulle man överleva utan foliepapper?

Men tro inte att den bara kan användas i köket.

Här får du 12 tips på andra saker du aldrig tänkt på!

1. Rost/fläck-borttagare

Har du fått rost på bilens stötfångare eller fläckar på duschdraperiet som verkar svåra att få bort? Knöla ihop en bit folie och gnugga på området. Som bortblåst!

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

 

2. Stryk fortare

Ta bort överdraget på din strykbräda, och placera en lång bit av aluminiumfolie på brädan, innan du sätter på skyddet igen. När du sedan stryker kommer folien att reflektera hettan och halvera din stryktid eftersom båda sidor av plagget får värme. Smart, va!

 

3. Läger-mat

Med hjälp av folien kan du tillaga fantastiska luncher och middagar när du lever camping- eller lägerliv. Lägg bara maten i ett paket med folie och koka/grilla sedan över elden. Fungerar med både pannkakor, saftiga grönsaker, fisk, stekar, kyckling, räkor och annat.

 

4. Till tvålen

Använder du vanlig tvål i fast form? Då vet du också hur äckligt det blir med den i duschen, och hur lätt den slipprar omkring, med risk för halkning. Ta lite folie i botten av tvålen. Då håller den sig dessutom längre, eftersom den inte ligger och löser upp sig i vatten.

 

LÄS OCKSÅ: 7 myter om hygien – och vad som verkligen stämmer

 

5. Skydda trädgårdsväxterna

Vill du skydda dina trädgårdsväxter mot insekter och andra kryp? Riv då av en bot folie som du lägger runt växten på marken. Förutom att djuren håller sig borta kommer det reflektera solljuset och göra att växten blir jätteglad.

 

6. Rengör grillen

Perfekt att rengöra grillen med! Innan du knölar ihop folien och börjar skrubba, gnugga med citron för en extra ren och fräsch doft.

 

7. Skydda baket

När du gör paj (eller pizza för den delen) är det lätt att kanterna bränns vid. Ta då folie i botten och vik upp på kanterna över bakverket. Om du nu inte vill ha bruna kanter förstås!

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du alltid ska ha citron hemma

 

8. Målarskydd

Ska du måla om hemma? Bästa sättet att skydda handtag, dörrknoppar, lysknappar och annat är att vira foliepapper runtom.

 

9. I torktumlaren

Skrynkla ihop en bit foliepapper till en boll i storleken 5 centimeter, och stoppa i torktumlaren Den kommer att ta bort all statiskhet från dina kläder.

 

10. Diska

Behöver du ett effektivare sätt att diska kastruller och stekpannor på? Knöla ihop en bit folie och skrubba!

 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

 

11. Panini-toaster

Slå in din baguette eller sandwich med folie och lägg den mellan två bakplåtar. Slå sedan in en tegelsten, gärna i två omgångar, med folie. Placera stenen ovanpå plåten och kör in allt i ugnen tills det är klart. Bättre än en panini-toaster!

 

12. Vätsketratt

Precis när man behöver hälla över någon vätska i en flaska, eller annat smalt, kan man ge sig sjutton på att tratten i köket är borta med vinden. Och utan den blir det ju bara kladd och gegga. På ett kick gör du din egen tratt med foliepapper. Genialt!

 

Källa: Faithtap.com

 

LÄS OCKSÅ: 

 Här är ännu fler saker du kan göra med folie
6 oväntade saker du kan göra med ketchup
10 oväntade skaer du kan öra i diskmaskin