1 AV 3
Okej, det finns de som älskar att städa. Men de flesta slipper helst. Grattis, vi har flera knep som gör att du slipper städa!
Foto: Getty Images
2 AV 3
För att hålla rent och fint hemma krävs egentligen bara en kvart om dagen. Då slipper du övermäktiga städdagar
Foto: Dmitry Naumov/Colourbox
3 AV 3
Är ni flera i familjen, ge alla ett var sitt ansvarsområde att hålla reda på, förutom sitt eget rum. Det gör att alla tar större ansvar där hemma och inte slänger saker till höger och vänster, plockar efter sig och putsar vid behov.
Foto: Getty Images

11 tips som gör att du slipper städa så ofta

Storstädning är kanske inte något man går och längtar efter.

Men det går att komma undan, i alla fall göra det mer sällan.

Med våra 11 enkla snabbtips ser det alltid välstädat ut hemma hos dig!

Att storstäda är inte bara tråkigt, det är också jobbigt mentalt. Detta rensande som förknippas med så mycket känslor. Men många av oss är samlare och mår även dåligt av det. För att inte göra dessa storstädningar och rensningar så övermäktiga, se i stället till att hålla efter året om. Det kommer att spara massor av energi, tid och ångest.

Och bäst av allt, du slipper städa så ofta!

 

LÄS OCKSÅ: Experten om snusket i ditt hem – 5 värsta platserna

1. Diska direkt

Lämna aldrig lämna smutsig disk i diskhon eller på diskbänken. Ha som regel att alltid diska upp direkt efter matlagning.

 

Enklaste knepet: Diska direkt för att slippa diskberget. Foto: Getty Images

2. Var sak på sin plats

Se alltid till att lägga tillbaka saker på sin rätta plats när du använt det klart. Häng tillbaka plagget i garderoben eller lägg i tvättkorgen, lägg boken där den ska vara, förbjud högar.

3. En kvart om dagen

Femton minuter om dagen har alla tid med. Om du lägger den tiden på att ta hand om det som blivit rörigt behöver det aldrig bli stor-stökigt eller projekt som växer i olika högar.

 

LÄS OCKSÅ: Fuskstäda och få skinande rent ändå

4. Rensa kläder

Så fort du kommer på ett plagg som du inte använt på två år, ta bort! Spara i en särskild säck i förrådet, och när den blir full – skänk till välgörenhet eller sälj på loppis. Och när du köper nytt, tänk ”en in, en ut”.

5. Bilen – så håller du den ren

Se till att alltid ha en soppåse i bilen där allt skräp läggs. Och ha som regel att inte lämna prylar i bilen som inte hör dit. Ett tips är att alltid ha babyservetter i bilen, då lan du lätta svepa över ratt och instrumentbräda, och bilen ser nystädad ut. När du väl tvättar bilen ordentligt, vaxa den så håller den sig ren längre. Ett ypperligt alternativ är annars att vara med i en bilpool.

Slipp städa bilen så ofta – genom att inte lämna prylar i bilen som inte hör dit.

6. Rensa bort en sak i veckan

Prova att rensa bort en grej i veckan. Det går! Vill du göra ett experiment kan du be en kompis välja saker som du ska rensa ut efter att ha förklarat varför du inte behöver den. Det blir lättare att hålla efter och städa, och du kommer att uppleva en inre befrielse. Ju mer du rensar desto lättare går det för varje gång. Vill du inte slänga, spara i förrådet och skänk eller sälj på loppis och få en extraslant.

 

LÄS OCKSÅ: Vill du slippa damm? Här är 5 bra tips!

7. Badrummet är viktigt att städa

Är det något folk verkligen skäms för är det om badrummet är smutsigt. Många kvinnor har som vana att plocka dammtussar när de sitter där. Ta för vana att alltid skölja av handfatet när du använt det, liksom skrubba badkaret när du badat och borsta i toaletten efter dig. Vill du ”ytputsa” funkar dessa baby våtservetter mycket bra även här, på kranar, toalett etc. Det tar bara några minuter och du behöver du inte lägga ned en massa tid på att storskura badrummet lika ofta.

Badrummet är viktigt. Ytputsa ofta, så kan du storrengöra mer sällan. Foto: Erwin Wodicka

8. Städa med musik

Sätt på favoritmusiken eller en radiodokumentär i hörlurarna eller bakgrunden när du städar. Då glömmer du bort det tråkiga och allt går mycket snabbare. Se det som ett tränings- eller utbildningspass!

9. Dela upp ansvaret

Är ni flera i familjen, ge alla ett var sitt ansvarsområde att hålla reda på, förutom sitt eget rum. Det gör att alla tar större ansvar där hemma och inte slänger saker till höger och vänster, plockar efter sig och putsar vid behov.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

Dela upp ansvaret hemma – då blir det mindre att göra för alla.

10. "Uppsamlingslåda”

Skaffa en snygg låda som ”tål” att stå framme, om du inte har plats i någon skrubb. Där lägger du allt som du för tillfället inte vet var du ska göra av, projekt som du inte hinner ta tag i just då, och annat som ligger framme och skräpar. När du sedan har en stund över, titta in i lådan och ta tag i något varje gång.

11. Skoskydd

Gå aldrig in med skorna! Har du bråttom och glömt något där inne, men redan har skorna på dig, ta på såna där blåa skoskydd som alltid ska finnas i hallen. Har du husdjur, se alltid till att torka av deras fötter innan de sticker in. Ha alltid en tass-trasa färdigt i hallen.

 

LÄS OCKSÅ: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal