Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 oväntade saker du kan göra med salt

Salt finns i alla hem och är ett riktigt mirakelmedel som inte kostar mycket.

Visste du exempelvis att salt både kan bota din förkylning, föryngra din hud och att man kan får bort ohyra med det? 

Här får du 11 användbara och kanske lite oväntade husmorsknep med salt.

Foto: Getty Images / E+

 

1. Bota din förkylning med salt

 

Är du förkyld och har ont i halsen? Då ska du ta fram saltkaret och gurgla vatten och salt. Är du i stället täppt i näsan? Dra då in en saltlösning i näsan – du kommer genast att känna dig bättre.

Så här gör du en nässköljning:

 Det är bra att ha en speciell nässköljare eller näskanna som man sticker in i näsborren. De finns exempelvis att köpa på apotek.

Värm en halvliter kranvatten till kroppstemperatur och tillsätt en tesked borssalt. Rör om till dess att saltet lösts upp. 

Böj huvudet och överkroppen lite framåt och åt sidan och häll hälften av lösningen i ena näsborren. Vattnet kommer att rinna genom ena näsborren och ut genom den andra och skölja med sig smuts och slem.

Snyt dig lätt och gör samma sak med andra näsborren.  

LÄS MER: Därför hänger folk upp eukalyptus i duschen – ljuvligt!

 

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Gör egen tandkräm med salt

 

Är tandkrämen slut kan du i stället använda salt och bikarbonat till tandborstningen (med en droppe pepparmintsextrakt om du vill). Doppa tandborsten och borsta tänderna!

 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Få bort dålig lukt med salt

 

För att få bort lukten av till exempel vitlök från händerna, gnugga dem med citronsaft och salt. Skölj och tvätta med tvål. Du kan också ta bort lukter från en skärbräda genom att hälla en generös mängd salt direkt på brädan. Gnugga lätt med en fuktig trasa och tvätta i varmt tvålvatten. Stinkande termos blir fräsch om den skakas med salt och varmt vatten.

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

 

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Få bort envisa fläckar med salt

 

Salt är ett perfekt slipmedel som tillsammans med vatten tar bort fläckar och kladd på bänkskivor, golv och annat. Det tar även effektivt bort fläckar i muggar efter te, kaffe och läppstift. Skulle fläckarna ändå sitta kvar, mixa ättika med salt i lika delar och skrubba med svamp. Blanda citronsaft och salt för att tvätta bort mögel och rost.
LÄS MER: Annas knep tar bort fläckarna på köksbänken i ett svep

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Föryngra huden med ett saltbad

 

För en mjuk och len hud, häll i en halv kopp havssalt i badet. Det mjukar även upp värkande muskler. Kan också användas att skrubba kroppen med, i ansiktet kan du blanda det med olivolja. Saltbad används på kurorter och i Hollywood som föryngringsmetod. För såriga och trötta fötter, gör ett saltbad med lite bikarbonat.

 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Perfekt till matlagning – surprise!

 

Ja, att salt är en smakförhöjare är väl kanske ingen överraskning. Men att ha salt i vattnet gör att kokningstiden minskar eftersom det blir varmare, liksom det ökar pastans smak. Det förstärker även sötma, så tillsätt lite när du kokar majskolvar eller varm choklad. Vill du hindra skivad potatis, äpplen och päron från att bli bruna, placera dem i en skål med milt saltat vatten. Äldre skrynkliga äpplen kan du "återuppliva" genom att lägga dem i milt saltat vatten.
LÄS MER: Därför ska du alltid ha salt när du kokar ägg

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Avfärga tvätt med salt

 

Det första två eller tre gångerna som du tvättar färgade handdukar, tillsätt en kopp med salt i tvätten. Saltet kommer att fästa färgen så att dina handdukar håller färgen längre. Fungerar även på kläder såklart.

 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Linda irriterande insektsbett

 

Har du blivit biten av en geting, mygga eller annat ska du direkt hälla vatten på det och täcka med salt. Det kommer att minska både smärta och svullnad. Det minskar också kliandet.

 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Säg hejdå till jobbiga fläckar

 

Råkar du spilla rödvin på duken, mattan eller annat, häll först på vitt vin och sedan kallt vatten och täck med en massa salt. Låt torka och dammsug sedan upp. Förhoppningsvis är fläcken borta. Detsamma funkar på blod. Tvätta sedan med varmt tvålvatten.

LÄS MER: Så får du din brända stekpanna att bli som ny igen

 

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Jaga bort ohyra

 

Myror hatar salt, så har du problem med sådant är det bara att strö salt på området och de kommer att fly fältet. Du kan också jaga bort både sniglar och annan ohyra i trädgården genom att strö ut salt. Salt kan även stöta bort pälslöss hos hundar. Låt hunden bada i saltvatten.
 

LÄS MER: GUIDE: Skadedjur hemma? Så blir du av med dem

 

 

Foto: GETTY IMAGES

11. Bli av med fastbränd mat

 

Har du råkat bränna fast maten i kastrullen eller stekpannan? Lugn, efter att du har skrapat bort så mycket du kan, täck med vatten och tillsätt salt, koka upp och fortsätt koka i 20 minuter. Ta från plattan och låt stå i 30 minuter innan du skrubbar. Samma sak om din mat "svämmar över" i ugnen, häll salt över för att stoppa rök och lukt. När det sedan svalnat är det bara att torka bort.

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen