Annons
X
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 5 aug 2015 12:18

11 anledningar till att inte kasta trasiga strumpbyxor

<span>Du känner garanterat igen det här – strumpbyxor som det går hål i. Många slänger strumpbyxorna, men gör det inte det!</span>

Du känner garanterat igen det här – strumpbyxor som det går hål i. Många slänger strumpbyxorna, men gör det inte det!

1/3

Foto: Shutterstock

Gamla strumpbyxor kan användas till mycket, till exempel att förvara lök. Stoppa en lök i strumpobyxan, knyt en knut och stoppa sedan i nästa lök. På det sättet kommer löken hålla längre tack vare att luften cirkulrerar runt den.

Gamla strumpbyxor kan användas till mycket, till exempel att förvara lök. Stoppa en lök i strumpobyxan, knyt en knut och stoppa sedan i nästa lök. På det sättet kommer löken hålla längre tack vare att luften cirkulrerar runt den.

2/3

Foto: Colourbox

Vad har packning med strumpbyxor att göra? Du vet kanske att du ska rulla kläderna för att få plats med mer i resväskan. Om du dessutom stoppar in dina rullade plagg i strumpbyxorna hålls de både på plats och ligger mer skyddade.

Vad har packning med strumpbyxor att göra? Du vet kanske att du ska rulla kläderna för att få plats med mer i resväskan. Om du dessutom stoppar in dina rullade plagg i strumpbyxorna hålls de både på plats och ligger mer skyddade.

3/3

Foto: Elnur Amikishiyev, Colourbox

Trasiga nylonstrumpbyxor brukar de allra flesta slänga.

Men gör inte det. De kan återanvändas till massor av nyttigheter!

Vad sägs om att hitta förlorade saker, förvaring och plantering?

1. Hitta försvunna småsaker

Hur ofta har man inte krupit omkring på golvet och letat efter örhängen eller försökt nå något annat litet under soffan? Nästa gång det händer, sätt en nylonstrumpa på dammsugarens rör med en gummisnodd. Då är det bara att gå fram hejvilt med dammsugaren och ”fånga upp” lätta småsaker utan att de åker in i dammsugaren!

 

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

2. Förvara lök

Stoppa i en lök i strumpbyxan, knyt en knut och sedan stoppar du i nästa lök. När strumpan är full, tar du bara en ny strumpa. Häng upp dem i en grupp. Inte bara att det ser läckert ut, framför allt låter det luften cirkulera runt lökarna så de håller längre. När du sedan behöver en lök, klipper du bara av den biten med lök längst ned, under knuten.

3. Fånga upp djurhår

Knöla ihop ett eller flera par strumpbyxor till en boll, gnid den sedan över soffan för att få bort djurhåren.

 

LÄS OCKSÅ: Djurägare? Så räddar du möbler från fläckar, hår och lukt

4. Finslipade möbler

När du sandpapprar/filar gamla trämöbler kan det vara lätt att missa områden. Vill du kontrollera att allt är jämt slipat, ta en nylonstrumpa på handen och dra över träet. Fastnar den någonstans så vet du var du missat.

5. Förvaring av inslagspapper

Vill du bevara det överblivna julpappret och andra inslagspapper intakt, så de inte rullar upp sig och håller sig fräscha utan skråmor, trä då en nylonstrumpa över och gör en knut. De är som nya när de är dags att plocka fram igen.

6. Utnyttja tvålresterna

Den sista biten av en bit tvål brukar ofta försvinna ned i avloppet, många kastar dem också. Helt i onödan. Spara alla stumpar i foten av en bit nylonstrumpa. Du har de efter ett tag ett helt ”tvålrep” som räcker till många fler duschar. Håller du på med trädgårdsarbete eller mekar med bilen kan du ha ett sånt här ”tvålrep” hängandes ute för att snabbt och lätt kunna tvätta av händerna.

 

LÄS OCKSÅ: Överraskande saker du kan göra med gamla tvålrester

7. Hållbara kvastar/sopborstar

Halmkvastar har en förmåga att gå sönder fort då halmen bryts av. Det förhindrar du genom att trä en nylonstrumpa på borsten och klippa av själva foten så det fortfarande går att borsta.

8. Levande blomkransar

Blomkransar med levande blommor på, går att köpa för dyra pengar. Men de går faktiskt också att göra själv. På ett ganska enkelt, men framför allt genialiskt sätt. Allt du behöver är ett par nylonstrumpbyxor, ståltråd, lite mossa och något att binda blommorna med. Fyll strumpbyxan med jord, forma den som du vill ha med den, med hjälp av ståltråd, och stick i blommorna. Eller så formar du den efter att du planterat blommorna. Blommorna kan bilda rötter genom strumpbyxan utan problem. Nu har du en krans som håller hela sommaren!

 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du absolut inte ska använda toapapper till

9. Förvaring

Ska du packa undan vinterns sänkläder eller annat kan du med fördel använda gamla nylonstrumpbyxor att knyta ihop allt med. Håller väldigt bra! Och de går att använda om igen.

10. Putsa skorna

Genom att knöla ihop en nylonstrumpa får du världens bästa skoputsare!

11. Organisera/minska packningen

Alla pack-proffs vet att man ska rulla sina kläder för att få mer plats i väskan. Men för att de inte ska öppna upp sig och bli mer skrymmande kan man stoppa in dem i ett strumpbyxben. Klipp av foten först så går det lättare.

 

Källa: Goodhousekeeping.com, Rd.com

 

LÄS OCKSÅ:

Relaterat