1 AV 3
Äggskal kan rensa avlopp! Ett par krossade äggskal i diskavloppet kommer ta bort saker sånt som fastnat och se till att du inte får stopp i rören. Och eftersom skalen gradvis löses upp, kommer de att rensa dina rör på sin väg ner i avloppet.
2 AV 3
Kasta inte äggskalen! De kan användas till allt från städning till att bota krämpor.
3 AV 3
Slipp bittert kaffet. Lägg ett äggskal till kaffesumpen i filtret, och din morgonkopp smakar mindre bitter. Släng sedan filtret och allt i komposten.

10 tips – det här kan du göra med äggskal

Nästa gång du äter ägg. Kasta inte äggskalen!

De kan användas till mer än du anar.

Här kommer 10 super-tips!

1. Rengör svårrengjorda saker

Skaka krossade äggskal och lite såpvatten i svårrengjorda objekt som termosar och vaser. Krossade äggskal kan också användas som ett icke-toxiskt slipmedel i grytor och stekpannor.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta ska du byta dina lakan

2. Tar bort skadedjur

Sprid krossade äggskal runt dina växter och blommor i trädgården för att avskräcka sniglar och maskar utan att använda bekämpningsmedel. Bonus, rådjur hatar lukten av ägg så skalen hjälper även till att hålla Bambi borta.

3. Slipp bittert kaffe

Lägg ett äggskal till kaffesumpen i filtret, och din morgonkopp smakar mindre bitter. Släng sedan filtret och allt i komposten.

 

LÄS OCKSÅ: Gör rent kaffebryggaren – med ett enkelt knep!

Foto: Getty Images

4. Perfekt ansiktsmask

Krossa torkade äggskal i en mortel och blanda pulvret med en äggvita. Sen har du den perfekta hud-åtdragnings- masken för ansiktet! Låt det torka innan det sköljs av.

5. Rensar avlopp

Ett par krossade äggskal i diskavloppet kommer ta bort saker sånt som fastnat och se till att du inte får stopp i rören. Och eftersom skalen gradvis löses upp, kommer de att rensa dina rör på sin väg ner i avloppet.

6. Behandla hudirritation

Sönderdela ett äggskal i en liten burk med äppelcidervinäger (tar ungefär två dagar) och använd den kalcium-rika blandningen för att behandla mindre hudirritationer och klåda.

 

LÄS OCKSÅ: 7 oväntade saker att göra med handsprit

7. Motverka grävling-bett

En gammal myt om grävlingar säger att om de biter någon låser sig deras käkar tills de hör benknotorna krasas sönder. För att skydda sig mot grävlingsbett skulle man därför stoppa ner äggskal eller knäckebröd i stövlarna.

8. Som kruka

Fyll äggskalshalvor med planteringsjord och frön för att förbereda plantor till trädgården. Ställ dem sen i en kartong på fönsterbrädet innan du tar ut dem till trädgården på våren.

9. Bota krämpor

Det supertunna membranet inne i äggskalet har länge använts som botemedel mot vardagens krämpor, som att skydda  sår och behandla inåtväxande tånaglar.

10. Hjälper komposten

Äggskal bryts snabbt ner och sprider värdefull kalcium och andra mineraler till jorden i processen.

 

LÄS OCKSÅ:

 Därför ska du spara silicapåsarna
 

 11 saker du kan göra med äggkartonger
 

 10 saker du inte visste om ägg