10 oväntade saker du kan använda såpa till

<p>Såpa behöver inte användas till att bara tvätta golven. Du kan göra massor med den.</p>

<p>Såpa behöver inte användas till att bara tvätta golven. Du kan göra massor med den.</p>

Foto: Maria Hansson

1 av 2

Såpa är ett medel som kan användas till många saker. Rengöra ugnen och fräscha upp grillen är bara två saker.

Såpa är ett medel som kan användas till många saker. Rengöra ugnen och fräscha upp grillen är bara två saker.

Foto: Colourbox

2 av 2

Städa miljövänligt och utan kemikalier. Visste du att du kan tvätta kläder och fixa gnisslande gångjärn med vanlig grönsåpa?

Här är 10 tips på olika saker du kan använda såpa till.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Få bort gräsfläckar

Gnugga in såpa på gräsfläckar och låt det verka i någon timme. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen som vanligt. Såpa är även effektivt mot blodfläckar.

2. Få bort bladlöss

Få bort bladlöss på krukväxterna med såpvatten. Blanda 1/2 dl såpa med 1 liter vatten och spraya med sprayflaska på den drabbade växten.

3. Rengör ugnen

Grönsåpa är ett effektivt bot mot fettfläckar i ugnen. Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt ugnen svalna och skrubba med den lena sidan av tvättsvampen. Eller testa det här sättet, där ugnen nästan rengör sig själv.

4. Få bort gnissel

Gnisslar gångjärnen på dörrarna? Smörj in med lite såpa så försvinner oljudet.

5. Gör grillen fräsch

Smörj in gallret och grillens insidor med koncentrerad såpa. Vänta en liten stund innan du skrapar rent med en borste. Skölj med vatten och torka. Här hittar du 11 tips som räddar dig när du ska rengöra grillgallret.

6. Putsa silvret

Silverbestick och guld- och silversmycken blir som nya efter en omgång med grönsåpa. Doppa i besticken i såpvatten och torka av. Smycken kan du gnida in med koncentrerad såpa, skölja och torka av. Testa också den här snabbvarianten för silverputs.

7. Rengör brända kastruller

Vidbrända kastruller rengörs effektivt med såpa. Koka upp vatten och såpa i kastrullen. Låt stå i en timme innan du diskar. Om inte fläckarna ger med sig kan du låta kastrullen stå med såpvatten under natten.

LÄS MER: Så rengör du gjutjärnspannan så att den blir som ny

8. Tvätta kläderna

Att tvätta kläderna med såpa är både billigt och miljövänligt. Använd gul såpa till vit tvätten eftersom det håller plaggen vita längre. Grönsåpa går bra att använda till övrig tvätt. Använd 2-3 matskedar till 5 kilo tvätt.

9. Få bort kryp i lådorna

Silverfisk och annan ohyra som trivs i lådorna får du bort med såpa. Börja med att tömma alla lådor och dammsug dem. Fukta en trasa och droppa på en skvätt såpa. Torka av lådorna noggrant och diska allt du har haft där.

10. Tvätta vovven

Såpa är perfekt om hunden eller katten behöver ett bad eftersom de inte får i sig några skadliga kemikalier om de slickar på pälsen. Det är bara att droppa lite såpa i ljummet vatten.

LÄS MER: Städa lite renare – 10 recept på naturliga rengörare

LÄS MER: Superknepet: Därför ska du hälla mjöl i diskhon

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer