10 oväntade saker att köra i diskmaskinen

Tänk utanför boxen och använd diskmaskinen till så mycket mer än bara glas, tallrikar och bestick.

Smart använd kan kökets trotjänare spara avsevärd tid och arbete åt dig.

Här kommer 10 förslag på oväntade prylar att lägga i maskinen – som du troligen inte tänkt på!

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

1. Skor
Skor är inte så enkla att rengöra inuti, men det kan bli svettigt och smutsigt, särskilt om du går barfota på sommaren, eller kanske med raggsockor i gummistövlarna på hösten eller tidiga våren. Så länge skorna tål vatten, kan du kasta in dem i diskmaskinen. Flip-flops, tygskor och gummistövlar kommer alla ut ljusa och fräscha efteråt, men se till att du tar ut eventuellt foder först.

Klicka vidare för att läsa om fler smarta knep!

LÄS MER: 
Superknepet får din snuskiga termos att bli som ny


Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

2. Disktrasor och svampar


Börjar din disktrasa lukta surt? Släng den inte! Disktrasor och disksvampar gör du enkelt rent i diskmaskinen. Kör dem med övriga disken i maskinen då och då, på det sättet blir du av med både mögel och bakterier.
Det är viktigt att diska på hög temperatur, och om du har ett extra torkprogram så är det bra att använda det eftersom bakterier frodas av fukt. Du kan också låta dem hänga på tork. 
Ett annat tips för att slippa sur lukt i disktrasan är att skölja den ordentligt i kallt vatten efter varje användning. På så sätt håller den sig fräsch längre!
LÄS MER: Därför ska du aldrig slänga disktrasan i soporna


Foto: Fotolia

3. Verktyg


Hushållsverktyg och trädgårdsredskap, både med metall- och plasthandtag, kan diskas i maskin. Se bara till att torka dem torra ordentligt när maskinen diskat klart, på så sätt undviker du rostangrepp.

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep


Foto: Getty Images

4. Köksfläktsfiltret


Diska köksfläktsfiltret i maskinen någon gång i månaden eller så ofta som din fläkttillverkare rekommenderar, så blir du av med fett och smuts på ett enkelt sätt. Den höga vattentemperaturen och ett bra diskmaskinsmedel ska göra jobbet utan problem, och alla vet hur äckligt ett filter som inte rengörs blir.


Foto: Colourbox

5. Spisknoppar


Spisen är kanske det köksföremål som får tåla mest fett och kladd - varje dag. Om du har en spis där knopparna kan tas loss, är det bara att glömma fetkletiga vred som inte går att vrida runt. Lägg dem i bestickkorgen och diska som vanligt bara, så blir de rena och fina.


Foto: Getty Images

6. Hygienprylar


Du har kanske glömt att titta ner i tandborstmuggen på ett tag? Då vet du vilken fruktansvärd sörja som kan dölja sig i botten. Make-up-borstar, ofräscha tvålhållare, nagelborstar, tandborsthållare och badkarsproppen blir alla som nya i diskmaskinen. Lägg dem i den övre korgen och kör på normalt diskprogram.
LÄS MER:  Därför ska du dammsuga med en toarulle


Foto: Getty Images

7. Mugghållare


Mugghållaren i bilen eller på barnvagnen är lätta att glömma bort, men med tiden brukar de bli ganska äckliga. De är alltid löstagbara, så passa på att diska dem i maskin lite då och då. Ställ dem högst upp i diskmaskinen på hyllan för glas.


Foto: Getty Images

8. Kylskåpshyllor


Det kan kännas bökigt att göra rent i kylskåpet, och svårt att komma åt. Faktum är att det är viktigt att rengöra kylskåpet ofta, men med vårt tips blir det enklare än någonsin! Du kan enkelt få bort spåren efter läckande burkar och flaskor genom att diska kylskåpshyllorna i maskin. Resultatet? Skinande blankt utan att du behöver skrubba!Foto: Getty Images

9. Plastleksaker


Får du bacillskräck när ett gäng snoriga ungar varit hemma och lekt med dina barns leksaker? Fasar du för vinterkräksjukan och influensan? Diskmaskinen är superbra när du vill få bort bakterier och annat från plastleksaker och actionfigurer, fungerar självklart också för hund- och kattleksaker. Lägg dem i bestickorgen eller i en tvättpåse innan, bara. Men tänk på att aldrig diska leksaker med elektroniska komponenter i maskin, du kan få en stöt eller helt enkelt bara ha sönder dem.Foto: Colourbox

10. Sportutrustning


Stinkande sportprylar brukar hamna i en svettig hög på tvättstugegolvet eller i värsta fall förpassas de utomhus. Det behövs inte längre! Benskydd, knäskydd och suspensoarer – i stort sett all skyddsutrustning för fotboll, hockey och liknande sporter kan diskas överst i diskmaskinen.

LÄS MER: Enkla knepet fick äckliga diskmaskinen att bli skinande ren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!