1 AV 3
Dags för en ny tv där hemma? Om du inte vet vilken tv-apparat du ska välja kan du börja med att tänka på hur du använder tv:n. Ser du mest på nyheter, gillar du sport, strömmar du...?
Foto: Monkey Business Images/Colourbox
2 AV 3
Det finns en uppsjö av tv-apparater i olika storlekar och av olika kvalitet. Därför är det bra at tha koll på ungefär vad du behöver.
Foto: Ronny Johannesson
3 AV 3
HD, full HD, UHD... Det är inte lätt att ha koll på alla varianter.
Foto: Samsung

Tv – tänk på det här när du ska köpa en ny

Köpa ny tv? Kanske är det dags att göra något åt tv-upplevelsen där hemma.

Tv-apparaterna utvecklas i rasande fart och det kan vara svårt att hänga med och veta vilken tv som är bäst. Smart-tv, LCD, curved...?

Vi hjälper dig att välja rätt tv för just ditt behov.

LEVA&BO Redaktionen

Hur stor tv ska man ha?

Tänk igenom hur och var du tittar på tv:n innan du börjar leta efter en passande modell. Är ditt vardagsrum litet ska du inte ha en för stor tv. Om du mest tittar på nyheter och dokumentärer kanske du inte behöver den absolut största tv-apparaten. Då är det bäst att satsa på en energisnål modell med bra uppösning.

 

LÄS OCKSÅ: Dölj sladdarna – 5 tips för ett sladdfritt hem

Streama program – tänk på det här

Om du i stället gillar att se sport och kanske prenumererar på olika strömningstjänster ska du leta efter en tv som kan hantera snabba frekvenser utan att tappa skärpan. Olika märken har olika sätt att ange det, till exempel CMR.

Vägguttag, tv-box, strömma...

I dag finns det många olika sätt att se på tv. Kanske ska du använda tv:n med en tv-box, eller är din bredbandsleverantör även din tv-leverantör? Olika modeller är anpassade för olika sätt att ta emot det som ska sändas. Därför är det viktigt att du har någorlunda koll redan innan du besöker elektronikaffären.

Smart-tv – internet i tv:n

Smarta tv-apparater är allt vanligare. En smart tv betyder att den är uppkopplad till internet och kan användas till att surfa på nätet med. Du kan alltså titta på exempelvis Youtube eller Vimeo direkt på tv:n. Många smarta tv-apparater har de populära strömningstjänsterna inbyggda redan från början, så att du kan titta på exempelvis Netflix eller HBO direkt i tv:n.

 

Foto: Ronny Johannesson

Upplösning på tv:n

Förr kunde inte en tv-apparat vara hur stor som helst utan att tappa skärpan. Då blev pixlarna synliga. I dag är det ingenting vi behöver oroa oss för. Tv-apparaterna blir större och de kan vara nästan hur stora som helst och fortfarande ha en knivskarp bild.

 

LÄS OCKSÅ: Så döljer du de fulaste sakerna i hemmet

HD, Full HD, UHD...

Det finns olika begrepp för bildkvalitet, och olika hög upplösning har fått egna begrepp som kan vara bra att känna till.

HD: Betyder High Definition. En HD-upplösning innehåller minst 1280x720 pixlar och är i dag standard på de flesta moderna tv-apparater.

Full HD: Upplösningen förbättras hela tiden och nu är det inte ovanligt med modeller som kan visa program i full HD, det vill säga 1920x1080 pixlar.

UHD: Kallas även 4K, och är när bilden är hela fyra gånger mer högupplöst än vanlig HD. Det är även kravet din tv måste uppfylla för att kunna strömma Netflix absolut högsta upplösning. HVEC.

Skillnaden mellan LCD, LED och OLED?

LCD: Bilden skapas av lysrör som lyser igenom en LCD-skärm. Även om tekniken i dag är på väg bort från marknaden gjorde den tv-apparaterna tunnare och mer energisnåla när den kom.

LED: Den vanligaste tekniken i dagens modeller. Den fungerar på ungefär samma sätt som LCD, men använder små lampor (led-lampor) i stället för lysrör. Led-teknik kan även spela upp program i den högsta upplösningen, UHD.

OLED: En ny teknik som gör att modellerna kan byggas ännu tunnare, samtidigt som den ger superbra bildkvalitet. OLED förekommer allt oftare bland toppmodellerna. Den kan, precis som LED, spela upp program i UHD-upplösning.

Plasma: Det var den första tekniken som fanns i platta tv-apparater. Den är uppbyggd av ett nätverk av små ljuspunkter som tillsammans skapar bilden som visas på tv:n. Plasma är dock ovanligt i dag eftersom den i hög grad ersatts av nyare teknik.

Curved – inte längre platt-tv

De senaste toppmodellerna har fått ett lite annorlunda utseende – de är böjda. Även om det kan se lite speciellt ut till en början har formen sina tekniska förklaringar. En böjd skärm skapar ett bättre bilddjup och gör att tv:n upplevs större än vad den egentligen är. Dessutom blir bilden bättre även när man inte ser tv:n rakt framifrån.

 

LÄS OCKSÅ: 3 trick som räddar din mobilladdare från att gå sönder

Expertens råd för ett lyckat tv-köp

Magnus Nilsson har varit tv-expert på Samsung i över 20 år. Här är hans tips för ett lyckat tv-köp:

  • Fundera på hur du använder tv:n och med vilken teknik den ska användas (vägguttag, tv-box, strömning osv.). Alla modeller är anpassade för olika saker.
  • Köp hellre för stort än för litet. Då modellerna blir större i snabb takt finns risken att du blir missnöjd om du köper en tv som känns liten redan efter något år.
  • Köp en så modern modell du kan. Hoppa över Plasma och LCD och satsa på ny teknik som LED eller OLED.
  • Köp den tv du vill ha. De flesta familjer tillbringar mycket tid framför tv:n och då är det viktigt att det tv:n passar familjens behov.
  • Släng inte din gamla tv hursomhelst, det mesta av materialet är återvinningsbart.