Framtidens teknik: Allt fler vill ha sällskap av robotar

Flera robotar på marknaden fungerar som både assistent och husdjur.

Foto: Getty Images

1 av 3: Flera robotar på marknaden fungerar som både assistent och husdjur.

"Personal Robot" är en figur med förmågan att automatisera ditt hem.

Foto: Temi

2 av 3: "Personal Robot" är en figur med förmågan att automatisera ditt hem.

Förutom de vanligare robotgräsklipparna kan man nu hitta de mest märkliga figurerna på marknaden.

Foto: Getty Images

3 av 3: Förutom de vanligare robotgräsklipparna kan man nu hitta de mest märkliga figurerna på marknaden.

Tekniken går snabbt fram. 

Utan att vi hunnit reflektera så står vi nu mitt i en verklighet där robotar i hemmet blivit vardag. 

Och faktum är att efterfrågan bara blir större! 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Enligt en undersökning från byggbolaget Skanska står robotteknik högt på svenskarnas önskelista när det gäller teknik i hemmet. 

– I takt med att tekniken utvecklas och erbjuder fler möjligheter kommer även krav på andra typer av tjänster att efterfrågas, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

LÄS OCKSÅ: Därför ska männen alltid sköta städningen i hemmet 

Foto: Getty Images

Mer än bara gräsklippare och dammsugare 

Som svar på konsumenternas efterfrågan bygger allt fler företag nu praktiska, robotar som underlättar vardagen på olika sätt. Förutom de vanligare robotgräsklipparna och dammsugarna kan man nu hitta de mest märkliga figurerna på marknaden. Här listar vi några av de senaste tillskotten! 

En ny kompis?

"Kuri" är en till synes ganska söt robot med uttrycksfullt ansikte. Den kan både le, blinka, nicka och se sig omkring. Den fungerar lite som ett husdjur och närmar sig människan efter att ha reagerat på röster. Klappa den på huvudet och den reagerar med robotkvitter. Kuri har dessutom via en inbyggd kamera sända ut streamad video till den som vill se vad som händer där hemma. Den fungerar även som högtalare. 

"Pepper" är ett annat exempel på en robot byggd för att ha i som sällskap hemmet. "Pepper" är den mest människolika som i dag finns på marknaden. 

Foto: Kuri

Kuri

Hjälp att underhålla barnen  

"Jibo" beskrivs som världens första familjerobot. Den fungerar som både personlig assistent, fotograf, berättare och budbärare. Förstår språk, kan höra och är till och med utrustad med två kameror vilket gör att den kan läsa av ansiktsuttryck och känna igen olika användare. Den kan användas som kompis men också till att underhålla ungarna.

Någon som bär tunga matkassarna 

För mycket att bära? Lugn! "Budgees" huvudsyssla är att bära och transportera saker. Den fungerar både ute och inne och kan följa med i upp till tio timmar innan den behöver laddas. En annan praktisk grej är att den även kan vikas ihop och läggas in i bakluckan. 

Foto: 5elementsrobotics

Budgees

Spara tid och pengar med Personal Robot 

"Personal Robot" är en figur med förmågan att automatisera ditt hem genom att koppla samman alla prylar så som mobiler, lås, ljusknappar och termostater. Detta för att spara tid och minska elförbrukningen. 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om din robotgräsklippare 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande