Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stort test: Det här är det bästa och sämsta tv-köpet

Har du tänkt skaffa ny tv inför höstens alla myskvällar?

Då ska du kolla in det här testet först. En av tv-appareterna klarar inte avkameravridningar utan att börja hacka.

Foto: Getty Images / E+

1 av 10

1. "Det ser inte naturligt ut"

En Led-tv med 4K-upplösning kan vara ett bra val för den som vill ha en tv med bra bildkvalitet, utan att det behöver kosta skjortan. Men se upp med vilket märke du väljer även om apparaterna har samma tekniska specifikationer kan de vara av helt olika kvalitet.

Fokus för testet har legat på bildkvalitet tekniska mätningar av färgåtergivning, vitbalans och färgbalans gjordes i ett laboratorium. En expertpanel fick också göra en visuell bedömning av bilden och bedöma användarvänligheten i menyer och fjärrkontroll och även ljudet i de inbyggda högtalarna.


Skillnader i bildkvalitet syns tydligt på laboratoriets grafer över uppmätt färg- och vitbalans. Medan de bättre apparaterna klarar att hålla en jämn balans mellan färgerna, så spretar budgetalternativen enormt.

– För tittaren innebär det att det man får se på skärmen inte stämmer med det som filmats. I de här fallen blir bilden mycket blåare än den egentligen är, och de röda tonerna försvinner. Det ser inte naturligt ut, säger testledaren Jerker Vingren.

Något som de flesta apparater misslyckats med är användarvänligheten. Menyerna är på många håll inkonsekventa och svåra att hitta i.

– Det verkar inte vara något som tillverkarna prioriterat. Använder man en digitalbox spelar det ingen roll, då är det boxens menysystem man ser. Men för andra användare är apparaternas egna menysystem viktiga för hur smidig tv:n är att använda, säger Jerker Vingren.

Lotta Hedin / Testfakta

1 av 10