Smart uppfinning: Slipp borttappade prylar eller oro för dina barn

Är du trött på att tappa bort dina saker? Då kommer du troligtvis glädjas över den här nya uppfinningen.

Foto: Istock

1 av 4: Är du trött på att tappa bort dina saker? Då kommer du troligtvis glädjas över den här nya uppfinningen.

Med hjälp av deras bastagg kommer du alltid att kunna ha koll på dina värdefulla prylar, ditt husdjur, dina barn eller en äldre släkting. Aldrig mer behöva oroa dig.

Foto: Wittra Sweden AB

2 av 4: Med hjälp av deras bastagg kommer du alltid att kunna ha koll på dina värdefulla prylar, ditt husdjur, dina barn eller en äldre släkting. Aldrig mer behöva oroa dig.

Föräldrar kan också skicka bilder till sina barn för att göra dem uppmärksamma på någonting, eller inom vården till äldre för påminnelse av medicin etc.

Foto: Wittra Sweden AB

3 av 4: Föräldrar kan också skicka bilder till sina barn för att göra dem uppmärksamma på någonting, eller inom vården till äldre för påminnelse av medicin etc.

Håkan Dackefjord, 48, blev den yngsta medlemmen i Uppfinnarakademin någonsin när han var 37 år. Nu har har patent på en världsunik uppfinning.

Foto: Wittra Sweden AB

4 av 4: Håkan Dackefjord, 48, blev den yngsta medlemmen i Uppfinnarakademin någonsin när han var 37 år. Nu har har patent på en världsunik uppfinning.

Har du tappat bort något eller någon? Rädd för tjuvar?

Kanske gammal anhörig som du är rädd ska ramla?

Nu behöver du aldrig mer oroa dig. Lösningen är här!

Andra har också läst

För 5 år sedan hade uppfinnaren och entreprenören Håkan Dackefjord, 48, fått en stroke. Han höll på att ta sig tillbaka till livet och var ute på sin vanliga löprunda. 

”Cykeln förändrade mitt liv”

– Det var då jag hittade cykeln som förändrade mitt liv. Följande löprundor låg den också kvar, tills jag insåg att den nog var stulen. Då började tankarna gå igång, jag älskar ju problem. 

 

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte att dina iphone-lurar kan göra 


Hur skulle man på ett enkelt sätt ska kunna hitta sina borttappade eller stulna saker av värde? Dagens GPS-system fungerar bara utomhus, inomhus måste man ha andra system, det finns inget system som fungerar både och. Dessutom håller batterierna på de nuvarande sökarna bara i max 48 timmar. Det bestämde sig Håkan för att ändra på.

80 procent rörliga prylar i framtiden

– 80 procent av framtidens prylar kommer att röra på sig och systemet kommer att explodera. Dagens nätverkslösningar drar för mycket energi ur uppkopplade saker och har för dyra abonnemangs- och mobilkostnader. Världen behöver ett eget nätverk för saker som rör på sig och det har vi utvecklat.

Batterierna räcker ett helt år

Vad Håkan och hans företag Wittra Sweden skapat är ett helt nytt nätverk med basstationer som är mindre än en mobiltelefon i storlek och där endast 25 stycken behövs för att täcka hela Stockholm till exempel. Och det fungerar såväl utomhus som inomhus och med en positionering så nära som en meter, samt har en batterilängd på upp till ett år. Och det till en mycket liten kostnad.

– Våra batterier på bastaggen (chippet) kommer att räcka från 6 månader till ett helt år. Och dessutom kunna laddas upp via egna basstationerna om ingen annan möjlighet finns.

 

LÄS OCKSÅ: Magiska tricket som ger mer utrymme i mobilen 

Alla sa det var omöjligt

Detta är banbrytande och med hjälp av deras bastagg kommer du alltid att kunna ha koll på dina värdefulla prylar, ditt husdjur, dina barn eller en äldre släkting. Aldrig mer behöva oroa dig. Allt kommer att hittas! Och tjuvar att kunna tas fast.

– När jag presenterade idén sa alla utvecklare att det var omöjligt. I dag tre år senare har vi ändå lyckats lösa det själva. 

Hittar exakta platsen

Förutom att få reda på exakt positionering, något som inte heller varit möjligt förut, kommer sändaren också att varna så fort det eller den rör på sig.

– Inom äldrevården med många gamla som faller kan man då direkt få en varning när det händer och på så sätt hinna rädda liv. Bilar som tjuvar vet att klippa GPS-signalen på kommer inte att kunna ”försvinna” med bilen längre heller.

Stort intresse utomlands

Bastaggen kan bäras i form av en klocka, en magnet som kan fästas på prylar eller tack vare en ”vagga” på nyckelring, bälte, hundhalsband eller armband etc. Är man till exempel utomlands och får en varning att teven rör på sig (via mobilen) vet man att man har inbrott.

– Intresset är otroligt stort både här och utomlands och vi jobbar på att ha samarbete med tillverkare av tekniska prylar, bilar och liknande så att man redan i tillverkningen monterar in chippet med vår positioneringsteknik så den inte går att se.

 

LÄS OCKSÅ: Uppfinningarna som du inte trodde fanns

Vunnit massor av priser

Det här kan även tillämpas inom fordonssäkerhet, marin säkerhet och övervakning av boskapsdjur och samhällssäkerhet. Lansering ska ske i slutet av 2017.

Håkan och Wittra har vunnit flera olika fälttester i både teknologi och skalbarhet runt om i världen och är nu ett av tre nominerade företag till Svenska Innovationspriset 2016.

 

LÄS OCKSÅ: 

10 saker du inte visste din iphone kunde göra

Uppfinningen som tar kål på 100 mördarsniglar i minuten 

Bästa tipsen – så skyddar du dig mot inbrott i hemmet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande