Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så väljer du rätt surfplatta till barnen

Enligt en undersökning som Ungdomsbarometern tagit fram på uppdrag av Samsung, har hela nio av tio hushåll med barn i åldrarna 2–9 år minst en surfplatta hemma.

Foto: Getty Images / E+

1 av 2

Köp inte en för liten skärm. Om barnet ska använda surfplattan som tv i bilen bör skärmen vara minst tio tum. I annat fall blir bilden väldigt liten, tipsar Daniel Carlsson, assisterande försäljningschef på Elgiganten.

Foto: Getty Images / iStock Editorial

2 av 2

Ska du köpa en surfplatta till barnen väger det ofta tyngre med bra minne och rätt storlek än fantastisk prestanda. 

Här är några saker att tänka på när du köper en platta som ska användas av barn. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Enligt en undersökning som Ungdomsbarometern tagit fram på uppdrag av Samsung, har hela nio av tio hushåll med barn i åldrarna 2–9 år minst en surfplatta hemma. Undersökningen visar också att familjer tenderar att dela surfplattan med varandra. 

När du köper surfplatta som ska användas av barn finns några saker att tänka på:

Finns ett barnläge på surfplattan?

De flesta märkena i dag har ett barnläge, där man kan ställa in vad ett barn kan göra på plattan, vilka spel de kan spela, vilket innehåll de ser, om de kan köpa appar eller inte. 

– För barn som bör underhållas från vissa saker, exempelvis på nätet är barnläget extra viktigt skulle jag säga. De flesta har det så prata med säljarna om hur det fungerar,  säger Daniel Carlsson, assisterande försäljningschef på Elgiganten. 

Foto: Getty Images / E+

Vilken storlek ska man välja på surfplattan? 

Köp inte en för liten skärm. Om barnet ska använda surfplattan som tv i bilen bör skärmen vara minst tio tum. I annat fall blir bilden väldigt liten.

– Är den minst tio tum ser man bra om man tittar på film exempelvis på en resa, säger Daniel Carlsson. 

Vissa har bara wifi-uppkoppling medan andra har plats för simkort så du kan surfa när du är ute och reser, så tänk ut vad ni behöver.   

Hur mycket lagring behöver du?

På resande fot har man inte alltid wifi-uppkoppling och vill man se filmer måste man ladda ner dem till sin platta. Då är lagringen som är inbyggd viktig, eftersom det är där nedladdade filmer lagras.

– Vissa kan bygga ut lagringsplatsen, så fråga om man kan det med den modell du är sugen på. Modellerna i dag har olika egenskaper så ha koll på hur mycket lagring du får i köpet! säger Daniel Carlsson. 

Foto: Getty Images / E+

LÄS MER: Mammans smarta knep får barnen att städa upp

Fodral till surfplatta – en bra investering

Små händer och stor surfplatta – man nästan hör hur plattan slinter ur fingrarna och landar med skärmen först i stengolvet. Men som tur är finns det många skyddande fodral. Vissa som ser ut att klara att bli överkörda en pansarvagn, andra mer diskreta. Oavsett är det en bra idé att investera i ett bra fodral till surfplattan. 

Billigt bäst – men bara beroende på användningsområde

Är ditt barn under tre-fyra år kan du komma undan med någon av de minsta och billigaste surfplattorna – eller din gamla iPad. Den kommer ändå inte att hanteras med finhandskarna och det är onödigt att lägga mycket pengar på någonting som lätt kan gå sönder. Då gör det heller ingenting att det inte finns så mycket features, ett litet barn använder ju surfplattan bara för att lyssna på musik, se film och spela enkla spel.

LÄS MER: Bluetooth-högtalare i stort test – här är vinnaren

Fem surfplattor som passar barn:

Huawei Mediapad T3 10 LTE – lätt surfplatta

Beskrivning: Väldigt lätt surfplatta som du kan ha med överallt. Med 10 tum stor skärm och HD-upplösning. Dual-band WiFi och LTE 4G gör surfplattan till en bra produkt för surfning och streaming. Finns från 16 GB minne.

Pris: Lägsta priset på denna surfplatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Denver Kidz 9" surfplatta – klarar hårda smällar bra

Beskrivning: Barnanpassad surfplatta för de yngre barnen. Med rejäla bumperskydd för att klara fall och smällar. 9-tum stor skärm och plats för spel, låtar och filmer. Det finns också plats för extra minneskort om utrymmet tryter. Plattan är utrustad med Android 8.1 GO med en specialdesignad mjukvara från Kido’z. Tillgång till Kido´z egen appbutik helt anpassad för barn.

Pris: Lägsta priset på denna surfplatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Lenovo Tab 10 – surfplatta som passar hela familjen

Foto:

Beskrivning: Surfplatta som passar hela familjen men användarvänliga upplevelser. 10,1 tum HD-skärm, bra högtalare och särskilds barnläge. 

Pris: Lägsta priset på denna surfplatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

iPad (2018) 128 GB WiFi – bra inom undervisning och lärande

Beskrivning : Apples nya iPad med 9,7 tums retina skärm är designad för skoleleven och är perfekt att använda inom undervisning och lärande. Apparna Clips, GarageBand, Pages, Numbers och Keynote är inbyggda och till för att motivera lärandet men också släppa loss kreativiteten. 

Pris: Lägsta priset på denna surfplatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Samsung Galaxy Tab A 10.5" Surfplatta WiFi – har anpassat barnläge

Beskrivning: En uppdaterad version av Samsung Galaxy Tab A från 2016. En skärm på 10,5 tum och fyra högtalare passar skärmen bra för film och annan underhållning. Nya funktioner även för barnfamiljen, med barnvänliga gränssnittet Kids Mode som bland annat erbjuder åtta barnvänliga appar. 

Pris: Lägsta priset på denna surfplatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

LÄS MER: Så lätt rengör du dina hörlurar till mobilen