Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En härlig sommarkväll kan lätt bli förstörd av störande myggor och att bli av med dem kan vara lättare sagt än gjort.En härlig sommarkväll kan lätt bli förstörd av störande myggor och att bli av med dem kan vara lättare sagt än gjort.En härlig sommarkväll kan lätt bli förstörd av störande myggor och att bli av med dem kan vara lättare sagt än gjort.
Myggmedel i all ära – men det finns också elektriska fällor som gör att myggorna inte vill vara i närheten.Myggmedel i all ära – men det finns också elektriska fällor som gör att myggorna inte vill vara i närheten.Myggmedel i all ära – men det finns också elektriska fällor som gör att myggorna inte vill vara i närheten.
1 AV 3
Myggor kan vara riktigt obehagliga – så här blir du av med dem
2 AV 3
En härlig sommarkväll kan lätt bli förstörd av störande myggor och att bli av med dem kan vara lättare sagt än gjort.
Foto: Istock
3 AV 3
Myggmedel i all ära – men det finns också elektriska fällor som gör att myggorna inte vill vara i närheten.
Foto: Istock

Så övervinner du myggen – med supersmarta fällorna

Kaffesump, rökelse och vitlök. Visst, gamla husmorsknep i all ära. Men vill man avancera finns i dag smarta elektriska myggfällor som håller blodsugarna borta. 

Här tipsar vi om några olika modeller och reder ut hur de fungerar.

En härlig sommarkväll kan lätt bli förstörd av irriterande myggor. Och att bli av med dem kan vara lättare sagt än gjort. Men med lite hjälp går det att överlista flygfäna. 

Här tipsar vi om några olika typer av elektriska myggfällor – vissa mer avancerade än andra. 

De allra dyraste varianterna är mycket genomtänkta och fungerar genom att imitera varmblodiga varelser, för att på så vis locka till sig myggen. De lite billigare typerna fokuserar mer på att använda sig av myggmedel och kemikalier. 

GUIDE: 8 elektriska myggfällor

1. Mosquito magnet executive 

Mosquito magnet kan skryta med sin höga prestanda.Mosquito magnet kan skryta med sin höga prestanda.Mosquito magnet kan skryta med sin höga prestanda.
Mosquito magnet kan skryta med sin höga prestanda.

Executive är den modell som har högst prestanda, störst fångstnät samt inbyggd smart teknologi. Executive är sladdlös och har en täckningsyta på 4 000 kvadratmeter. Och kanske bäst av allt – den är både ljud- och luktfri. Den har myggfångaren är kanske lite väl avancerad för hemmabruk, om man inte har väldigt stora problem. 

Så fungerar den:
Genom att bilda ett ämne som för myggen känns som mänsklig andedräkt luras de att närma sig fällan. Väl där sugs de in i en nätpåse med hjälp av vakuumteknik. Därefter torkar de ut och dör. Barbariskt men effektivt! Faktum är att reduceringen av antalet mygg sker så pass snabbt att det inte dröjer länge innan fortplantningscykeln brutits ner. Resultatet är tydligt redan efter några dagar och efter några veckor har fällan dramatiskt reducerat det lokala beståendet.
Men smakar det så kostar det. Fällan hör till de dyrare i klassen och du får vara beredd att lägga närmare 15 000 kronor på en.

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

2. Mr Mosquito

Med Mr Mosquito slipper du störas av myggens surr, även då fönstret är öppet.Med Mr Mosquito slipper du störas av myggens surr, även då fönstret är öppet.Med Mr Mosquito slipper du störas av myggens surr, även då fönstret är öppet.
Med Mr Mosquito slipper du störas av myggens surr, även då fönstret är öppet.

Med den här elektriska myggfällan kan du sova med öppet fönster heta sommarkvällar – utan att rummet invaderas av mygg. Dessutom är den både ljud och doftfri. 

Så fungerar den:
Mr Mosquito utsöndrar ett medel som stöter bort myggen och skapar en myggfri zon på upp till 15 kvadratmeter under drygt 10 timmar.
Den är enkel att använda. Ladda apparaten med en tablett som innehåller myggmedel. Sätt sedan dosan i vägguttaget och medlet sprider sig i rummet. När tabletten är förbrukad är det enkelt att byta. 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

3. Myggklockan 

Smart klocka som håller myggen på avstånd i sommar.Smart klocka som håller myggen på avstånd i sommar.Smart klocka som håller myggen på avstånd i sommar.
Smart klocka som håller myggen på avstånd i sommar.

Den här klockan är väldigt smart och kommer hjälpa dig att hålla myggorna borta. Helt utan att blanda in kemikalier. Klockan är justerbar och kan användas av både barn och vuxna. 

Så fungerar den:
Klockan fungerar på så vis att den sänder ut ljudfrekvenser som myggorna inte gillar. Enligt produktbeskrivningen ska ultraljudet skrämma i väg upp till 90 procent av myggen.

ANNONS: Lägsta priset på denna myggklocka just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

4. Thermacell MR 300 

Thermacell MR300 är portabel och perfekt att ha med sig ut i naturen.Thermacell MR300 är portabel och perfekt att ha med sig ut i naturen.Thermacell MR300 är portabel och perfekt att ha med sig ut i naturen.
Thermacell MR300 är portabel och perfekt att ha med sig ut i naturen.

Thermacell är en annan, lite billigare myggfångare. Modellen är portabel och perfekt att ha med sig ut på allt ifrån fisketuren, svamppromenaden eller tältsemestern. Du kan enkelt fästa MR300 på ryggsäcken när du är ute och vandrar i naturen.  

Så fungerar den:
Efter att du satt i gång apparaten kommer en gaspatron generera värme. Värmen kommer i sin tur aktivera myggmedlet och skapa en myggfri zon på upp till 20 kvadratmeter. Inte som Mosquito magnet, men ändå tillräckligt. 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

5. Ryobi OBR1800

Inbyggda mattor med myggmedel gör att knott och mygg håller sig undan.Inbyggda mattor med myggmedel gör att knott och mygg håller sig undan.Inbyggda mattor med myggmedel gör att knott och mygg håller sig undan.
Inbyggda mattor med myggmedel gör att knott och mygg håller sig undan.

Bärbar, ljudlös och luktfri. Visst låter det som en praktisk myggfångare! Jämfört med Mosquito magnet är också Ryobis täckingsområde på 20 kvadratmeter lite fjuttigt, men priset på 600 kronor är desto bättre. 

Så fungerar den:
En matta med myggmedel stoppas in under den svarta skyddskåpan och byts ut när den är förbrukad. Detta gör att knott och mygg på ett effektivt sätt håller sig undan. Att det hela drivs med batteri gör att både lukt och rök kan undvikas. I priset ingår tre myggskyddsmattor – varje med förbrukningstid 4 timmar. 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

6. Thermacell Halo mini

Halo är ett diskret myggskydd för din balkong, altan och trädgård.Halo är ett diskret myggskydd för din balkong, altan och trädgård.Halo är ett diskret myggskydd för din balkong, altan och trädgård.
Halo är ett diskret myggskydd för din balkong, altan och trädgård.

Halo mini är en annan variant av Thermacell.  Den här myggfångaren är både ljud och doftfri. Perfekt att ställa på bordet på balkongen, altanen eller i trädgården. 

Så fungerar den:
Myggskyddet aktiveras genom att vrida bottendelen till startläget. Fällan drivs sedan med en gaspatron som värms upp och sprider myggmedlet från myggmedelsmattorna. Samma princip som för MR300. Du kan förvara upp till fyra myggmedelsmattor inuti myggskyddet. En gaspatron räcker till 12 timmars skydd. Även den här fällan skapar en mygg och knottfri zon på upp till 20 kvadratmeter.
Fällan drivs med hjälp av vanliga AA-batterier. 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

7. Silverline Mosquito mobile 

En mobil myggavskräckare att bära om halsen.En mobil myggavskräckare att bära om halsen.En mobil myggavskräckare att bära om halsen.
En mobil myggavskräckare att bära om halsen.

En myggavskräckare att bära kring halsen. Ja, varför inte. Silverline Mosquito mobile är ett helt giftfritt alternativ. Även om täckningsytan på en kvadratmeter kanske inte är något att skryta med så kompenseras det med att du har med dig fällan vart du än går. 

Så fungerar den:
Slilveline Mosquito mobile har särskilt anpassade ljudfrekvenser som verkar avskräckande på mygg utan att döda dem. Ljudet ska inte påverka människor och djur – även om det kan vara hörbart.
Silverline har också modeller som fungerar på liknande sätt men som placeras i eluttagen inomhus och håller på så vis de oinbjudna gästerna borta. De är då lite dyrare men har större täckningsområde. 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

8. Predator Dynamic

Tanken med myggfångaren är att den ska efterlikna människan.Tanken med myggfångaren är att den ska efterlikna människan.Tanken med myggfångaren är att den ska efterlikna människan.
Tanken med myggfångaren är att den ska efterlikna människan.

Det mest effektiva sättet att locka till sig och fånga mygg verkar vara att imitera varmblodsdjur som lever och andas. Och det är just så som Predator Dynamic är designad. Tanken är att efterlikna människan på flera plan – precis som Mosquito magnet. På samma sätt kommer också denna myggfångare hamna i en dyrare prisklass. 

Så fungerar den:
Den sladdlösa mygg- och knottfångaren drivs av gasol och bryter effektivt ner mygg och knott på en yta upp mot 5000 kvadratmeter 

ANNONS: Lägsta priset på denna myggfälla just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

LÄS MER: Bästa tipsen för att slippa myggen i sommar  

LÄS MER: Slipp fästingar på dina djur – knepen som fungerar