Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Det kan vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till sina barns surfande, för på internet finns otroligt mycket bra saker, men också saker man kanske vill skydda barnen från.
Foto: Getty Images / E+
2 AV 2
I dag har 88 procent av tioåringarna en egen mobiltelefon.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så gör du för att hålla koll på barnens surfande

På internet finns nästan allt, gott som ont, och där rör sig i dag barn nästan dagligen. 

Men hur mycket kontroll ska man ha över sitt barns surfande? Vi har pratat med en expert i ämnet – och listar olika metoder som finns för att hantera barn och internet.

Barn surfar på nätet som aldrig förr. Den årliga rapporten från IIS, Internetstiftelsen i Sverige ”Svenskarna och internet” som släpptes i början av oktober visar att hela 96 procent av fyraåringarna använder internet i någon form. 

Rapporten visar också att 43 procent av sjuåringarna letar information på nätet och att 88 procent av tioåringarna har en egen mobiltelefon. 

LÄS MER: Mammans smarta knep får barnen att städa upp

Hur kan – och ska – man skydda barn från nätet?

Det kan vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till sina barns surfande, för på internet finns otroligt mycket bra saker, men också saker man kanske vill skydda barnen från. 

– Det är en balansgång, precis som föräldrakapet i stort, säger Sofia Yngwe, projektledare för Surfa Lugnt, ett nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på internet.

– Det är klart att man behöver hålla koll på vad barnet gör på internet. Men jag tror mer på att ha en öppen dialog om vad barnet gör, men inte vara polis som kollar upp för mycket. Barnet har också rätt till sin integritet, fortsätter hon.  

Sofia Yngwe. Foto: Anette Persson

Engagera dig i barnet i stället för att förbjuda och begränsa

Precis som att ställa frågor om skoldagen kan föräldrar ställa frågor om vad barnet gjort på internet, och hålla dialog om hur man beter sig. 

Använder en surfplatta regelbundet:

2-3-åringar, 62 %

4-5-åringar, 81 %

6-7-åringar, 86 %

8-9-åringar, 81 %

10-11-åringar, 74 %

Källa: Ungdomsbarometern

Ska man gå in och kolla upp vad barnet varit inne på för sidor?

– Generellt: Nej, vi tycker inte det. Men det är en vägning mellan att respektera barnets rätt till privatliv och att ta ansvar för att barnet inte råkar illa ut eller behandlar andra dåligt. Så det är en bedömningsfråga för föräldern, är det nåt man verkligen oroar sig för så kan det vara en väg. 

– Men prata i första hand med barnet, de flesta vill nog berätta själva!

Hur man som förälder hanterar sitt barns surfande är alltså upp till föräldrarna själva. Men värt att komma ihåg är att vi i Sverige har skrivit under FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, som bland annat säger att varje barns rätt till privatliv ska respekteras.

Foto: Getty Images / E+

Föräldrar ska öppna världen en bit i taget

För att få ärliga svar: Var öppen, inte dömande och arg. 

I dag finns flera olika verktyg att använda för att blockera vilka sidor barnen ser eller sökord de kan söka på. Men Sofia Yngwe varnar för att förlita sig för mycket på verktygen.

– Blockering generellt skulle jag inte säga är bra eller fungerar, det är ett för stort jobb, vad blockerar man? Lär i stället barnet om vad som är okej, och lär dem om källkritik. Förbud lockar ändå ofta bara till intresse och spänning. 

Är det ett väldigt ungt barn som exempelvis använder surfplattan för att spela på kan det vara en idé att inte vara uppkopplad på internet. Men i stort är det alltså bättre att prata och få barnet att prata än att övervaka. 

– Det ingår också i att växa upp att utforska och se världen. Som förälder får man lära sig att öppna världen en bit i taget, säger Sofia Yngwe.

LÄS MER: Så väljer du rätt surfplatta till barnen 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Program som är utvecklade för att skydda barnen

Det finns en hel det verktyg för föräldrar som vill begränsa sina barns liv på internet. Här är några av dem:

Norton Family – programvara som håller koll

Norton Family gör det möjligt för dig att övervaka dina barns internetanvändande, få insikt i vad de söker efter online och se vilka appar barnen använder.  

I flera mer omfattande säkerhetsprogram med virusskydd ingår funktioner för föräldrakontroll som en del. Även här finns bland annat filter för surf. Programmen kan ofta användas på flera enheter – mobiler, plattor och datorer. Finns från bland andra Norton, F-secure med flera. Från ca 500 kronor/år.

Google SafeSearch – sökfilter i sökmotorn

Med Googles filter SafeSearch kan du undvika att olämpliga bilder så som bilder av sexuell karaktär dyker upp i Googles sökresultat. Filtret är inte hundraprocentigt säkert enligt Google, men ska hjälpa mot det värsta. Du kan också ställa in begränsningar i webbläsaren för vilka sidor en användare kan besöka.

Foto: Getty Images / E+

Begränsa tillgång till webbsidor i Apple och Windows

Det finns möjlighet att göra inställningar som begränsar tillgång till vissa webbsidor och appar, både i Apples operativsystem och i Windows. Det går också att filtrera sökträffar och se vilka webbsidor som besökts.

Kolla upp vad som gäller: Sök på ”föräldrakontroll” eller ”webbfilter” och namnet på ditt operativsystem/enhet eller se support.apple.com/sv-se eller microsoft.com/sv-se/.

Samsung Kids Mode – användarprofiler i surfplattan

Samsung har en lösning som hjälper föräldrar hålla bättre koll på barnens surfande – genom en funktion som gör det möjligt för familjer att ha upp till åtta användarprofiler i surfplattan.  Med en begränsad profil kan barnens tillgång till webbläsaren styras och genom att skapa en profil i Kids Mode – en funktionalitet till för de riktigt små barnen – styr föräldrarna helt vilket innehåll de tar del av. Det går också att tidsbegränsa surfandet genom Kids Mode.

LÄS MER: Så väljer du det säkraste lösenordet – och kommer ihåg det