1 av 3: Det kan ofta vara billigare att beställa varor på nätet än i fysisk butik... Foto: Getty Images
2 av 3: ... men, Elsäkerhetsverket varnar oss från att köpa billiga elprylar utan säkerhetsanmärkning... Foto: JOHANNA LUNDHOLM
3 av 3: ... det kan nämligen vara livsfarligt då det kan orsaka bränder. Och händer det står du själv som ansvarig. Foto: Fotolia

Livsfarligt att beställa elektronik från Kina

Vi beställer mer och mer från nätet – det är både billigt och enkelt.

Du vet att det bara är ett klick bort och du slipper att gå ut.

Men det är långt ifrån riskfritt, särskilt att köpa elektronik – det kan rentav vara livsfarligt.

Det blir enklare och enklare att beställa varor via nätet. Och billigare. Konkurrensen är stor och många lockar även med gratis eller väldigt låg frakt. Dessutom slipper man springa runt i affärer och trängas, svettas och slösa tid. Ett klick, och sedan är det bara att invänta varan. 

Foto: Fotolia

Men, vad många inte vet är att det är långt ifrån riskfritt att köpa billig hemelektronik, speciellt om det kommer från Kina. Det är Elsäkerhetsverket som nu varnar oss från att köpa billiga elprylar utan säkerhetsanmärkning. Det kan nämligen vara livsfarligt då det kan orsaka bränder. Och händer det står du själv som ansvarig. 

LÄS OCKSÅ: Experterna: Därför ska du inte köpa nya Iphone 8  

Du anses som importör och är ansvarig för allt som händer

Foto: Fotolia

Det handlar om så mycket som cirka en miljon paket som skickas från Kina till Sverige, varje vecka. Frågan är hur många konsumenter som vet om att man själv anses som importör av varan, vilket innebär att man själv är ansvarig för att prylen uppfyller de svenska myndighetskraven. Till skillnad mot om du köper den i en svensk butik, då har butiken ansvaret om något med elen händer.

Foto: Fotolia

– Man har ett enormt ansvar att se till att prylarna är säkra att använda. Bor man i en villa, bostadsrätt eller hyresrätt är man anläggningsansvarig och då ska man ha koll på alla prylar man stoppar in i väggen, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket till Svd.

LÄS OCKSÅ: Så maximerar du batteriet på din Iphone 

Lampan exploderade och täcket började brinna i barnets säng

Foto: Fotolia

Ett av många exempel som Martin berättar om var när en taklampa kortslöt och exploderade. Bitar föll ned över en säng där ett barn sov och det började brinna i täcket. 

Allra värst är ljuskällor och allt som har med laddning att göra. För att vara helt säker ska man titta efter CE-märkningen på all hemelektronik. 

Foto: Fotolia

 

Men även små prylar som en usb-laddare kan förstöra ett helt rum eller hem om det börjar brinna, eller ge personskador. De kan vara både strömförande och riskera kortslutning. Är det en laddare kan den förstöra telefonen eller datorn, vilket inte är farligt men i stället blir en dyr historia. 

LÄS OCKSÅ: Knepet som får din Iphone att ladda snabbare 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!