Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En steamer gör med hjälp av varm ånga kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha.En steamer gör med hjälp av varm ånga kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha.En steamer gör med hjälp av varm ånga kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha.
Camilla Thulin är bland annat designer och stylist. Hon tycker att en steamer är guld värd för den som har en dressad garderob.Camilla Thulin är bland annat designer och stylist. Hon tycker att en steamer är guld värd för den som har en dressad garderob.Camilla Thulin är bland annat designer och stylist. Hon tycker att en steamer är guld värd för den som har en dressad garderob.
1 AV 2
En steamer gör med hjälp av varm ånga kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Camilla Thulin är bland annat designer och stylist. Hon tycker att en steamer är guld värd för den som har en dressad garderob.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Köpa steamer? Guide till sju populära modeller

Att stryka kläder är jobbigt och tidskrävande. I stället satsar många på en steamer som med hjälp av varm ånga gör kläderna mjuka, skrynkelfria och fräscha.

– Den passar svenskarna och vårt stressade samhälle, säger designern och stylisten Camilla Thulin.

Här får du veta mer om hur en steamer fungerar och tips på sju populära modeller.

Det finns så klart viktigare saker att bry sig om än skrynkliga kläder – men de flesta håller nog med om att det ger ett ganska tråkigt intryck. Hittills har alternativet till skrynkliga plagg varit att släpa fram strykjärn och strykbräda. Men på senare tid har steamern blivit allt mer populär.

Vad är en steamer?

”Steam” är ett engelskt ord som betyder ånga, på svenska kallas steamers ibland för klädångare eller ångstation. I en steamer trycks vattenånga med en temperatur på nästan 100 grader genom ett ångmunstycke. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna, mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir alltså mjukt och skrynkelfritt, och ångan gör även att färger och textur framträder mer. Dessutom tar ångan med sig en del smuts, damm och bakterier vilket gör att steamern även fungerar för att fräscha upp plagg och minska antalet tvättar – klimatsmart och mer skonsamt för kläderna. 

LÄS MER: STORT TEST av 8 steamers – den är bäst

Hur använder man en steamer?

Hur gör man då? Häng upp plagget på en galge och vänta tills steamern kokat upp vattnet och blivit varm. Sedan för du steamern en liten bit från själva tyget över de delar du vill släta ut. Testa på en liten bit av plagget först och tänk på att det krävs lite övning innan du får in tekniken.

Foto: Istock

Varför ska man ha en steamer?

Men vilka behöver en steamer egentligen? Vi ringde upp Camilla Thulin, designer, stylist – och mycket erfaren steamer-användare.

– Jag tror att steamern passar svenskarna och vårt stressade samhälle. Ingen orkar ju släpa fram en strykbräda ur garderoben nuförtiden, säger hon.

Camilla Thulin tycker generellt att svenskarna är dåliga att på att stryka sina kläder.

– Det syns ju att många inte stryker sina plagg. Folk är ju vana vid lycra- och trikåplagg som inte behöver strykas. Eller så tycker de inte att de hinner, i dag kollar man ju hellre Facebook än tar fram strykbrädan på kvällen. Många har inte heller lärt sig att stryka hemma och vet man inte hur man gör är det ju svårt, säger hon och tillägger:

– Men jag bryr mig inte, folk får göra precis som de vill bara de är trevliga.

Designern Camilla Thulin tycker att en steamer är guld värd om man har en dressad garderob.Designern Camilla Thulin tycker att en steamer är guld värd om man har en dressad garderob.Designern Camilla Thulin tycker att en steamer är guld värd om man har en dressad garderob.
Designern Camilla Thulin tycker att en steamer är guld värd om man har en dressad garderob. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilka kläder kan man använda en steamer till?

Består din garderob mest av jeans, lycratoppar och stickade tröjor tror Camilla Thulin kanske att en steamer mest kommer bli liggande. Men för den som har en lite mer dressad garderob är den guld värd.

– Använder man ofta kostym eller dräkt kan man ju steama arm- och benveck som blivit skrynkliga, och den är jättebra när man vill fräscha upp ett plagg lite snabbt. På ulltröjor funkar den till exempel väldigt bra och gardinerna kan få sig en omgång medan de hänger kvar på stången, tipsar hon.

Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern kommer väl till pass. Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen. 

En steamer ersätter inte ett strykjärn

Men Camilla tycker inte att en steamer ersätter ett strykjärn.

– Nej, en vit skjorta till exempel – den vill man ju ha platt struken och krispig, gärna med lite stärkelse också. 

Från början var steamers stora och dyra stationer som framför allt designer och stylister använde sig av. Men i dag finns det en uppsjö av små prisvärda steamers för hemmabruk på marknaden.

Nedan kommer en guide till populära steamers. Vill du veta vilken som är bäst i test? HÄR hittar du ett stort test av 8 populära klädångare! 

Vilken steamer ska man välja? Här är sju populära steamers och ångstationer:

Philips Steam&Go GC363 – Tung men snabbstartad

Många är mycket nöjda med den här populära steamern från Philips. Lite tung och otymplig, men gör jobbet bra. Minus för att vattentanken är i minsta laget och därför måste fyllas på ofta – men plus för att den är snabbstartad med lång sladd.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Snabbfakta:
Effekt: 1300 W
Vattentank: 70 ml
Ångkapacitet: 24 gram/minut
Vikt: 0,95 kilo
Sladdlängd: 3 meter

The Steamery Cirrus no 2 – Snygg och bra till resan

Snyggaste steamern på marknaden just nu är Cirrus no 2. Och visst är den läcker? Finns i vitt, rosa och svart. Uppvärmningen tar bara 25 sekunder och designen gör den skön att hålla i. Eftersom den är ganska lätt passar den bra på resan. Har dock ganska låg ångkapacitet.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Snabbfakta:
Effekt: 1500 W
Vattentank: 83 ml
Ångkapacitet: 15-20 gram/minut
Vikt: 0,58 kilo
Sladdlängd: 1,83 meter

Tefal AccessSteam DR8085 – Många funktioner

Långt ifrån den snyggaste steamern – men den här rediga pjäsen gör det den ska. Många smarta funktioner som en 200 milliliters vattenbehållare, lång sladd och ett läge för konstant ånga så du slipper hålla in knappen hela tiden. Dessutom har den en praktisk liten krok som gör att du kan hänga den över en stolsrygg.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Snabbfakta:
Effekt: 1500 W
Vattentank: 200 ml
Ångkapacitet: 24 gram/minut
Vikt: 1 kilo
Sladdlängd: 3 meter

Philips StyleTouch GC442 – Automatisk avstägning

Här är en handhållen steamer med lite högre effekt och större vattentank än många andra, vilket gör att du kan ånga i runt 10 minuter innan du behöver fylla på vatten. Extra plus för den automatiska avstängningsfunktionen och den automatiska avkalkningen. Notera att vattentanken inte är avtagbar.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Snabbfakta:
Effekt: 1500 W
Vattentank: 200 ml
Ångkapacitet: 30 gram/minut
Vikt: 0,9 kilo
Sladdlängd: 2 meter

Singer SteamWorks Pro SWP02 – Ångstation

För den som inte tycker en handhållen steamer räcker till kan det vara smart att satsa på en ångstation. De har betydligt större vattentankar som gör att du kan steama längre utan att fylla på vattnet, ställning att hänga upp kläderna på och vanligtvis bättre  ångkapacitet. Den här från Singer har hjul för smidig förflyttning och en krossäker, avtagbar vattentank. Klädhängaren kan vridas 360 grader, en smart byxupphängare medföljer liksom ett verktyg för att fixa pressveck på byxorna.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Snabbfakta:
Effekt: 1500 W
Vattentank: 2500 ml
Ångkapacitet: 32 gram/minut
Sladdlängd: 1,8 meter

Champion Garment Steamer CHST100 – Budgetfavorit

En budgetfavorit som ser ut som en liten dammsugare. Den här ångstationen har en stor och avtagbar vattentank på 2,6 liter som ger 90 minuters effektfull kontinuerlig ånga. Två värmeinställningar gör att du kan justera mängden ånga. Små hjul gör den smidig att förflytta och själva klädhängaren är justerbar. Dock medföljer inga tillbehör som vante och borste.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Snabbfakta:
Effekt: 1600 W
Vattentank: 2600 ml
Vikt: 5,18 kilo

Philips ComfortTouch GC557 – För dig som steamar mycket

Här är en värsting för dig som lever i skräddade plagg och behöver steama mest hela tiden. Philip Comforttouch har ett futuristiskt utseende, har en löstagbar vattentank som rymmer 1,8 liter och ger en konstant ånga på 40 gram i minuten. Men smakar det så kostar det.

ANNONS: Lägsta priset på denna steamer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Snabbfakta:
Effekt: 2000 W
Vattentank: 1800 ml
Ångkapacitet: 40 gram/minut
Vikt: 5,38 kilo
Sladdlängd: 1,6 meter

LÄS MER: Så gröna är de ekologiska tvättmedlen

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.