Det är ofta billigare att köpa en kombinerad tvätt- och torkmaskin än två separata maskiner.
1 av 2: Det är ofta billigare att köpa en kombinerad tvätt- och torkmaskin än två separata maskiner. Foto: PeopleImages / Istockphoto
”I dag väljer många som har platsbrist, och som tidigare bara haft en tvättmaskin, en kombinerad maskin”, säger Fredrik Ohlin, assisterande försäljningschef på Elgiganten.
2 av 2: ”I dag väljer många som har platsbrist, och som tidigare bara haft en tvättmaskin, en kombinerad maskin”, säger Fredrik Ohlin, assisterande försäljningschef på Elgiganten. Foto: Pressbild

Köpa kombinerad tvätt- och torkmaskin? Tänk på det här!

Trycket på kombinerade tvätt- och torkmaskiner ökar. 

Men hur fungerar maskinen och är den lika bra som tvättmaskinen och torktumlaren på att få kläderna rena och torra?

– Det beror på vilken modell man väljer, säger Fredrik Ohlin på Elgiganten.

Att köpa en kombinerad tvätt- och torkmaskin i stället för två separata maskiner kan vara smart om man har ont om plats i badrummet. Maskinen tar ju upp hälften så stor plats som tvättmaskinen och torktumlaren gör tillsammans! Dessutom är den praktisk när man har ont om tid i och med att man slipper proceduren med att flytta över nytvättade plagg till torktumlaren eller torkskåpet efter tvättcykeln.

Men den kombinerade maskinen är inte alltid ett bättre val än två separata maskiner – när det kommer till tvättkapacitet och klimatpåverkan. Så står du i valet och kvalet finns en del saker att tänka på innan du väljer modell. 

Hur mycket vatten förbrukar en kombinerad maskin?

Många kombinerade tvätt- och torkmaskin förbrukar betydligt mer vatten än två separata maskiner gör. Enligt Fredrik Ohlin, assisterande försäljningschef på Elgiganten, rör det sig om mellan 30 och 100 procent skillnad i vattenförbrukning – om man kör en full maskin. 

– Det är för att tvätt/torken använder vatten för att kyla själva maskinen under torkcykeln. Men det finns några maskiner på marknaden som använder en så kallad värmepumpsteknik i stället. Det gör att de drar mindre vatten och betydligt mindre el, säger han.  

Men då får man gå upp en prisklass. I stället för kanske 8 000 kronor får man lägga det dubbla för att få en klimatsmartare modell. 

Det får du för en dyrare modell

Det är stor prisskillnad mellan de billigaste och dyraste kombinerade tvätt- och torkmaskinerna på marknaden. De billigaste kostar runt 4 000 kronor, de dyraste upp emot 33 000 kronor. Det kan jämföras med tvättmaskiner som kostar omkring 2 500 – 50 000 kronor och torktumlare för 3 000 – 60 000 kronor. 

Så vad får man för en dyrare modell, utöver värmepumpsteknik som kan minska klimatavtrycket? 

– För det första får du högre kapacitet, vanligtvis, säger Fredrik Ohlin. 

– Du kan också få självdocering av tvättmedel, wifi så du kan se i telefonen var i cykeln du är och få en notis när den är klar. Sedan får du ofta fler program, som specialprogram för skjortor, jeans, sängkläder och så vidare.

Foto: PeopleImages / Istockphoto

Sliter det mer att köra kläderna i en kombinerad maskin? 

– Väljer man en kombinerad maskin med värmepumpsteknik så skulle jag inte säga att det skiljer något i slitage mellan den kombinerade och två separata maskiner, säger Fredrik Ohlin. 

Anledningen är att en maskin med värmeteknik använder lägre temperatur när den kör själva torkningen, vilket gör att slitaget minskar på kläderna. 

I dag har de flesta kombinerade maskiner liksom tvättmaskiner och torktumlare en skontrumma som minskar slitaget på kläderna.

Hur påverkas torkningen?

Om du köper två separata maskiner, en för tvätt och en för tork, så har de ofta ungefär samma kapacitet. Det gäller inte kombinerade maskiner. De har alltid en högre tvättkapacitet än torkkapacitet, vilket innebär att en maskin som klarar av att tvätta tio kilo kan torka ungefär sex kilo, vilket framgår i manualen. 

– Så länge man följer det så torkar kombinerade maskiner lika bra som de separata. Man kan köra tio kilo i tork också, men då får man inte lika bra resultat, säger Fredrik Ohlin. 

Om man har mycket plats, skulle du rekommendera en eller två maskiner?

– Om man har plats, rekommenderar jag två maskiner eftersom de drar mindre el och vatten. Men det är oftast lite dyrare att köpa två separata än en kombinerad.

 

Kombinerad tvätt/tork – 5 populära modeller:

Electrolux PerfectCare 700 tvätt-/torkmaskin EW7W5268E5

Beskrivning: Med den här tvätt- och torkmaskinen kan du tvätta och torka plagg på 60 minuter med det snabbaste programmet. Maskinen har en funktion som justerar temperatur och trumrörelse efter vikt och materialtyp. Tvättkapaciteten är på åtta kilo, torkkapaciteten på fyra kilo. Rotationshastigheten är på 1 600 varv/minut. Energiförbrukning för tvätt- och torkning är 5,35 kilowattimmar, vattenförbrukning per cykel är 97 liter. 

ANNONS: Lägsta priset på denna modell just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

LG F2J7HM1W – har snabbprogram på 30 minuter

Beskrivning: Den här tvätt- och torkmaskinens snabbprogram är på 30 minuter.  Tvättkapaciteten är på sju kilo, torkkapaciteten på fyra. Centrifugering 1 200 varv/minut. Årlig energi- och vattenförbrukning är 1 134 kilowattimmar respektive 25 000 liter. 

ANNONS: Lägsta priset på denna modell just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Bosch WVG30443SN - har låg energiförbrukning

Beskrivning: Den här tvätt- och torkmaskinens snabbprogram är på 15 minuter.  Tvättkapaciteten är på sju kilo, torkkapaciteten på fyra. Centrifugering 1 500 varv/minut. Maskinen anpassar automatiskt vattenförbrukningen efter tvättmängd och textiltyp. Energiförbrukning för standardprogrammet med tvätt- och torkning är 4.76 kilowattimmar, vattenförbrukning per cykel är 103 liter. 

ANNONS: Lägsta priset på denna modell just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Samsung QuickDrive WD10N84INOA – har 15-minuters program

Beskrivning: Den här tvätt- och torkmaskinens snabbprogram är på 15 minuter. Tvättkapaciteten är på tio kilo, torkkapaciteten på sex. Centrifugering 1 400 varv/minut. Maskinen anpassar automatiskt vattenförbrukningen efter tvättmängd och textiltyp. Energiförbrukning för tvätt- och torkning är 6,8 kilowattimmar, vattenförbrukning per cykel är 140 liter. 

ANNONS: Lägsta priset på denna modell just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Husqvarna QWC16190HT – har värmeteknik

Beskrivning: Den maskinen med värmepumpsteknik och ångprogram tvättar och torkar kläderna på 3 timmar. Tvättkapaciteten är på tio kilo, torkkapaciteten på sex. Centrifugering 1 600 varv/minut. Energiförbrukning för standardprogrammet med tvätt- och torkning är 4.07 kilowattimmar, vattenförbrukning per cykel är 77 liter. 

ANNONS: Lägsta priset på denna modell just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

LÄS MER: GUIDE: Dags för ny tvättmaskin? Så väljer du rätt 

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande